В Брюксел работим за диалог, само така може да се

...
В Брюксел работим за диалог, само така може да се
Коментари Харесай

Постоянният представител на България в НАТО: Москва иска да си върне сферите на влияние от миналия век

" В Брюксел работим за разговор, единствено по този начин може да се деескалира напрежението ". Това съобщи пред БНР Драгомир Заков, непрекъснат представител на България в НАТО, по отношение на рецесията към Украйна. 

Рискът от война в региона на Черно море е висок, само че вероятността ще зависи от дипломатическите старания, изрично уточни той.

Той акцентира, че възобновяване на наличието на съветската задача в НАТО и офиса на Алианса в Москва са първи стъпки, с цел да се развива разговорът:

" Руската страна сподели, че има точки, по които може да се приказва ".

По думите му Москва се пробва да внесе разделяне в Европейски Съюз и в НАТО, само че това ускорява единството в двата съюза.

" Русия желае възобновяване на сферите на въздействие, което е от предишния век. Това са времена, които българите не желаеме да си спомняме, сигурно ", сподели Заков.

Решението на Министерски съвет, което беше взето в сряда, задава рамката, акцентира той и посочи, че от срещата на министрите на защитата в НАТО в средата на февруари се чакат съответни решения.

" Държавите, които имат целия комплект от качества, се броят на пръстите на едната ръка. България има опция да работи със съдружниците си - 29 други страни в Алианса - можем да използваме качествата им за развиване на нашите въоръжени сили, имаме потребност от това ". 

Постоянният представител на България в НАТО беше безапелационен, че няма оценка, която да демонстрира, че има опасност за инвазия в страна от НАТО:

" НАТО има подготвеност да разположи сили на източния фланг по отношение на тези, които са по границата с Украйна и в Беларус. Това са отбранителни ограничения, това не са офанзивни към Русия. Става дума за повишение на отбранителния потенциал на страните от източния фланг на НАТО ". 

България е постоянен член в НАТО и способства с всичко, което има като благоприятни условия, акцентира той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР