В благоевградското село Дебрен построиха сграда, чиито основи се крепят

...
В благоевградското село Дебрен построиха сграда, чиито основи се крепят
Коментари Харесай

Издигнаха къща във въздуха над дере в село Дебрен

В благоевградското село Дебрен построиха постройка, чиито основи се крепят на двата края на дере, а долният етаж е висящ във въздуха.

Местните поданици упорстват издигнатото да бъде отстранено. От една страна, тъй като съгласно тях постройката е противозаконна, а от друга – тъй като се тормозят от наводняване, което нееднократно е застигало долните етажи на къщите им.

„ Всичко стартира през 2013 година, когато нашата улица разбра, че в част от моста надолу се отдават площадки чартърен, само че с учредено право на градеж. Събрахме подписка – 110 индивида, че сме срещу застрояването на дерето… Нашите безпокойство са, че ще се наводни. Тук става една запушалка и всичко ще влиза при нас. Отделно какво е това нещо – да се строи на въздух, над река? Това са зелени площи тук, надолу направиха 5 пейки, с цел да изпишат пари, а тук ни оставиха без бордюр, без нищо ”, разясниха засегнатите поданици пред БТВ.

От Басейновата дирекция оповестиха, че постройката е противозаконна.

„ На първо четене – построена несъгласно Закона за водите. В Закона за водите, в член 143, т. 4 изрично е неразрешено осъществяването на градежи върху покрити сектори от подводните обекти. Ние сме уведомили общината и районния отдел на Национален строителен надзор, че е неприемливо построяването на градежи. Въпреки това основният проектант издава позволение за градеж. Сезирали сме всички способени органи, които имат пълномощия. Нашата задача е да направляваме проводимостта на дерето ”, съобщи Радослав Георгиев от дирекцията.

„ Формулировката на продажбата, доколкото помня съвсем тъкмо, е продажба на въздух над дере. Дотам стигнахме – продавахме всичко, в този момент продаваме и въздух. Това беше тогава коментарът на съветниците. Търгът беше разгласен за ден Байрям, огледът беше на втория ден на Байряма, продажбата на третия ден. По принцип търговете в нашата община се организират тайно – скрито от всички. Знае единствено индивидът, който е заинтригуван от това ”, разяснява проблема общинският консултант Верхад Ислямов.

Собственичката на градежа – Кира Вълкова, твърди, че не вижда нищо неприятно в издигнатата над дерето постройка.

„ Защо да не е обикновено? Да не строим единствено ние във въздуха? Това е изсъхнало дере. Не е река, а дере ”, съобщи тя.

Кметът на самото село Дебрен пък съобщи, че няма отношение към проблема, защото по времето, когато е текла процедурата по легализиране, тя не е била на власт.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР