В Близкия изток е вярно и не трябва да се

...
В Близкия изток е вярно и не трябва да се
Коментари Харесай

Иран-Израел: войната на дневен ред

В Близкия изток е правилно и не би трябвало да се споделя, че напрежението постепенно нараства по линията Тел Авив-Техеран. Има всички учредения да се счита, че под прикритието на почналото преразпределение на света израелското управление има намерение да реализира „ дефинитивно решение на иранския въпрос “, или по-скоро да унищожи нуклеарния оръжеен комплекс на Ислямската република, преди да е създал функционална нуклеарна бомба.

Разбирането на израелците не е мъчно: Иран към този момент има балистични ракети, способни да доближат всяка точка на еврейската страна, и появяването на нуклеарни бойни глави върху тях ще сътвори действителна опасност от изгубването на Израел от картата на света.

И поради степента на конфронтация, който съществува сред Израел и ислямските му съседи, не може съществено да се разчита на кротичък компромис.

За страдание на евреите, те няма да могат сами да водят война против четиридесет милиона Иран (поне с допустими разноски и загуби) /Иран е 80 милиона, бел.р. Поглед/ и е невероятно да накарат „ съдружници “ и „ сътрудници “, да се бият за Израел. Затова към този момент израелците би трябвало да се лимитират до „ войната на убийците “, съчетавайки саботажни интервенции с политически демарши.

Например на 22 май беше погубен почитан офицер от Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война Хасан Ходаяри, който беше член на Ал-Кудс, особено поделение на КСИР, отговарящо за провеждането на интервенции в чужбина. Убитият в Багдад по време на въздушна офанзива на 3 януари 2020 година, военачалник Касем Солеймани беше пълководец на тази съответна част.

На 4 юни иранските учени Аюб Ентезари и Камран Малапур починаха (вероятно не от естествена смърт); първият беше авиоконструктор, а вторият - нуклеарен физик.

Онзи ден, почти на 20-23 юли, беше погубен различен ирански инженер, Саид Мутлак, прочут разработчик на управляеми ракети и БЛА - това се оповестява от израелските медии и индиректно се удостоверява от иранската страна. И този лист надалеч не е обстоен.

Накрая, на 27 юли министърът на защитата Бени Ганц непосредствено съобщи, че Израел е подготвен да нанесе предпазен удар, с цел да прекъсне иранската нуклеарна стратегия. Това е чиста провокация, само че ще има ли искащи да й се поддадат?

" Спящият Джо " идва в обстановката

Честно казано, безусловно никой на континента не се нуждае от Иран с нуклеарна бомба - прекомерно характерна е държавната система там, със съответните цели и задания. И най-големите съперници на нуклеарните оръжия на Ислямската република след Израел са, несъмнено, Съединените щати, защото нуклеарното разграждане на Иран ще зачеркне американското въздействие в Близкия изток.

Именно страните, които Израел би желал да въвлече във война против Иран, и за предпочитане такива, че от последния да не остане нищо. Но Съединените щати не са заинтригувани от директен спор сега: просто няма задоволително сили за това, а моментът е изцяло несъответствуващ.

Напротив, на фона на украинския спор и нуждата от уединяване на Европа от Русия, американците са заинтригувани от известна нормализация на връзките с Иран, което би разрешило, без да губят лицето си, да облекчат санкционния напън върху него и да запълнят пазари с ирански нефт. Самото управление на ислямската република също би желало този вид.

Но препъникамъкът е все същата нуклеарната стратегия. По едно време Иран към този момент направи отстъпки на западните „ сътрудници “ във връзка с нуклеарните оръжия, като се съгласи да развива извънредно мирна нуклеарна сила в подмяна на унищожаване на икономическите наказания.

През 2018 година Тръмп, потвърждавайки, че иранската страна е нарушила по този начин наречения Съвместен изчерпателен проект за деяние, спря присъединяване на Съединени американски щати в тази „ нуклеарна договорка “ и възвърне антииранските наказания. Година по-късно Иран публично разгласи възобновяването на нуклеарната си стратегия.

През последните месеци администрацията на Байдън разгласи възобновяването на „ нуклеарната договорка “, като се натъкна на съпротивата на републиканците и произраелското лоби.

Освен това Иран добави главно условие за унищожаване на Революционната армия от американския лист на терористичните организации, с което американците не могат да се съгласят. Следователно новата " нуклеарна договорка " по този начин и не стана действителност.

Тогава, на фона на ниската успеваемост на „ моркова “, американците също взеха решение да разклатят „ тоягата “ под формата на договаряния с недружелюбните съседи на Иран.

На 13-16 юли Джо Байдън (бих споделил „ без да идва в схващане “) направи обиколка на относително другарски настроени страни от Близкия изток, като посети Израел, Палестина и Саудитска Арабия. Имаше три съществени тематики за разискване: храна, нефт и Иран.

Може би в действителност чакаха " сънливия Джо " единствено в Израел. Резултатите от визитата обаче не бяха от най-значимите: Байдън още веднъж увери израелския министър председател Яир Лапид, че Израел остава главният съдружник на Съединени американски щати в района, а Съединени американски щати считат нуклеарните оръжия на Иран за неприемливи - само че това е всичко. Американците не започнаха непосредствено да заплашват Ислямската република със мощ, на което толкоз се надяваха в Тел Авив.

А в Саудитска Арабия договарянията приключиха с цялостен неуспех: нито нефт, нито съглашение да се нахвърли върху Иран в компанията на евреите Байдън не получи от бин Салман.

Разбира се, саудитците са директни съперници на Иран в битката за владичество над района и енергийните пазари; също така Иран подклажда борбата на йеменските хуси против армията на Саудитска арабия. Но при всичко това отношението на саудитската династия към Израел не е по-добро от отношението на иранските аятоласи.

Трудно е да се каже дали концепцията за основаване на антииранска коалиция има някакъв късмет за триумф, даже в случай че американците сменят позицията на " босовете " с някаква по-конструктивна - въпреки всичко това беше опит да се впрегнат лебед, рак и щука в една каруца.

И с тази искрено хамска изразителност, която американската делегация си разреши по време на договарянията със саудитците, нямаше какво да се мисли за някакви съглашения.

Ядрен кебаб с доставка по домовете

Няма подозрение, че израелците, откакто не съумяха да въвлекат Съединени американски щати в спор с Иран " по добър метод ", ще разклатят обстановката на място, до момента в който Щатите просто не бъдат принудени сами да се намесят.

Прозорецът на опциите за Израел се затваря непреклонно. Въпреки всички наказания, Иран продължава да построява своя софтуерен и боен капацитет, като последователно обезсмисля техническото предимство на Израелските отбранителни сили. Ето за какво Израел реагира толкоз остро на руско-иранските договаряния за военно-техническо съдействие.

Критичен проблем за евреите е вероятността за неведнъж увеличение на иранската противовъздушна защита. Появата на комплексите С-400 и Панцир към нуклеарните уреди може да ги направи по-малко уязвими от израелските въздушни офанзиви.

Вярно, има огромни подозрения, че сега Русия може да си разреши да продава подготвени системи за противовъздушна защита, които са незабавно нужни на украинския фронт, само че предаването на лиценз за произвеждане и софтуерна документи на Иран не наподобява като фантастика.

В този случай ще бъде допустимо да се чака появяването на ирански аналози на нашите комплекси в границите на пет до седем години. Дотогава Израел към момента ще има техническите и организационни благоприятни условия да поразява повече или по-малко надеждно цели в югозападен Иран от въздуха.

Между 29 май и 29 юли ИД организира огромно обучение " Огнени колесници ", в легендата за което ясно прозира израелският мироглед за допустима война против Ислямската република.

По време на маневрите особено модифицираните израелски F-35I унищожиха цели в морето на оптималната отдалеченост, почти съответстваща на дистанцията до иранските нуклеарни уреди. Противовъздушната защита отработи отбиване на масирани ракетни офанзиви, а сухопътните войски отразиха офанзиви и унищожиха подчинени формирования на мнимия съперник в Сирия.

Но макар че подправеният съперник беше „ условно пропит “, същинската дарба на Израел да се изправи самичък против Иран е под подозрение.

Въпреки това еврейското общество от дълго време не е привикнало със положението на „ боен лагер “ и даже една ракетна и въздушна акция може да нанесе сериозен удар на неговия морал; изключително откакто може да се чака иранците да употребяват химически или радиологични (същата " мръсна бомба " ) оръжия против цивилни цели.

И най-после, не може да се изключи опцията, че експлоадирането на открита иранско-израелска война ще подтикне други ислямски съседи на Израел към последния съдбоносен джихад против евреите - и е малко евентуално сегашните Израелски отбранителни сили да се оправят с настъплението от всички страни в един път.

Така че израелското управление безусловно си играе с огъня. То е изцяло способно да стартира нова огромна война в района - само че тя може да не отсрочи, а в противен случай, да приближи националната злополука за Израел.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР