“В близко бъдеще всичко, което ни е необходимо, включително видео,

...
“В близко бъдеще всичко, което ни е необходимо, включително видео,
Коментари Харесай

Скоро: AI ще генерира всичко, което ни е необходимо


“В близко бъдеще всичко, което ни е належащо, в това число видео, ще се генерира за нас от изкуствения разсъдък ”, споделя Алекс Полак от Nvidia (снимка: TechNews.bg / от АСБИС Академия)

Светът се намира в специфичен миг от развиването си. На прага сме на най-голямата софтуерна гражданска война и тя е обвързвана с изкуствения разсъдък. С този анонс стартира лекцията си Алекс Полак, акаунт управител за суперкомпютри, висше обучение и AI в Nvidia, във втория ден на дилърската конференция ”АСБИС Академия ” в Свети Влас.

“Преди време се говореше за предиктивен изкуствен интелект. Какво се промени? Сега имаме генеративен AI, който основава наличие. В близко бъдеще всичко, което ни е належащо, в това число видео, ще се генерира за нас от изкуствения разсъдък ”, сподели Полак.

Той направи къса ретроспекция на развиването на AI в последните няколко години. Ако през 2022 година наблюдавахме детонация на ChatGPT, резултата “уаууу ”, на идната 2023 година се видя, че AI прави бърка, нещата се чупят. През актуалната 2024 година корпоративните организации започнаха да построяват инфраструктурата и да да внедряват AI.

Същевременно основаването на фундаментални AI модели е съществено предизвикателство. Необходими са огромна инфраструктура и дълбока софтуерна експертиза, организациите се сблъскват с планини от данни, комплицирани логаритми, генериране на нежелана и токсична информация от AI.

Изграждането на AI приложения за корпорациите включва три стадия – подготовка на данните, образование и къстъмизиране, внедряване. Nvidia, която съгласно анализаторите е главният бенефициент от взрива на изкуствения разсъдък с хардуерните си ускорители, има отговор за корпоративния AI.

Но Nvidia не е единствено хардуерна компания. “4 милиона разработчици пишат програмен продукт на CUDA ”, сподели Алекс Полак. По неговите думи, Nvidia е компания, насочена към екосистемата, която работи с всички на пазара.

Американският софтуерен колос дава софтуерни решения “от край до край ”, над 50 фреймуърка и авансово подготвени модели. 1 софтуерен лиценз покрива всичко – от създаването до внедряването и мащабирането на системите, акцентира мениджърът.

Що се отнася до AI ускорителите на Nvidia, за осем години тяхната продуктивност за AI калкулации е повишена 1000 пъти! Ако през 2016 година Pascal оферираше 19 TFLOPS, в този момент новият Nvidia Blackwell доближава 20 000 TFLOPS, посочи Алекс Полак и сподели великански GPU с екзафлоп продуктивност, който се побира в един рак.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР