В безредиците миналата седмица в Казахстан са загинали 225 души,

...
В безредиците миналата седмица в Казахстан са загинали 225 души,
Коментари Харесай

Казахстан: при безредиците са загинали 225 души, зетове на Назарбаев се простиха с постовете си

В безредиците предходната седмица в Казахстан са починали 225 души, измежду които 19 чиновници на силите за сигурност, съобщи Ройтерс, като се базира на управляващите.

Данните заяви на брифинг през днешния ден началникът на един от отделите на основната прокуратура Серик Шалабаев, обобщавайки сведенията за броя на телата, докарани в моргите. Сред убитите има цивилни и въоръжени " бандити ", сподели Шалабаев, без да даде детайлности.

Пострадалите са над 4500 души, съобщи ТАСС, цитирайки същия източник.

Шалабаев сподели, че в протестите са взели участие 50 000 души. Кулминацията на вълненията, почнали поради повишението на цената на втечнения газ, бе на 5 януари, когато тълпи щурмуваха и подпалиха държавни здания, коли, банки и магазини в няколко огромни града.

Президентът Касъм-Жомарт Токаев изиска помощ от управителен от Русия боен блок и в профил настойника си и предходник на поста Нурсултан Назарбаев от управлението на националния Съвет за сигурност.

Появиха се недоволства за побои и мъчения на арестуваните и през днешния ден Токаев подреди на полицията да не позволява тормоз и прикани прокуратурата да бъде снизходителна към арестуваните, които не са направили тежки закононарушения.

Казахстанският президент издаде декрет, с който от на следващия ден се анулира изключителното състояние в Актобинска област.

Преди това той подреди от 14 януари да бъде анулирано изключителното състояние в град Шимкент, Източноказахстанска, Карагандинска и Туркестанска област, а от 15-и и в Акмолинска и Костанайска област. По-рано, на 13 януари то беше анулирано и в Северноказахстанска, Павлодарска и Западноказахстанска област. Така изключителното състояние, въведено в цялата страна на 5 януари, остава в действие единствено в седем от 17-те района.

Антитерористичната интервенция в Казахстан продължава в три района, заяви през днешния ден Комитетът за национална сигурност. Това са Жамбилска област, Алматинска област и град Алмати.

Къде е Назарбаев

Междувременно двама представители на роднинския кръг на някогашния казахстански президент Нурсултан Назарбаев подадоха оставка от управлението на държавните компании за транспорт на нефт и газ, заяви през днешния ден суверенният фонд на централноазиатската страна, представен от Ройтерс.

Суверенният фонд, " Самрук-Казина ", сподели, че Кайрат Шарипбаев и Димаш Досанов са се отдръпнали от качеството си на изпълнителни шефове на държавните компании за транспорт на нефт и газ " Казтрансойл " и " Казахгаз ".

Шарипбаев е женен за най-голямата щерка на някогашния президент Дарига Назарбаева, съгласно изявления на сина й в обществените мрежи. Нито Шарипбаев, нито Назарбаева са коментирали връзките си.

Досанов е брачен партньор на Алия Назарбаева, най-малката щерка на Назарбаев.

" Самрук-Казина " не посочи аргументите за оставките.

Назарбаев управляваше Казахстан в продължение на три десетилетия, преди да се отдръпна през 2019 година Въпреки това той резервира необятни пълномощия и по-късно, които обаче загуби предходната седмица, когато наследникът му Касъм-Жомарт Токаев го измести от председателското място в Съвета за сигурност на фона на насилието при безредиците в Казахстан.

Осемдесет и една годишният някогашен водач не се е показвал обществено, откогато митингите избухнаха на 4 януари, а сериозните изявления на настоящия президент за него провокираха догатки, че преди Токаев да смъкна някогашния си настойник от поста сред двамата е настъпил раздор.

По-рано през седмицата Токаев съобщи, че желае сътрудниците на Назарбаев да споделят благосъстоянието си с обществото посредством постоянни дарения за новоучредена благотворителна фондация, отбелязва Ройтерс.

Бившият заместник-министър на енергетиката на Казахстан Жумабай Карагаев е бил арестуван от Агенцията за финансов мониторинг, заяви нейната пресслужба, представена от ТАСС.

Териториалното отделение на организацията в Мангистауска област е арестувало също " ръководители на платформи за електронна търговия и хора, имащи отношение към голословното покачване на цените на пропан-бутана в Мангистауска област ".

Според известието съдът е оставил някогашния заместник-министър на енергетиката под стража за период от два месеца. Той бе освободен от поста с решение на държавното управление единствено няколко часа по-рано през днешния ден.

Казахстанските правоохранителни органи освободиха още четирима жители на прилежащ Киргизстан, арестувани по-рано по съмнение в екстремистка активност.

Според вътрешното министерство те са се завърнали наред при фамилиите си.

Преди няколко дни управляващите освободиха от ареста и киргизстанския музикант Викрам Рузахунов, който по простъпка бе арестуван за присъединяване в безредиците в Алмати.

Лукашенко: Попречихме на нова цветна гражданска война

Намесата на Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС) попречи на провеждането на нова " цветна гражданска война " в Казахстан, съобщи беларуският президент Александър Лукашенко, представен от ТАСС, пред завърналите се миротворци от неговата страна.

" Успехът на вашата задача може да се преглежда като появяването на ефикасен механизъм за битка с по този начин наречените " цветни революции ", съобщи Лукашенко. Според него изпращането на миротворци на ОДКС " е премахнало опасността от разрушение на страната, подсигурява стабилизация на обстановката и възобновяване на конституционния ред ".

" Казахстан беше подложен на въоръжена експанзия на добре координирани терористични групи. Те са минали специфична подготовка и имат военен опит, получен в разнообразни горещи точки ", добави Лукашенко. Той означи, че терористите и екстремистите са били " ръководени извън ".

Повечето страни от постсъветското пространство са изправени пред закани, сходни на тази, пред която беше изправен Казахстан, означи Лукашенко. " Ние разбираме, че събитията в братската ни република са следващия опит за външна интервенция във вътрешните работи на самостоятелни страни ", акцентира беларуският президент.

Руското министерство на защитата заяви през днешния ден, че всички самолети, пренасящи изпратени в Казахстан миротворци, са се върнали в страната, отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР