В брой 3 на Списание 8 ви запознахме с историята

...
В брой 3 на Списание 8 ви запознахме с историята
Коментари Харесай

В лаборатория „Геника“ изследват деца с проблеми в аутистичния спектър

В брой 3 на Списание 8 ви запознахме с историята на 10-годишния Томас. Тук публикувахме публикацията, която се надявяме освен да осведоми повече всички, които се интересуват от тази мъчителна тематика, само че и да им вдъхне вяра.

Сега ви представяме и лаборатория „ Геника ", водачи в ДНК диагностиката.



Таня Кадийска, лекар по биология, е началник на бранш „ Нутригенетика ” в лаборатория „ Геника ”. Тя явно приема децата с проблеми от аутистичния набор като свои, тъй като очевидно се вълнува, когато приказва за тях. „ Много е значимо да се открият точните аргументи и да се вземат верните ограничения за всеки съответен случай ”, споделя тя. И незабавно дава позитивен образец: когато е подходено както би трябвало, единствено след 6-месечна терапия  дете, което не е разпознавало родителите си, стартира да споделя първите си думи и да се облича единствено.
Но както несъмнено към този момент сте разбрали, пътят до триумфа не е къс. Неговото разумно начало е ДНК проучване за разкриване на тези гени, които не работят добре и са причина за метаболитните неблагополучия при децата.

ПРИМЕРЪТ НА Д-Р ЕЙМИ ЯСКО

Основател на този вид проучвания е американка – доктор Ейми Яско. Тя прави и генетичните проби, свързани с метилационните цикли – съществени свързващи звена в метаболизма, от които зависи делението, храненето и диференциацията на клетката. Въз основа на аномалиите на генетично равнище, които открива, доктор Яско назначава на децата с аутизъм хранителни добавки - витамини, минерали и подпомагащи невромедиацията аминокиселини. В лаборатория  „ Геника ” стартират да ползват панела на доктор Яско, само че откриват, че би трябвало да създадат някои промени в него, с цел да подхожда на особеностите на българската популация, в която някои гени са с друга периодичност. (Оригиналният панел, прилаган в „ Геника ”, е подаден за утвърждение в патентното ведомство.) В него оставят проучванията на гени за метилацията, за витаминни дефицити, само че допълват тези за витамин В12 и фолиева киселина, прибавят и за витамини В6, А и други Много обогатяват  проучването на гените, отговорни  за детоксикация. Оказва се, че тези гени не работят при доста деца с проблеми от аутистичния набор.  (Сигурно си спомняте, че в косата на децата се откриват доста тежки метали – дали тъй като организмът е претрупан, или тъй като не може да се чисти. Установява се примерно че има взрив на случаите с уран и алуминий в косите на деца от София и Пловдив.)

МЕТАБОЛИЗЪМ И РАЗВИТИЕ

Панелът за метаболизъм и развиване на лаборатория „ Геника ”, създаден от доктор Таня Кадийска, включва:
Група гени, свързани с невромедиацията - т.е. по какъв начин се синтезират, усвояват и разграждат допаминът и серотонинът. Те са свързани с мозъчната активност, държанието, паметта, настроението, циркадните ритми и други Невромедиацията има отношение към доста общи синдроми като нервност, свръхактивност. В взаимозависимост от съответния случай трябва  да се насърчават или да се отстраняват невромедиатори. Например при регулация на серотонина детето с аутизъм „ слиза ” от неговия свят в нашия и става способно на връзка. Първо се появява зрителният контакт. Група гени, виновни за витаминни дефицити - като витамин В9 (фолиева киселина), В6, В12, А и D.Група гени, свързани с детоксикацията на клетката – освобождението ù от свободни радикали, тежки метали, отрови, лекарства и други нездравословни фактори на средата.Група гени, кодиращи ензими от метилационните цикли – значими за делението, диференциацията, енергийния баланс на клетката.Група гени, кодиращи ензими, които разграждат хистамина от храната (хистамин има най-много в месото, зрелите сирена и яйцата, само че и в доматите например), с цел да не попада в кръвта. Хистаминът в кръвта има връзка с  изменението на държанието при аутизма.ХРАНИТЕЛНА НЕПОНОСИМОСТ

В лаборатория „ Геника ” изследват и хранителна нетърпимост. Почти всяко дете с аутизъм има такава, и то в доста висока степен – към глутен, яйца, мляко, някои сирена, чайове и др.От опита си Таня Кадийска споделя, че измежду българските лекари стартират да се появяват  такива, които вземат под внимание  генетичните проучвания, само че има и невролози и психиатри, които ги отхвърлят, тъй като не одобряват, че проблемите от аутистичния набор имат връзка с метаболитните гени.
Д-р Кадийска обръща внимание и на противоположния феномен – на безконтролното приемане на хранителни добавки от децата с проблеми. Добавките би трябвало да  са назначени от доктор съгласно особеностите на съответния случай.  Голямо значение имат фини разлики като възраст, особености на метаболизма и прочие Например В12 и коензим Q10 не са подобаващи за всеки.

ВСИЧКО ЗА ДЕТЕТО

Понеже и след излизането на резултатите от генетичните проучвания на децата Таня Кадийска продължава да следи техните случаи, знае и по какъв начин се развиват те. Разказва за хлапак, на който са назначени хранителни добавки, само че той отхвърля да ги приема. Единственото, което яде, са чипс, джелибон и шоколад. За да ги даде на детето, Слави Славов от лековит център „ Вита Рама ”, който го съветва за храненето, маже чипса с питателните добавки.Така е, борбата за здравето и вярното развиване на децата с проблеми от аутистичния набор е сложна, продължителна,  изискваща съобразителност и кураж. Но си коства.

ЛАБОРАТОРИЯ ГЕНИКА - ЛИДЕРИ В ДНК ДИАГНОСТИКАТА
ДНК ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА:
Наследствени заболяванияПренатална диагностика и неинвазивни тестовеВродени тромбофилииГенетични предразположения към болести в региона на кардиологията, гастроентерологията, неврологията, имунологията, дерматологията и други клинични специалностиИнфекциозни заболяванияРепродуктивно здравеОнкологични болести и тяхната превенцияЕфективност и токсичност на лекарстваПроблеми в метаболизма и развиването
ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА АЛЕРГИИ И ХРАНИТЕЛНИ НЕПОНОСИМОСТИ

Тестове за:
персонализирана медицинаефективен подготвителен режимоптимален хранителен режим
адрес: гр. София, ул. „ Ами Буе “ 84, ет. 2
тел.: 0882 724 204
www.genica.bg
Повече по тематиката за аутизма можете да намерите в бр. 3 на Списание 8.
Купете броя от тук
Абонамент за Списание 8 може да извършите тук.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР