В близост до село Сливарово се намира единствената пещера -

...
В близост до село Сливарово се намира единствената пещера -
Коментари Харесай

Тайнствата на Странджа: Нов параклис очаква поклонници край единствената пещера-светилище на Света Марина

В непосредственост до село Сливарово се намира единствената пещера - светилище на Света Марина в България и всяка година на 17 юли се събират вярващи в обредно шествие, което носи иконата на светицата, която се „ смива “ /измива/ с аязмата, раздават се пити, варят се курбани.

Тази година, с изключение на обичайното удостояване, ще бъде осветлен и новопостроения параклис до пещерата, повдигнат на мястото на несъществуващия от доста време остарял конак. Инициативата и осъществяването е на Райчо Бухлев, малкотърновец със съхранена религия в силата на странджанските свети места, оповестява burgasinfo.com.

При поклонението пред Света Марина в Сливаровската пещера се има вяра и преспиването пред входа й – сън, знак от светицата какво да създадат. Мястото е било свято и за античните траки и е било обвързвано с почитта към Слънцето. Според народа Света Марина значи огнена, слънчева. В Странджа е стопанка на змиите и лечителка.

Всяка година в деня на Светицата се организира поклонническо шествие до пещерата, намираща се на към 12 километра източно от Сливарово. Мястото е изпълнено с загадъчност и магнитизъм. Растението Волски език е обхванало пещерата, то е обвързвано само със Странджа.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР