В Благоевград се проведе поредната кампания за безвъзмездно предаване на

...
В Благоевград се проведе поредната кампания за безвъзмездно предаване на
Коментари Харесай

Разкриха мобилни пунктове за събиране на отпадъци в Благоевград

В Благоевград се организира следващата акция за безплатно предаване на рискови боклуци от семействата. По три пъти в годината в мобилни пунктове за боклуци жителите имат опция да оставят своите празни опаковки от медикаменти и препарати, лакове, електрически уреди и други нездравословни за природата предмети. Наблюденията демонстрират, че хората всеобщо изхвърлят нездравословните боклуци дружно с битовите.

Опасни боклуци са всички препарати, които се употребяват от семействата за разчистване, лакове и бои, лекарствени артикули с изминал период на валидност, акумулатори и електрически уреди. Голяма част рискови боклуци постоянно се озовават изхвърлени в съдовете за боклук. Причините за това са разнообразни. Някои хора не знаят кои боклуци са нездравословни за природата, други просто нямат търпението да ги събират настрана и да чакат разкриването на мобилен пункт, където да ги предадат.

" Няма задоволително осведоменост, няма задоволително места за изхвърляне на тези неща и на всеки му е по-лесно да си ги изхвърли в кофата за боклук”, счита жителка.

" Мисля, че всичко зависи от нас, значи общината и другите компании не могат да създадат нищо в случай че го няма съзнанието”, сподели друга.

" Не знам каква информация има, само че разделно би трябвало да се събират боклуците, аз персонално по този начин го върша и се стремя да не замърсявам”, добави трета.

Според еколога на община Благоевград хората у нас нямат табиет да изхвърлят рисковите боклуци настрана от битовите. Затова от общината се пробват да разпространяват разделното събиране.

" Продължаваме да работим и с учебни заведения, и с детски градини, и с всички жители, които демонстрират интерес, само че отново споделям, има още доста какво да желаеме от самите себе си. Предстои и въвеждане на такса боклук върху действително генерирано количество, което значи: всеки разделно събран боклук ще се предава гратис, само че смесеният битов боклук ще коства извънредно скъпо на гражданите”, изясни екологът Диана Стефанова.

Според хората от града по-често би трябвало да има акции, при които да могат да се предават рисковите боклуци, тъй като избрани места за предаването им липсват.

" Обиколих всички аптеки в Благоевград и ми споделяха, че в тоалетната, просто това е май-използваното нещо, другото е, че нали всеки хвърля в контейнерите”, описа жителка.

" Количествата, които събираме, не допускат по-често събиране на този тип отпадък”, добави екологът.

В града следва разкриване на площадка за събиране на рисковите боклуци, където хората ще могат да го вършат гратис когато и да е.

Репортер: Владислава Миланова

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР