В Борисовата градина ще има само една нова сграда. Тя

...
В Борисовата градина ще има само една нова сграда. Тя
Коментари Харесай

Една нова сграда, четири паркинга и нов спортен комплекс ще има в Борисовата градина

В Борисовата градина ще има единствено една нова постройка. Тя ще бъде с оптималната височина 10 метра и в нея ще се обитават музей " Зелената памет на София " и администрацията на парка. Под постройката ще има под земята гараж, а други два ще има и на мястото на остарялата гара " Пионер ", където ще може да се построи и нов състезателен комплекс. Това са част от опциите, които дава първият обстоен организационен проект за Борисовата градина, който ще бъде показан през днешния ден в Централния дом на архитекта на ул. " Кракра " от 17 часа.

Други от предвижданията в проекта са възобновяване на къпалнята " Мария Луиза " и стадион " Юнак ", обезпечаването на достъп до изгледна площадка на Телевизионната кула и нови велотрасета. Подробният организационен проект е направен от проектантското студио " Ковачев архитекти ", които завоюваха публичната поръчка от Столичната община през 2015 година Това е първи организационен проект за парка, като от повече от 20 години общината правеше опити да бъде направен подобен.

Паркиране

В претекстовете към устройствения проект написа, че се планува нов метод към Борисовата градина – откъм бул. " Драган Цанков " при кръстовището му с улица " Кирил Видински ". Оттам колите ще могат да влизат непосредствено в под земята паркинг под музей " Зелената памет на София ". По ул. " Кирил Видински " ще има и надземен паркинг.


© Юлия Лазарова

Борисовата градина, стадион " Юнак "

Два подземни паркинга с общ потенциал от 240 автомобила ще има и под бъдещия състезателен комплекс на мястото на остарялата гара " Пионер " на бул. " Никола Габровски " и " Стоян Михайловски ". Освен тези нови паркоместа, сега се построява и подземният паркинг при метростанция " Васил Левски ", който е на 3 равнища, всяко с потенциал от 60 автомобила. След завършването му той би трябвало да бъде предан на общинското сдружение " Център за градска подвижност ", като е очакван главно за ползващите градски превоз.

Реконструкциите

Макар и да планува единствено една нова постройка, подробният организационен проект позволява няколко " възобновявания на изчезнали архитектурни размери при несъмнено открити архивни данни ". Това са обектите: " Климатично учебно заведение ", " Горски дом " откъм ул. " Незабравка ", а за потребностите на конната база ще бъде възобновен и така наречен " Ловен дом ".

Допуска се също опция за слагане на преносими козирки на трибуните на стадионите " Васил Левски " и " Българска войска ". Тоалетната край " Братската могила " също ще бъде възобновена.

Най-съществената реорганизация обаче ще бъде на

басейнът " Мария Луиза ",

който е затворен от години. Собственик на басейна е акционерното сдружение " Парк Мария Луиза ". То е създадно през 2003 година с решение на Столичният общински съвет, в което влизат " Софийски парцели " и компанията " Енджел ", тогава благосъстоятелност на Георги Илиев. Постепенно компанията на Илиев усилва капитала на сдружението, като по този метод добива мажоритарен дял. През 2005 година Румен Гайтански купува компания " Енджел " и става притежател на нейния дял в " Парк Мария Луиза ". В момента шеф на " Парк Мария Луиза " е Николай Проданов, който е в съвета на шефовете на " Волф Лизинг ", чийто шеф е Румен Гайтански.


© Юлия Лазарова

Басейн " Мария Луиза " в Борисовата градина

В претекстовете към устройствения проект се споделя, че " забележимата липса на поддръжка заплашва съществуването на обекта, което би могло да докара до неговото разрушение ", към който има " забележим огромен публичен интерес ". Според претекстовете " частната благосъстоятелност на практика не следва да попречва отварянето " на басейнът за прилагане. Ако съсобствениците не реализиран единодушие за отварянето на басейн " Мария Луиза " в претекстовете се показва текст от Закона за благосъстоятелност, съгласно който " в случай че не може да се образува болшинство или в случай че решението на болшинството е нездравословно за общата движимост, районният съд, по искане на който и да е от съсобствениците, взема решение въпроса, взема нужните ограничения и в случай че е нужно, назначава шеф на общата движимост. ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР