В Босна и Херцеговина днес се провеждат общи избори, на

...
В Босна и Херцеговина днес се провеждат общи избори, на
Коментари Харесай

В Босна и Херцеговина днес се провеждат общи избори

В Босна и Херцеговина през днешния ден се организират общи избори, на които жителите ще гласоподават за представители в трите равнища на власт в страната, формирана от две полуавтономни елементи.

Според сложилото завършек на войната в Босна (1992-95 година) Дейтънско спокойно съглашение страната е формирана от Република Сръбска, обитаема най-вече с босненски сърби (31 % от цялото население на Босна), и Мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят най-вече босненски мюсюлмани - бошняци (около 50 процента) и босненски хървати (15 процента).

Гласоподавателите ще избират босненски сърбин, хърватин и мохамеданин, които ще са тримата членове на общото за цяла Босна Председателство (президентство), ръководено на ротационен принцип от един от представителите на трите общности.

Гражданите на Република Сръбска гласоподават единствено за един претендент за сръбски член на Председателството на Босна и Херцеговина. Бошняци и хървати не могат да бъдат претенденти в Република Сръбска, нито пък сърби могат да се кандидатират в Мюсюлманско-хърватската федерация. Не могат да бъдат претенденти и лица, които не се дефинират като членове на тези три етнически общности.

Освен членове на Председателството босненците ще избират и представителите си в долната камара на националния парламент, на парламентите на двете съставни единици, както и в парламентите на десетте кантона на Мюсюлманско-хърватската федерация. В Република Сръбска ще избират също по този начин президент и вицепрезиденти.

Избирателните секции, които общо са над 5900, ще отворят в седем часа локално време и ще затворят в 19 часа.

Около 3,3 милиона души от общо 3,5 милиона население на Босна имат право на глас.

Гражданите ще могат да избират всред 72 партии, 17 самостоятелни претенденти и 38 обединения, оповестиха от Централната изборна комисия (ЦИК).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР