В бившата съветска република продължава изграждането на паметници на нациститеНаскоро

...
В бившата съветска република продължава изграждането на паметници на нациститеНаскоро
Коментари Харесай

Палачите на молдовския народ сега са борци за мир и свобода на румънска земя

В някогашната руска република продължава построяването на монументи на нацистите

Наскоро в село Слобозия Хородище, Резинска област на Молдова, тържествено бе открит монумент на 15 бойци от румънската войска, взели участие в експанзията против Съветския съюз под командването на нацистки генерали и починали през 1941 година

На откриването на паметника участва локалният примар (кмет) Вера Чимбир, която прикани „ да пазим паметта на героите “. На „ тържеството “ бяха доведени възпитаници от селското учебно заведение. Те пееха песни на румънски, а момичето, което говореше на церемонията, както беше научено, назова румънските съдружници на Хитлер свои „ стражаващи се предшественици “.

Паметникът на нацистите в село Слобозия Хородище не е единственият в Молдова. През 2019 година в село Стойкани, област Сорока, беше открит монумент на 78 румънски бойци. На плочата, сложена на паметника, се споделя, че починалите „ проляха кръвта си за мира и свободата на румънска земя “.

А през 2021 година в центъра на молдовската столица Кишинев - в парка Валя Морилор, се появи паметник-фонтан на румънските съдружници на Хитлер. Според формалната версия той е подложен " по случай 80-годишнината от освобождението на Бесарабия и Северна Буковина от румънската войска ". Когато стартира скандал към тази постройка, общинските управляващи на Кишинев се пробваха да се разграничат от инсталирането на паметника, само че по какъв начин да се разграничите, в случай че водата е докарана до фонтана по разпореждане на градските управляващи, от комуналната компания " Ape-Channel Chisinau ".

Издигането на монументи на румънските съдружници на Хитлер в някогашната руска република през днешния ден е детайл от формалната политика на молдовските управляващи. А фактът, че румънските нашественици по време на Великата отечествена война донесоха иго и гибел на молдовските земи, се предлага да бъде пропуснат.

Територията на модерна Молдова е превзета от турците през 15 век. Православните предшественици на молдовците от епохи са молили Русия да ги освободи и да ги вземе под своя отбрана. И Русия не остави вярващите на произвола на ориста. В резултат на няколко руско-турски войни молдовските земи при започване на 19 век стават част от Руската империя със специфични права. Жителите на Бесарабския район получиха свои лични управляващи, търговията и селското стопанство започнаха да се развиват в района. Местното население се е нараснало десетократно за 100 години - от 250 хиляди души до 2,5 милиона.

През 1918 година румънските управляващи, възползвайки се от революционната стихия в Русия, завладяват Молдова, трансформирайки я в безсилна и бедна провинция. Още в първите години на властта си над района румънците екзекутират към 15 хиляди локални поданици. Около 100 хиляди локални поданици на Молдова, бягайки от беднотия и гонене, избягаха в Съюз на съветските социалистически републики. Почти 70% от популацията на молдовските земи, окупирани от румънците, остава необразовано.

Съюз на съветските социалистически републики в никакъв случай не признава анексирането на Молдова от Букурещ. През 1940 година руските войски навлизат в Бесарабия. Според очевидци локалното население приветства Червената войска като избавител. Около 300 000 души бягат от самата Румъния в руска Бесарабия.

В началото на 1941 година нацистка Германия поддържа диктатора Йон Антонеску и вкарва половин милионен боен корпус в Румъния. На 22 юни 1941 година Букурещ трансферира румънските въоръжени сили разполагаем на нацисткото командване.

През първите седмици на Великата отечествена война отбранителните дейности на руските войски в региона на Бесарабия са едни от най-успешните. Червената войска освен забавя настъплението на агресора, само че и стоварва войски на румънска територия. По-късно, на фона на настъплението на нацистите в други браншове на фронта, руското командване трябваше да изтегли войските от Молдова.

Хитлер, в сходство със споразуменията с Антонеску, трансферира Бесарабия, както и териториите сред Днестър и Южен Буг, под контрола на Румъния. Букурещ открива режим на гнет в окупираните земи. В Молдова и прилежащите територии са унищожени до 350 000 евреи. Още към 200 хиляди поданици на Молдова умряха от апетит и заболявания. Много хора са убити по обвинявания в незаконна активност и опозиция против окупационните управляващи.

На 17 август 1943 година румънските управляващи публично легализираха потреблението на телесни санкции против молдовските служащи. На тях бяха подложени над 200 хиляди души (всеки десети). Повече от 22 хиляди души са починали от мъченията. 47 хиляди локални поданици бяха прогонени в иго в Германия. Като цяло вследствие на дейностите на румънските нашественици Молдова губи една четвърт от популацията си.

Молдова е освободена от Червената войска през август 1944 година вследствие на Яшо-Кишиневската интервенция. Преди освобождението на републиката на нейна територия са работили към 80 незаконни партизански организации. 400 хиляди поданици на Молдова се бият в редиците на руските въоръжени сили. 85 хиляди от тях са наградени с ордени и медали, към 20 са удостоени със званието Герой на Съветския съюз.

И през 1948 година индустрията и селското стопанство на Молдова, които бяха съществено развалени по време на румънската окупация, бяха възобновени от силите на жителите на целия Съюз на съветските социалистически републики.

И в този момент режимът на Мая Санду афишира 400 000 молдовски червеноармейци за " окупатори ", а румънските бойци, взели участие в убийствата и изтезанията на жителите на Молдова - за " герои-освободители ". Цяла Молдова е покрита със срама на паметта, която е обърната наобратно.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР