В Брюксел лидерите на страните членки на Европейския съюз се

...
В Брюксел лидерите на страните членки на Европейския съюз се
Коментари Харесай

Мей има надежда за напредък по т. нар. резервно решение за границата със Северна Ирландия

В Брюксел водачите на страните членки на Европейския съюз се събират довечера в следващ опит да реализират доближаване на позициите с Обединеното кралство за изискванията по Brexit. Британският министър председател Тереза Мей изрази вяра, че може да се реализира прогрес по така наречен аварийно решение за границата сред Ирландия и Северна Ирландия.
" Очаквам довечера да приказваме за доста огромен прогрес, който сме постигнали след Залцбург. Да, остават разликите по въпроса за аварийното решение за границата сред Ирландия и Северна Ирландия. Но в случай че работим настойчиво и в тясно съдействие, можем да решим този въпрос и да реализираме договорка, която е в интерес и на Обединеното кралство, само че и на Европейски Съюз. "
Не сме доста надалеч от съглашение, съобщи на влизане в съвещанието френският президент Еманюел Макрон.
" Щяхме да сме доста удовлетворени, в случай че договорката към този момент беше подготвена, само че сега сме единствено на 90 % по този път ", съобщи немският канцлер Ангела Меркел. Тя обаче даде обещание да подходи положително към договарянията с Тереза Мей и да направи всичко допустимо за позитивен резултат.
" Всички желаеме да предотвратим възобновяване на границата сред Северна Ирландия и Република Ирландия ", увери холандският министър председател Марк Рюте. А ирландският министър председател Лио Варадкар се разгласи за удължение на преходния интервал след Brexit за продължение напреговорите в проблематичните сфери на съглашението. Песимизъм за постигането на нещо съответно довечера показаха словашкият министър председател Петер Пелегрини и президентът на Литва Далия Грибаускайте.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР