В бой не се е прикривал с ръце, а ги

...
В бой не се е прикривал с ръце, а ги
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Мохамед Али

В пердах не се е прикривал с ръце, а ги оставял да висят до тялото му. Стилът му бил несравним, просто танцувал към своя съперник. Летял като пеперуда, само че жилел като пчела.

Освен с трите си трофеи в тежка категория, е прочут и като един от най-значимите борци за правата на афроамериканците в Съединени американски щати. През 1999 година “Sports Illustrated ” и BBC го афишират за “Спортист на века ”.

Той е великият и несравним Мохамед Али и през днешния ден трябваше да чества своята 80-та годишнина. Ето най-любопитните обстоятелства, които научихме за него.

1. Корените

Има афроамерикански и ирландски корени. Прадядо му – Абе Грейди, е ирландец, който емигрира в Съединени американски щати и се открива в Кентъки през 60-те години на XIX век. Жени се за освободена робиня.

2. Родителите

Баща му – Касиус Марселус Клей, се занимава с разработване на табели, а майка му – Одеса О’Грейди работи като домашна помощница.

A post shared by Muhammad Ali (@muhammadali_the_greatest)

3. Раждането

Мохамед Касиус Марселус Клей-младши е роден на 17 януари 1942 година в Луисвил, щата Кентъки. Има по-малък брат – Рахман.

4. Името

Кръщават го Касиус Клей – в чест на бял фермер и аболиционист от XIX век, освободил, образовал и обезпечил прехранване на 40 плебеи, наследени от неговия татко.

5. Боксът

A post shared by Muhammad Ali (@muhammadali_the_greatest)

Али стартира да се боксира, когато е на 12 години. Причина става кражбата на червено-белия му велосипед “Schwinn ”, който си купува с припечелени от него пари. След като оповестява за това на служителя на реда Джо Мартин, споделя, че ще спука от пердах този, който го е направил. Получава отговора: “Преди да набиеш някого, първо би трябвало да се научиш по какъв начин се прави това. ” Оказва се, че служителят на реда образова млади боксьори. Предлага на Касиус да пристигна на тренировките. Шест седмици по-късно той печели първата си аматьорска борба. Когато се изправя против съперника на кръга си, си споделя: “А, значи ти си този, който ми открадна колелото! ” Това била неговата мотивация за победа.

6. Промяната на името

A post shared by Muhammad Ali (@muhammadali_the_greatest)

След успеха си над Сони Листън в борбата за купата “световен първенец в тежка категория ”, през 1964 година удостоверява информацията, че е станал член на организацията “Нация на исляма ”. Вдъхновен от Малкълм Икс, трансформира “робското ” си име на Касиус Икс, а малко по-късно получава и новото такова – Мохамед Али. Боксьорът твърди, че това е най-важната смяна в живота му, а името, което си е избрал, значи “обичан от господ ”.

7. Отказът

A post shared by Muhammad Ali (@muhammadali)

През 1966 година е привикан в армията. Той отхвърля с претекста, че няма причина да води война с виетнамците. Това води до ареста му и по-късно до възбрана да се боксира в Съединени американски щати. Продължава с мачовете в чужбина, само че през 1967 година паспортът му е анулиран, а купите и лиценза му на професионален боксьор са отнети. Световната му купата му е подарена на Джо Фрейзър. Тогава Али се устоя от речи срещу войната, които изнася в колежи и университети из всичките щати. През 1971 година Върховният съд на Съединени американски щати му връща лиценза.

8. Браковете

A post shared by Muhammad Ali (@muhammadali_the_greatest)

Мохамед Али има зад тила си четири брака и е татко на девет деца. Жени се за първи път през 1964 година за сервитьорката Сонджи Рой, месец откакто се срещат. Но тя отхвърля да съблюдава мюсюлманските традиции и бракът им оцелява по-малко от 2 години. Година след раздялата им, Мохамед се дами за 17-годишната Белинда Бойд. След сватбата им тя сменя името си на Калила Али и му ражда 4 деца. Но боксьорът се влюбва бясно в актрисата Вероника Порше и се дами за нея скрито през 1974, до момента в който към момента е женен за Калила. Вероника му ражда две дъщери – Лейла и Хана. Днес Лейла е международен първенец в женския професионален бокс. През 1986 година се дами за приятелката си от детството – Йоланда Уилямс-Лони. Тя не съумява да му роди дете и двамата осиновяват момче на 5 месеца – Асад Амин. Двамата остават дружно 30 години – до гибелта на Мохамед Али.

9. Болестта и гибелта

A post shared by Muhammad Ali (@muhammadali_the_greatest)

През 1984 година открива, че страда от Паркинсон. Неврологичното заболяване кара мощните му ръце постепенно да отслабват и да треперят. Но това не съумява да пречупи борбения му дух. Той посвещава времето си на разнообразни благотворителни дела. През 1998 година стартира да работи с артиста Майкъл Джей Фокс, който също е болен от Паркинсон, с цел да покачват информираността за болестта и да оказват помощ с финансирането на намирането на лек. Али умира на 3 юни 2016 година на 74 години във Финикс, а аргументите са последствия от респираторно заболяване, обвързвано с заболяването му.

10. Цифрите

A post shared by charlie Braxton (@therealcharliebraxton)

Той е първият боксьор печелил шампионата в тежка категория 3 пъти подред. Успява да отбрани тази купа цели 19 пъти. Наследството му в бокса е голямо – 57 победи, от които 37 с нокаут и 5 загуби. През 1990 година е признат в Залата на славата на бокса, а 15 години по-късно получава най-високата гражданска чест от президента Буш за целоживотен принос – “Президентски орден на свободата ”. През 2012 година алегорично е разгласен за “крал на бокса ”. За него са написани 33 книги, както и 6 комикса. Заснети са и 11 игрални и 3 документални кино лентата.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР