В близките седмици трябва да започне ремонт и реставрация на

...
В близките седмици трябва да започне ремонт и реставрация на
Коментари Харесай

До седмици започва реставрация на обсерваторията в Борисовата градина

В околните седмици би трябвало да стартира ремонт и реституция на постройките на Астрономическата обсерватория в Борисовата градина. От Софийския университет са обезпечени 100 000 лв. – 50 000 от компания. Това съобщи за БГНЕС доцент Евгени Овчаров, началник на катедра „ Астрономия ” в обсерваторията.

Като част от ремонтните действия екипът на обсерваторията е наел частна компания да извърши разчистване на двора от шубраци, бурени и израснали корени. Ентусиастите с кирки и лопати възвърнаха каменни пътеки, забравени от десетилетия. В двора ще бъде завършен и жив плет.

„ Разчистването на двора стартира от преди към две години. Беше много обраснал, останаха доста пънове и корени. Имахме заричане от Столичната община, че ще подкрепят облагородяването на двора, само че повече от година нищо не се случва. Така, че доста се зарадвахме на самодейността на тази компания, която провежда събитието “, изясни ученият.

Според Евгени Овчаров обсерваторията все още няма финансови проблеми, има отделени средства, които са изцяло задоволителни за цялостния ремонт и реституция. Такава е оценката на компанията, която би трябвало да извърши ремонта.

„ Чакаше да завърши и социална поръчка, която неразбираемо за какво се забави. Остава да имаме позволение от НИПК. Надяваме се в действителност преди края на лятото ремонтите да се случат най-накрая “, продължи Овчаров.

Ремонтите ще включват цялостна реституция на постройките – от вътрешната страна и извън, покриви и фасади, в това число и пътеките в двора. „ Много се надявам Обсерваторията след няколко месеца да наподобява по един по-добър и привлекателен метод, както за студентите, по този начин и за посетителите “, има вяра доцентът.

Смятам, че ползата към астрономията в никакъв случай не е прекъсвал и по този начин ще бъде отсега нататък. Съвсем обикновено е човек да се интересува от света, в който живее, изключително в центъра на столицата да се огледа към небето през 120-годишен телескоп. Това сигурно притегля хората. Точно по тази причина се надявам постройките да бъдат доста по-приветливи.

Запитан дали след шумно маркирания 50-годишен празник от стъпването на човешки крайник на Луната, ще се възобнови ползата към нашия натурален сателит, Овчаров счита, че учените са го изгубили след оня незабравим 20 юли, когато Нийл Армстронг и Бъз Олдрин кацат на лунната повърхнина. Мисията „ Аполо 11 “ и до през днешния ден е едно от най-великите достижения на НАСА.

„ Това е най-близкият галактически обект до нас и се оказа, че не е кой знае какъв брой забавен. По забавни са другите планети от Слънчевата система и техните спътници, на които има към момента неоткрити и неразучени неща. В околните години сигурно и това ще се случи “, има вяра доцент Евгени Овчаров.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР