В близките месеци САЩ и техните съюзници трябва да вземат

...
В близките месеци САЩ и техните съюзници трябва да вземат
Коментари Харесай

Използването на Ф-16 ще бъде непосилна задача за ВСУ

В околните месеци Съединени американски щати и техните съдружници би трябвало да вземат решение за момента на прехвърлянето на Ф-16 в Киев. Сега страните разискват какъв брой машини да бъдат доставени. Американският лек изтребител е на въоръжение допълнително от 20 страни, в това число граничещи с Украйна. В отговор Русия ще би трябвало да отдели повече самолети за прехващане, да промени тактиката на авиацията и системите за Противовъздушна отбрана. Но повече проблеми ще зародят за самата Украйна, която няма къде да сложи и поддържа тези изтребители.

Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан сподели, че Съединени американски щати и техните съдружници, в хода на образованието на украински водачи на изтребители Ф-16 “Фалкън ”, ще решат през идващите месеци кой и в какво количество ще достави тези самолети на Киев. Според него западните страни към този момент са минали към разискване на тематиката за подсилване на украинските Военновъздушни сили под егидата на „ дълготрайния ангажимент на Украйна за самозащита “.

„ Възнамеряваме да създадем всичко, с цел да подкрепим Украйна, която се стреми да отбрани своя суверенитет и териториална целокупност. Правейки това, имаме намерение да го създадем, с цел да избегнем експлоадирането на Трета международна война “, сподели Съливан.

Съобщението пристигна, откакто президентът Джо Байдън сподели на водачите на Г-7 в петък, че Съединени американски щати ще поддържат напъните за образование на украински водачи на Ф-16. През февруари Байдън сподели, че Украйна няма потребност от Ф-16.

“Локхийд Мартин ”, американският производител на военно съоръжение, споделя, че повече от 3000 Ф-16 са в употреба в 25 страни. Франция и Полша публично показаха подготвеност да дават на Украйна съвременни изтребители. Но всяко прекачване на самолети, създадени в Америка, изисква утвърждение от държавното управление на Съединени американски щати. Старшият чиновник на Пентагона Колин Кал сподели преди този момент на Конгреса, че може да отнеме " към 18 месеца " на украинските водачи да полетят с Ф-16. Програмата обаче може да бъде съкратена до шест до девет месеца, според от общото равнище на подготовка и знания на военните..

Президентът на Украйна Володимир Зеленски неведнъж е заявявал, че Киев се нуждае от самолети Ф-16. Тези леки изтребители могат да летят със скорост два пъти по-висока от скоростта на звука и са способни да поразяват цели във въздуха и на земята. Според американската преса Украйна чака да получи 40-50 Ф-16 за образуване на три-четири ескадрили. Зеленски възнамеряваше да разиска въпроса в събота на срещата на Г-7 в Хирошима, както и на срещата на високо ниво на НАТО във Вилнюс през юли.

Заместник-министърът на външните работи Александър Грушко незабавно реагира на проектите на Запада да трансферира бойни самолети в Украйна, който съобщи, че Москва " разполага с всички нужни средства за реализиране на задачите си ". Според него Западът към момента се придържа към сюжета за ескалация, който е опасен за самия него.

На собствен ред формалният представител на Министерството на външните работи Мария Захарова сподели пред канала " Звезда ", че Съединени американски щати се занимават с псевдохуманизъм и заблуждават, заявявайки, че ще доставят Ф-16 единствено при изискване, че Украйна не да ги употребяват за удари на територията на Русия. Тя означи, че думите на Съливан за сходни условия за доставка на F-16 не дават отговор нито на интернационалното право, нито на вътрешното право. „ Съединени американски щати още веднъж вършат това, което обичат – имитират или жонглират с данни, с цел да реализиран личните си цели и задания “, сподели Захарова.

Експертите означават, че Ф-16 от дълго време се е утвърдил като универсална платформа, способна да носи огромно многообразие от оръжия и съоръжение, само че в изискванията на украинските действителности ще бъде невероятно да се разкрие изцяло капацитетът му.

Ако Киев реши да употребява този изтребител за нанасяне на удари с британско-френските крилати ракети “Сторм Шадоу ”, които в този момент се инсталират на остарелите Су-24, тогава ВСУ могат да изпълнят такава задача. Според Сергей Денисенцев, специалист от Центъра за разбор, тактики и технологии, доста ще зависи от това коя тъкмо трансформация на Ф-16 може да се появи в Украйна. „ На този аероплан може да се инсталира всякаква радарна станция, в това число най-модерната с дейна фазирана антенна решетка “, изясни специалистът.

По време на Студената война Ф-16 е умислен като изтребител на първа линия за страните от НАТО, само че в течение на няколко десетилетия машината е приспособена към новите условия. Самолетът може да взема решение освен ударни задания, само че и противовъздушна защита, прехващане на цели и надзор на въздушното пространство. „ Ако на Украйна бъде доставена трансформация на Ф-16 с радар от последно потомство, тогава ще може да се каже, че главната задача на самолета ще бъде контролът на въздушното пространство, да вземем за пример над Крим. Ако няма радар, тогава самолетът може да бъде надъхан да носи крилати ракети “Сторм Шадоу ” или американски антирадарни ракети “, не изключва Денисенцев.

„ Сега се водят пазарлъци кой какъв брой изтребители да достави на Украйна. Американците не желаят доставките да идват непосредствено от Съединени американски щати и упорстват да идват от други страни. Полша към този момент е подготвена да достави Ф-16, само че изисква подмяна на Ф-35. Всички тези перипетиитрябва да бъдат решени в доста близко бъдеще ”, споделя Сергей Хатильов, някогашен шеф на зенитно-ракетните сили на командването на специфичните сили на Противовъздушна отбрана на Москва.

Той е сигурен, че Ф-16 може да работи най-вече в две функции - на прехващач или на бомбардировач. „ Но във всеки случай Русия ще би трябвало да реагира, ще има разноски, в това число за образование на водачи. Ще бъде належащо да се отдели повече авиация за вероятно прехващане, да се трансформират тактическите дейности на авиацията и системите за Противовъздушна отбрана “, предизвестява специалистът.

Според него Ф-16 няма опциите на съветския Су-34, който може да бъде бомбардировач, щурмовик и изтребител за Противовъздушна отбрана. „ Например, по време на политане на Ф-16 той би трябвало да бъде затрупан, би трябвало да бъде следен и изумен. За ВСУ през днешния ден това е непостижима задача. Да, самолетите могат да летят прелестно към съветските войски или нашата граница, само че на завой ще бъдат унищожени от огъня на зенитни ракетни установки или от нашите ракети с огромен обхват “, уверен е специалистът.

Хатильов призна, че позицията на западните страни по отношение на изтребителите го е изненадала. „ Днес е съвсем невероятно да се приземят Ф-16 на украински летища. За задачата е належащо пистите да бъдат изцяло актуализирани по стандартите на НАТО. Това се отнася за системите за връзка, надзор, зареждане с гориво и впрочем. Самолет отвън контролната зона е нормално парче желязо, на което би трябвало да се сложи най-малко Иван Кожедуб или Александър Покришкин, с цел да може да води самостоятелен въздушен пердах. Дори Украйна да има 60 или 100 Ф-16, те няма да решат този проблем “, уверен е специалистът.

Той не изключва, че трансферираните в Киев изтребители ще бъдат ситуирани на територията на Полша и Румъния, където има цялата нужна инфраструктура, само че в този случай ще намалее бойният радиус на тяхното потребление, който е към една трета от оптималния полет диапазон.

„ Самото появяване на Ф-16 в Украйна няма да докара до основна смяна към някакви огромни победи. За да употребявате авиацията, би трябвало да спечелите въздушно предимство “, заключва Хатильов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР