В борбата за живота на заболелите от COVID-19 и в

...
В борбата за живота на заболелите от COVID-19 и в
Коментари Харесай

COVID-19: Смъртни случаи при лечение с хлорохин, някои болни са с тежки странични ефекти

В битката за живота на заболелите от COVID-19 и в България се разпореждат очаквания на медикамента хлорохин. В Бразилия от лекуването с него досега са умряли 11 души. Твърди се, че бразилските медици са пренебрегнали предизвестия на учени от Канада, съобщи Дойче веле.

В борбата против новия ковид медици по целия свят тестват от дълго време известни медикаменти. Целта: да се откри дали оказват помощ против Ковид-19. Едно от тях е медикаментът против малария Резохин, чиято съществена дейна съставна част е хлорохин.

След лабораторни проучвания и две клинични тествания, извършени в Китай и Франция, само че с дребен брой участници, се твърдеше, че хлорохинът блокира размножаването на новия ковид в клетъчните култури, заради което можел да се употребява и при пациенти с Ковид-19.

Въпреки съществуването на риск от вероятни странични въздействия, и на доста други места започнаха клинични тествания с тази към този момент известна субстанция.

Печалният опит на Бразилия

В Бразилия обаче бързо стана ясно какъв брой рисковано може да се окаже използването на висока доза хлорохин. Особено когато тази съставна част е комбинирана с антибиотика Азитромицин или други лекарства. Там в границите на проучване за ефикасността на хлорохин в борбата против новия вирус, починаха 11 пациенти. Те са получили тежки аритмии и увреждания на сърцето. В проучването, финансирано от бразилската страна, трябваше в действителност да вземат участие до 440 пациенти, само че в този момент то бе предварително прекъснато.

Медикаментите за малария нормално се ползват с ниска доза и единствено за няколко дни. В Бразилия обаче дозата е била по-висока от тази, която са препоръчвали китайските здравни управляващи, както и Американският център за надзор и предварителна защита на болесттите. Резултатът: 11 жертви в Бразилия на шестия ден от проучванията.

При това учени от списанието на Канадската здравна асоциация са отправили предизвестия към бразилските медици, че комбинацията от хлорохин и антибиотика Азитромицин провокира аритмия, хипогликемия (спадане на кръвната захар), безпокойствие и комплицираност, а при висока доза - епилептични пристъпи, кома и даже инфаркт.

Болните от Ковид-19 като опитни зайчета?

Сега следва да се обясни дали в Бразилия умишлено са пренебрегнали всички предизвестия за рисковата композиция от медикаментите и високите дози, или нещастието е породено заради немарливост.

Новината за гибелта на пациентите в Бразилия пристигна малко откакто двама френски лекари провокираха вълна от отвращение в целия свят. В телевизионна полемика те твърдяха, че Африка била подобаваща като гигантска опитна лаборатория за тестването на нови ваксини против ковид. По същия метод се било действало и по време на епидемията от СПИН. Тази извънредно расистка теза провокира гнева на хора от целия свят.

При всяко ново лекарство или ваксина са нужни клинични тествания. В тях нормално вземат участие сред 100 и 500 доброволци. В множеството страни по света е належащо претендентите да са дали категорично документално единодушие за присъединяване, а лекарите са длъжни в детайли да ги осведомят за всички вероятни опасности и странични въздействия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР