В Бразилия - най-големият доставчик на кафе в света -

...
В Бразилия - най-големият доставчик на кафе в света -
Коментари Харесай

Очаква се ново поскъпване на кафето

В Бразилия - най-големият снабдител на кафе в света - запасите от зърна може да доближат историческо дъно до пролетта на тази година заради сушата в района. Това заяви в събота Bloomberg, цитирайки Силас Бразилейро, началник на Националния съвет по кафето.

Според него до март запасите от кафе в страната може да намалеят до 7 млн. торби с тегло 60 кг, а най-удобното равнище би било 9-12 млн. торби.

" Запасите са толкоз ниски, че даже при добра годишна продукция през идната година, Бразилия евентуално ще се затрудни да се оправи с търсенето. Нуждаем се единствено от дъжд “, съобщи Нелсън Карвалаес, член на борда на експортната група Cecafe, написа Агенция " Фокус ".

Междувременно световното търсене продължава да пораства, като потреблението на кафе на зърна се е нараснало с 1,5% тази година и 2% през предходната година, съгласно hEDGEpoint Global Markets. С повишаването на търсенето се покачват и цените. Агенцията отбелязва, че цената на фючърсите за кафе арабика в Ню Йорк е повишена с 11% на годишна база и анализаторите считат, че този развой ще продължи.

" Цените в международен мащаб ще продължат да порастват и несигурността по отношение на бразилските доставки е една от аргументите за това “, съобщи Гилерме Мория, старши стопански анализатор в нидерландската Rabobank.

Ситуацията надали ще се промени в близко бъдеще, счита изданието, като показва прогнозите, че през идващите месеци сушата в Бразилия ще се ускори, а Колумбия - вторият по величина снабдител на кафе, в противен случай, ще изпита обилие от дъждове. Неблагоприятното време заплашва и кафеените плантации в Гватемала, Хондурас и Никарагуа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР