В Борисовата градина 12 дка парк са с ограда без

...
В Борисовата градина 12 дка парк са с ограда без
Коментари Харесай

Столичната община от 2003 г. е забравила за свои 12 дка в къпалнята "Мария Луиза"

В Борисовата градина 12 дка парк са с ограда без да е имало причина. Кметът на регион " Средец " Трайчо Трайков при инспекция на документите на частта от парка, която е в неговия регион, открива това.

" Връщане на 12 дка от Борисовата градина за свободен достъп на жители. В момента са заградени към преобладаващо частния парцел с къпалнята " Мария Луиза ", само че към този момент имаме актове за общинска благосъстоятелност и ще махаме оградата, написа той в обществената мрежа.

Столичната община от 2003 година е апортирала къпалнята в взаимно сдружение и компания на групировката ВИС 2, наречено " Парк Мария Луиза " АД. След убийството на на един от основателите на групировката - Георги Илиев, неговият дял от 59% е платен от Румен Гайтански-Вълка посредством негови компании. Другият дял се държи от общинското сдружение " Софийски парцели ".

Вече 19 години общината по този начин и не откри, че има 12 дка напълно общинска благосъстоятелност, които не влизат в взаимното сдружение и погрешно са оградени с общата ограда на къпалнята. Тази повърхност се намира сред къпалнята и тогавашния колодрум.

Сега следва премахването на загражденията и облагородяването на тази " нова земя " в парка. Тя не е планувана в идния ремонт на историческата част на Борисовата градина, въпреки да се намира в нея. Ремонтът е на стойност 10 млн.лева и парите се отпускат по Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 година С тях ще се възвърне Езерото с лилиите, настилката на някои алеи, обществената тоалетна до " Маймунарника "

Тези 12 дка бяха забравени и при предходните поправки на Борисовата градина, осъществени през 2011 година и през 2016 година И до момента, към този момент 19 години, те са зад оградата, която опасва територията на тогавашната къпалня " Мария Луиза ", където се разпорежда Румен Гайтански-Вълка.

 В тези 12 дка е имало тенис кортове и съблекални, само че всичко е запуснато от години.
© Максим Караджов

В тези 12 дка е имало тенис кортове и съблекални, само че всичко е запуснато от години.

В плана за Подробен организационен проект на Борисовата градина, направен от проф.арх. Атанас Ковачев в този терен беше отредено възобновяване на постройката на тогавашното (преди 1944 г.) Климатично учебно заведение. След рецензии при първото публично разискване на плана за Подробен устройствен план, кметът Йорданка Фандъкова настоя този предстоящ градеж да отпадне, само че за самия терен да бъде изваден от оградата на къпалнята н се чу нито дума.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР