В Брюксел снощи 239 души са били задържани за прояви

...
В Брюксел снощи 239 души са били задържани за прояви
Коментари Харесай

Стотици задържани след протест в Брюксел

В Брюксел нощес 239 души са били арестувани за прояви на вандализъм след митинг против расизма и в памет на убития от полицията в Съединени американски щати Джордж Флойд.
В имигрантския квартал "Матонге ", обитаем главно от хора с африкански корени, са били изпочупени и обрани магазини. Тази заран бе публикуван видеозапис, на който се вижда демонстрация на експанзия от служител на реда по отношение на професионален публицист, който снима задържането на негър юноша в квартала.
По-рано в неделя към 10 000 души участваха в митинг в столицата против полицейското принуждение и расизма, при който ситуацията бе спокойна, а силите на реда не се намесиха. Протестът бе в прорез с апела на държавното управление да се заобикаля скупчване на хора поради заплахите от разпространяване на Ковид-19.
Медиите цитират коментара на досегашния френскоезичен представител на националния щаб за битка с епидемията Еманюел Андре, доктор микробиолог. Самият той с имигрантски корени, Андре приканва участвалите във вчерашната демонстрация да употребяват всички защитни ограничения в идващите две седмици. Андре приканва също участниците да продължат битката си против насилието и расизма за цялостен живот.
Кметът на Брюксел Филип Клоз през днешния ден прецизира, че в митинга "99.9% от участниците " са били с маски. Той добавя, че политиците, които са били против събитието, в действителност не са загрижени толкоз за здравето на хората, колкото от тематиката на митинга.
В Антверпен участниците в сходно събитие в неделя са били към 1 200, а в Лиеж - към 700. В Брюксел нощес пред Съдебната палата е бил повдигнат билборд с изображение на Флойд, а предходната седмица вагон от белгийски трен бе пребоядисан от незнайни художници на графити в черно с бял надпис "Моля ви, не мога да вдишвам ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР