В Берлин бяха изгорени израелски знамена, а заедно с тях

...
В Берлин бяха изгорени израелски знамена, а заедно с тях
Коментари Харесай

Германия настръхна заради изгорени израелски знамена

В Берлин бяха изгорени израелски флагове, а дружно с тях и звездата на Давид. В Германия сходен акт провокира доста по-голямо отвращение, в сравнение с другаде по света. Защото той буди загатна за ужасите на Холокоста, показва Дойче веле.

В началото на седмицата пред Бранденбургската врата бяха запалени две израелски флагове, а ядосаното голям брой скандираше: " Смърт на евреите! ". Въпросните действия бяха дело на мюсюлмански и палестински групировки, а гневът им бе подбуден от оповестеното от Доналд Тръмп желание да признае Ерусалим за столица на Израел.

Представители на съвсем всички политически партии в Германия показаха възмущението си от изгарянето на израелските флагове в Берлин - в това число канцлерката Меркел и всички министри в кабинета. Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер бе безапелационен: " Онези, които горят израелското знаме по немските площади, показват не просто непоносима ненавист против Израел, а и обстоятелството, че не зачитат или не схващат какво значи да си немец. " В телефонен диалог с президента на Израел Ройвен Ривлин федералният президент е изразил възмущението си от тези " радикални и стряскащи прояви на антисемитизъм ". Щайнмайер е декларирал още, че е покъртен и компрометиран от това, че сходно нещо се случва в Германия през 2017 година.

Еврейската звезда

Възмущението е голямо и заради повода, че в средата на израелското знаме е изобразена шестолъчната звезда на Давид, която е набожен и политически знак на евреите и на страната Израел. Следователно изгарянето на флаговете унищожава и този знак - и то на едно пропито с история място, каквото е Бранденбургската врата в Берлин. Именно там през януари 1933 година са проведени първите факелни шествия на националсоциалистическите отряди, откакто Хитлер поема властта в Германия. Няколко години по-късно, по време на погромите против евреите на 9 против 10 ноември 1938, в Германия са подпалени всички синагоги и еврейски институции, върху чиито фасади е била изобразена Давидовата звезда.

От 1941 нататък нацистите задължават всички евреи да носят шестолъчната звезда - на видно място, пришита на жълта основа върху облеклата им. Това припомня за Средновековието, когато някои християнски владетели задължавали евреите да носят жълто парче плат върху облеклата си, с цел да бъдат по-лесно отличавани от останалите.

По времето на Втората международна война жълтата звезда се трансформира в знак за изтреблението на милиони евреи в Европа и по света - убийства, осъществявани най-вече от германци.

Да се забрани ли изгарянето на знамето?

Въпреки всичко в Германия не е неразрешено да се гори израелското знаме - най-малко в случаите, когато става дума за частно закупено знаме. След скандалните случки в Берлин обаче се поведе полемика дали законите в Германия не би трябвало да бъдат затегнати в допълнение в това отношение.

Според израелския дипломат в Германия Джеръми Исахаров, би трябвало да бъде неразрешено общественото изгаряне на всички национални знамена, а освен на израелския. Неговото предложение бе подкрепено от представители на разнообразни политически партии в Германия. Президентът на Централния съвет на евреите в Германия Йозеф Шустер съобщи в изявление за печата следното: " Който гори израелския байрак, слага под въпрос или напряко отхвърля правото на битие на Израел ". А Германия възприема защитаването на правото на битие на израелската страна като държавен дълг.

Колкото по-често обаче в Германия се " внасят " външни спорове сред мюсюлмани, християни и евреи, толкоз по-силно въпросният дълг се слага под въпрос - не от страна на публична Германия, а от представители на обществото.

Представител на еврейската общественост в Берлин неотдавна направи обезпокоително изявление. Според него, евреите в немската столица не постоянно могат умерено да показват своя генезис и религия. " Знам от доста евреи, че пътувайки с метрото, постоянно им се постанова да крият броеницата с Давидовата звезда или нещо друго, което издава тяхната вяра. Хората в това време са почнали да се опасяват и автоматизирано прикриват такива неща ", споделя той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР