В близко време няма да позволим внос на слънчоглед от

...
В близко време няма да позволим внос на слънчоглед от
Коментари Харесай

Денков: В близко време няма да внасяме слънчоглед от Украйна

" В близко време няма да позволим импорт на слънчоглед от Украйна ", съобщи министър председателят Николай Денков след няколко часови договаряния с инициативния комитет на протестиращите земеделци. В договарянията взеха присъединяване и министърът на финансите Асен Василев, както и земеделският министър Кирил Вътев.

Вносът на украински слънчоглед ще продължи, откакто бъде контрактувана квота с Киев, изясни министър председателят след срещата с представители на 24 организации от земеделския бранш. Срещата не приключи с явен отговор дали митингите им ще бъдат прекъснати. Обсъдени са няколко точки, като съгласно премиера са препоръчани " решения " или се търси вид за решения.

Разговорите се организираха на фона на митинг пред постройката на Министерския съвет.

В диалог с министър председателят на Украйна още довечера Денков ще изясни, че ще има избрана квота за импорт в България на украински слънчоглед.

" По отношение на слънчогледа като просвета, по-късно ми следва диалог с премиера за Украйна, в който ще обясня, че в полемиките през днешния ден сме разискали, че ще има избрана квота за България и тази квота ще бъде позволена за импорт в България, едвам откакто ние сме прецизирали какъв брой е огромна, защо става дума. В близкия интервал ние няма да позволим импорт на слънчоглед от Украйна ", уточни министър председателят.

Министър-председателят е безапелационен, че по отношение на качеството на селскостопанските артикули, импортирани от Украйна до момента, не са открити нарушавания на условията. Ако такива бъдат открити, те ще бъдат неотложно върнати.

Министърът на финансите Асен Василев пък посочи, че вносът на слънчоглед от Украйна ще бъде позволен, когато има ясни количества, които са контрактувани сред земеделците и преработвателната индустрия. Той е безапелационен, че бюджетните приходи няма да бъдат ощетени.

Още на следващия ден държавното управление ще гласоподава помощи за засегнатите от войната в Украйна аграрни производители. Финансовият министър добави, че 150 млн. лева от помощта, която се отпуска на земеделците за Украйна, са отпуснати с разпореждане на Министерския съвет, като на следващия ден следва да бъдат отпуснати в допълнение 63 млн. лева

На срещата са били разисквани всички претенции на земеделските производители, като ще се водят и договаряния с европейската комисия за обезщетенията, които страната ни може да получи.

" По отношение на останалите артикули и сега се водят договаряния сред Европейската комисия и Украйна дружно със земеделските министри на страните членки за това, може ли да се включват и други артикули, както са посочени в точка първа от настояванията на протестиращите ", сподели Денков и добави:

" Аз не знам какъв ще бъде изхода от договарянията. Ние ще създадем всичко допустимо тези артикули да бъдат включени, а в случай че не, тогава ще преговаряме на двустранна основа с Украйна ".

Правителството ще внесе публично в Европейска комисия предложение за смяна в размерът на държавните помощи за бранша.

От своя страна министърът на земеделието и храните Кирил Вътев съобщи, че " в случай че митингът продължи след всички задължения, които пое държавното управление, мисля, че могат да се вършат други заключения ".

Земеделските производители от своя страна оповестиха, че решението за завършек на митингите ще пристигна, когато участниците в тях се срещнат и одобрят поетите задължения от властта.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов изясни, че когато хората, които стачкуват извън, бъдат удовлетворени, и те като техни представители ще бъдат:

" Слънчоглед няма да влиза в България, до момента в който не се регламентират тези механизми ", сподели още той и уточни, че митингите в цялата страна ги вършат техните членове, а не те:

" Протестите в цялата страна не ги вършим ние хората, които сме тук, вършат ги нашите членове, тъй че сега, в който излезем извън и го срещнем, ще ви кажем дали митингите не престават или не ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР