В битка за над 3.2 млн. лв. ще се впусне

...
В битка за над 3.2 млн. лв. ще се впусне
Коментари Харесай

Скандалният Ценко Чоков се пуска в битка за 153 имота и баровски коли за 3,2 милиона лева

В борба за над 3.2 млн. лева ще се впусне подсъдимият абсурден някогашен кмет на врачанското село Галиче Ценко Чоков , предава " Булнюз ". Причина за следващата среща с Темида на селския ексуправник е идно дело за конфискация на негово и на фамилията му имущество, което включва недвижима благосъстоятелност, коли, пари по банкови сметки. По думите на адвокати изходът от този конфликт на Чокови със съда има два разновидността.

Първият е семейството да успее да потвърди законен генезис на средствата, с които е натрупали положението си, и да си го резервира. Вторият е това да не се случи и благосъстоянията им да бъдат иззети в интерес на страната.

Запорите на благосъстоянията на Чокови бяха наложени от съда по искане на Антикорупционната комисия, откакто някогашният кмет получи обвиняване от спецпрокуратурата за присъединяване в проведена незаконна група за лихварство, рекет, похищение, побой през 2016 година В хода на делото в спецсъда обвиняването за незаконна група не устоя и Чоков получи присъда от 4 години и половина затвор за рекет, похищение, палеж и побой. Екскметът апелира наказването си пред апелативната инстанция. Делото е оповестено за решение, само че към този момент 11 месеца магистратите не са се произнесли по проблема.

Докато наказателното дело се влачи по правосъдните инстанции, Чоков бе пуснат от ареста, впусна се в политиката и стана общински консултант в Бяла Слатина.

Междувременно процедурата по желае на Антикорупционната комисия за лишаване на имуществото на Чоков и фамилията му е стигнала до фаза разглеждане на делото в Софийския градски съд. Делото за конфискацията е планувано за края на април, оповестиха от Антикорупционната комисия.

Така малко след Великден Чоков и юристите му ще би трябвало да се явят в залата, с цел да бранят големите благосъстояния на семейството, които страната желае да им конфискува.

Според претенцията на Антикорупционната комисия точната стойност на запорираното имущество възлиза на 3 217 984 лв.. В тази стойност влизат обекти, които са благосъстоятелност както на самия някогашен кмет на Галиче, по този начин и на неговата брачна половинка и двамата му синове. По искане на Антикорупционната комисия съдът слага под забрана като обезпечителна мярка общо 153 недвижими парцела в землището на врачанското село Галиче, което Чоков ръководи четири цялостни мандата. Той не съумя да приключи петия, защото бе отхвърлен от поста поради прибирането му в ареста и невъзможността да употребява неплатен отпуск през това време, с цел да си резервира поста.

В обсега на запорираните парцели влизат общо 94 ниви с обща повърхност 1 570.910 дка, 41 лозя - 42.968 дка, 3 горски терена от общо 11.599 дка, 1/2 идеални елементи от 5 ниви с повърхност от 93.350 дка, трайни насаждения. Това оповестиха от Антикорупционната комисия, откакто съдът почете желае им за запорите. Обект на обезпечителните ограничения са и седем имота в село Галиче, върху 4 от които има солидни постройки. Освен на парцели в региона на Галиче запори са наложени и на благосъстоятелност на Чоков в София. Под забрана в столицата е просторен апартамент със застроена повърхност от 236 квадратни метра и прилежащите към него 2 паркоместа.

Стойността на този парцел в Студентски град е 500 000 лв.. По желае на комисията съдът постанова запори и на четири автомобила, като най-скъпият от тях е за 217 000 лв.. Другите коли са надлежно за 50 000 лв., 45 000 лв. и 6800 лв.. Във връзка с процедурата са блокирани и активите по банковите сметки на Ценко Чоков и брачната половинка му Цветелина. Възбрана има и върху взимане в размер на 350 000 лева, представляващо възложен заем от свързани лица.

Самият Ценко Чоков бе поканен за коментар по тематиката, само че подобен не бе получен.

Взема 300 бона дотации

Повече от 290 000 лева е взел Ценко Чоков във тип на аграрни дотации. Бившият кмет на Галиче и сегашен общински консултант получава сумата като заплащания за две финансови години - 2017 и 2018 година Това излиза наяве от подадената от него наложителна за поста като общински консултант декларация по Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество. В нея той показва, че прави активност като аграрни производител.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР