В Берковица правят културен център "Йордан Радичков". В него ще

...
В Берковица правят културен център "Йордан Радичков". В него ще
Коментари Харесай

В Берковица правят културен център Йордан Радичков

В Берковица вършат културен център "Йордан Радичков ". В него ще уреждат експозиции, литературни четения и беседи с създатели, както и показване на културно-историческо завещание. В центъра ще бъдат изложени и експонати, свързани с живота и творчеството на бележития берковчанин и класик на българската литература - Йордан Радичков.
По този метод Берковица ще има нова съкровищница за запазване на родовата и локалната памет, сподели кметът Милчо Доцов. Идеята зрееше отпреди години и беше подложена на разискване измежду представители на Клуб "Приятелите на Радичков ", сдружението на българските писатели- Монтана, публицисти и общественици.
За задачата е предназначен държавен парцел наоколо до читалището с повърхност 216 кв.метра. Общината е ремонтирала помещението за 11 хиляди лв., а музейният комплекс усилва щата си с една численост. В композицията в балканското градче ще се включат със свои произведения и учените Светлин Русев и Георги Чапкънов- Чапа, подкрепени от сдружението на художниците в Монтана "Тенец ".
1000 лв. е дарил към този момент ексшефът на Народното събрание доцент Борислав Великов. Съученици на самобитния публицист са дали фотоси, документи и мемоари за Радичков. Запазен е и неговият чин, от който поема дългият път към писаното слово. Над 1000 бъдещи експонати са към този момент събрани. Съселяните на Радичков, някогашни поданици на несъществуващото към този момент село Калиманица, са предали движимости, измежду които писателят е израснал. Част от тях ще бъдат изложени в стая, която показва бита на родното му село. Получени са доста книги с подписи на създателя, както и доста снимков материал. Предадени са негови записи на магнетофонни ленти, изявленията, участия в писателски конгреси, изявления пред разнообразни аудитории.
Изграждаме културния център "Йордан Радичков " в тясно съдействие със сина му Димитър, а неотдавна представихме и две книги на неговия внук Йордан Радичков. Той е създател на "Малка човешка мелодия " и "Игра на гъски ". Те съдържат 70 разкази, писани през последните 2-3 години. Сюжетите на множеството са почерпани от разказани му истории или претърпени случки. Йордан Радичков - младши приготвя и трета книга, която да показа пред земляците на дядо си в новия център в Берковица, сподели кметът.
В културния център ще се откри място и за сдружението на краеведите, които изследват творчеството на писателя, добави градоначалникът. Очаква се центърът да бъде открит на 24 октомври- рождената дата и на писателя и на кмета на балканския град. В Берковица се намира и неповторимият монумент на Радичков -скромна дървопластика на неговите герои, наименуван "Дървото на живота ".
Йордан Радичков е роден на 24 октомври 1929 година в берковското с. Калиманица, по- късно изселено и потопено поради построяването на язовир "Огоста ". Създава един особен свят в облици и картини, непосредствен до индивида, обитаем с тенци и верблюди.
Йордан Радичков е публицист, за който разпоредбите в художествената литература губят своята обичайната роля. Той е създаващият други възможности създател. Затова и ползата към неговото творчество е толкоз огромен. Два пъти е номиниран за Нобеловата премия за литература. Произведенията му са превеждани на 37 езика и са издадени в 50 страни по света. Радичков е почетен с доста оценки и награди, както в България, по този начин и в чужбина. Носител е на влиятелната интернационална италианска премия "Гринцане кавур " (1984) за белетристика и на Кралския шведски медал "Полярна звезда " (1988)./24chasa.bg
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР