В близост до почти всяко столично училище се продават цигари.

...
В близост до почти всяко столично училище се продават цигари.
Коментари Харесай

Почти до всяко столично училище се продават цигари

В непосредственост до съвсем всяко столично учебно заведение се продават цигари. Изследване на обединението " За живот без тютюнев пушек " демонстрира, че в 95% от тестваните образователни заведения тютюн се предлага на не повече от 250 метра.

Въпреки възбраната за продажба на малолетни учениците всеобщо имат достъп до цигари и една четвърт от 16-годишните пушат.

В гимназията по строителство от 400 възпитаници в промяна към 20 тичат по стълбите за цигара в междучасието. Училището обаче е в центъра и тютюневи произведения има на всички места.

„ Правим доста неща - часове на класа, връстници оказват помощ на връстници, непрестанно се приказва. Подкрепени сме от една част от родителите, само че има такива, които мълчешком поддържат децата си, даже пушат с тях”, съобщи психологът Невена Минчева.

Само до 3 от 87 учебни заведения в София не се оферират цигари, а съгласно проучванията колкото по-изложени на реклами на тютюн са децата, толкоз по-вероятно е да пропушат.

„ Едно дете като е почнало да пуши на 10 години, то на 25 има 15 годишни стаж пушене, съдовете му са повредени още тогава”, изясни доктор Маша Гаврaилова от Коалиция „ За живот без тютюнев дим”.

„ Настояваме забележимата реклама на тютюневи произведения да изчезне - от билбордове, автомагистрали, шосета”, изясни доктор Гергана Гешанова от Коалиция „ За живот без тютюнев дим”.

Данните от проучването са импортирани в прокуратурата, а тя единствено преди седмица разпореди инспекция, която включва и продажбата на цигари на възпитаници.

„ Ще се включат и органите на реда, тъй като в предишното сме имали известни усложнения при осъществяване на тези инспекции с доказване на тяхната уместност, изключително когато става въпрос на така наречен скришен клиент, това е малолетно лице, което ние изпращаме, с цел да направи опит да закупи тютюневи изделия”, разясни Димитър Маргаритов, ръководител на Комисията за отбрана на потребителите.

Резултатът от инспекцията се чака в средата на декември.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР