В Брюксел се обсъжда нов закон за изкуствения интелект, който

...
В Брюксел се обсъжда нов закон за изкуствения интелект, който
Коментари Харесай

ЕС обмисля законови регулации на изкуствения интелект - заради ChatGPT

В Брюксел се разисква нов закон за изкуствения разсъдък, който да ограничи рисковете от другите нови модели AI, разгласи тази седмица еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон пред " Ройтерс ". Повод за това бе най-впечатляващия ИИ напоследък - езиковият модел и чатбот ChatGPT.

В момента съществуват някои регулации за принадлежности, ползващи изкуствен интелект, само че те са доста повърхностни - съгласно тях да вземем за пример ChatGPT е AI система с общо предопределение и може да се употребява за всевъзможни цели. Някои от тях обаче може да са рискови за европейските жители - да вземем за пример инспекция на претенденти за работа или оценка на кредитоспособността.

Вече има индикации, че ChatGPT споделя някои предубеждения на хората, с чиито данни се е обучил - въпреки да няма още кавги с расистки изцепки като други чатботове през годините. Когато обаче този инструмент се употребява от бизнеса или банковата промишленост, това може да засегне извънредно доста хора.

Затова е нужна смяна на законодателството, което да оцени изкуствен интелект като ChatGPT като високорисков, и да наложи по-строги условия за използването му в избрани области и промишлености.

Бизнесът и анализаторите обаче се тормозят, че прекомерно строги регулации могат да забавят развиването на промишлеността, която бързо може да се окаже основна. ChatGPT към този момент се употребява като асистент във всевъзможни задания, свързани с писането на текст - от учители, рекламисти, публицисти, програмисти.

Тиери Бретон обаче акцентира, че обществеността би трябвало да бъде осведомена с рисковете, свързани с ИИ, като пристрастна или неточна информация, и нарушение на авторски права на материалите, които се употребяват за образование.

" ИИ решенията дават страхотни благоприятни условия на бизнеса и жителите, само че имат и своите опасности. Затова ни би трябвало солидна регулаторна мярка, с цел да осигурим изкуствен интелект, на който може да се доверим - подобен, основан на висококачествени данни ", разяснява еврокомисарят.

ChatGPT сега се води в отворен тест за проучвателен цели. Данните, с които е подготвен, са настоящи към 2021 година - т.е. към този момент са остарели с повече от година. Не е ясно на какъв принцип ще се обновяват, въпреки компанията OpenAI, която създава чатбота, да разгласи неотдавна платена негова версия.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР