В безсилието си да се справи със събирането на глобите

...
В безсилието си да се справи със събирането на глобите
Коментари Харесай

Ново 20: Работодателите ще връчват пътните фишове

В безсилието си да се оправи със събирането на санкциите за нарушавания по пътищата Министерство на вътрешните работи опря до работодателите. От министерството са решили да натоварят шефовете на компании със задачата по връчване на фишове и наказателни постановления. Нововъведението е планувано в преходните и заключителни разпореждания на закона за държавния бюджет и е било изрично отхвърлено като несъстоятелно от министерството на електронното ръководство при съгласуването на законопроекта. Въпреки това текстът е минал. Финансовото министерство си е затворило очите и против други съществени рецензии за планувани промени в разнообразни закони и начинания за повишение на приходите в хазната.

Това излиза наяве от информация за протеклата съгласувателна процедура по проектобюджета. Очаква се през днешния ден законопроектът за държавния бюджет да влезе на първо четене в зала на изключително съвещание на Народното събрание.

Предложението за включване на работодателите като звено по връчване на издадени фишове и наказателни постановления е заложено от самото вътрешно министерство в направения и оповестен през май за публично разискване план за промени в закона за придвижване по пътищата. С измененията се уголемяват опциите за връчване на фишове и постановления. Занапред когато наказванията се връчват персонално на нарушителя, това ще може да се прави освен от КАТ, само че и от други чиновници на Министерство на вътрешните работи. Работодателите влизат в играта при електронното връчване на фишове и постановления. В подобен случай от тях се желае да връчат съответните документи персонално или през чиновник, претрупан с приемането на бумаги в съответната компания. Не се схваща по какъв начин ще идва самият фиш и наказателно разпореждане. Предвидено е като прийом на електронно връчване отсега нататък да се употребяват лицензирани пощенски или куриерски услуги, които пращат фиша на адреса на нарушителя, само че не е ясно дали те ще имат право да пращат документите и на адреса на работодателя.

Министерство на електронното ръководство остро е разкритикувало предлагането и е настояло да отпадне, само че безуспешно. „ Липсва нормативно открито обвързване по адрес на работодателите да правят дейности по връчването на електронни фишове и наказателни постановления, издадени от органите на Министерство на вътрешните работи. Работодателите, които се явяват и данъкоплатци, не могат да са връчители, с вмененото им по своето естество обществено обвързване, и да им се постанова административна тежест за активност, която е напълно в компетентността на Министерство на вътрешните работи “, са написали от министерство на електронното ръководство при съгласуването на проектобюджет 2023. Критиката не е призната. Отговорено е единствено, че по текста е осъществена редакция и с изключение на само от шеф, какъвто е бил първичния вид, връчването ще може да се прави и от негов чиновник, отговарящ за документооборота. Министерство на електронното ръководство има и голям брой други забележки – за издаването на фишове, което отсега нататък ще може да става и отвън местата на местонарушението, подлага на критика реда за издаване на цифров облик на издадени наказателни постановления и така нататък

Това не е единствената недомислена наредба в законопроекта за държавния бюджет. Изменянето на доста закони посредством преходните и заключителни разпореждания на законопроекта за държавния бюджет е било разкритикувано от правната дирекция на Министерския съвет. Според юристите на Министерски съвет по този метод измененията се оферират без детайлни претекстове и в нарушаване на условието в Закона за нормативните актове за осъществяване на процедура за публично разискване. Сходни рецензии към законопроекта насочиха и самостоятелни анализатори. От МФ обаче не одобряват тази рецензия с аргумента, че към законопроекта има подробна тригодишна бюджетна прогноза, в която измененията били разказани, главната част от измененията са били подложени на разискване. Ситуацията с проектобюджета е и необикновена – приема се късно и няма време за повторни разисквания, смята МФ.

Липсата на публично разискване и детайлна обосновка на предлаганите в данъчните и други закони промени е довело до негативни мнения на отрасловите министерства по доста от предложенията. Така да вземем за пример правосъдното министерство е отказало да поддържа препоръчаните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с които се вкарва възбрана за осъществяване на разпоредителни покупко-продажби с парцели и коли, учредяването на ипотека или залог при съществуване на непогасени и подлежащи на наложително осъществяване отговорности. И в този момент има ограничаване, само че спазването му е на декларативен принцип. Занапред се вменяват нови отговорности на нотариусите и съдиите по вписвания да вършат служебни инспекции за такива отговорности. От Министерство на правосъдието смята, че във типа в който се оферират, текстовете нарушават конституционното право на благосъстоятелност, а събирането на дължимите суми по хазната следва да се случва в границите на нормалния ред без да се трансферира като обвързване на нотариуси и съдии по вписванията.

В съгласувателната позиция на енергийното министерство пък напряко се съдържа изказване, че страната се пробва да накара Българския енергиен холдинг да предприеме противоправни дейности по отношение на изплащането на дял. Новото държавно управление реши да завиши дивидента на БЕХ на 1,58 милиарда лева в случай, че облагата на сдружението за 2022 година е в размер на 582 млн. лева Според МФ обаче до тези ниски цифри се е стигнало поради обезценки в годишния финансов доклад на сдружението, които може да не се вършат. МФ упорства докладът да бъде изменен. Индивидуалният годишен финансов доклад към този момент е тестван и удостоверен от самостоятелен финансов инспектор, липсва правно съображение управлението на БЕХ да вземе решение за корекции в доклада, пишат в мнението си от енергийното министерство. Големият дял от БЕХ е една от главните приходни ограничения, приложени от екипа на Асен Василев за стесняване на дупката в хазната, като това е и една от разграничителните линии с ГЕРБ по проектобюджета.

Много рецензии към проектобюджета насочва и сдружението на общините. Наличието на толкоз доста забележки към готвени промени в съпътстващи закони вещае доста разногласия и сложни корекции на второ четене на законопроекта. След отхвърлените от МФ претенции има и такива, които се подлагат на критика съществено като да вземем за пример настояването за опазване на понижената ставка за ресторантьорство на 9% и за 2024 и 2025 година, както е предложило министерство на туризма.

Уверението на Асен Василев, че системата на образованието е получила толкоз пари, колкото е предложила, не дава отговор на действителността, излиза наяве още от съгласувателната процедура. От просветното министерство категорично са протестирали, че делът за финансиране на бранша понижава, макар че размерът на средства в безспорен проект пораства. От документите се вижда, че за образованието не са се намерили и дребни за бюджета суми като 5,5 млн. лева за обезпечаване на безплатния превоз на пътуващите учители и 2,6 млн. лева за лек растеж на стипендиите на учениците, които не са обновени с години. Не са признати и оферти за спомагателни стратегии за 2024 и 2025 година, само че МФ като цяло е пренасочвало всички оферти за 2024 година към идващия план за държавен бюджет, написа „ Сега “.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР