В Белград се кълнат, че никога няма да предадат руснацитеНов

...
В Белград се кълнат, че никога няма да предадат руснацитеНов
Коментари Харесай

Стометровият Путин и по-малкият брат са готови за битка: защо Сърбия е козът на Русия в Европа

В Белград се кълнат, че в никакъв случай няма да предадат руснаците

Нов кръстопът в Европа

Кафе " Балкански разузнавач " е обичаното ми място за срещи в Белград. По стените има портрети на Сталин и фрагменти от известната югославска комедия от 80-те „ Балканският разузнавач “ за двама луди шпиони дилетанти. Това е най-подходящото място за карнавалната безсънна атмосфера на столицата на Сърбия - с циганска музика по улиците и танци до сутринта.

Задрънча новата желязна завеса сред Изтока и Запада и Белград ненадейно се превръна в новия кръстопът на Европа. Тук се срещат всички, които търсят среща на неутрална територия. В среднощ едвам можете да намерите маса в стилните кафенета в центъра на града, а към този момент в девет сутринта има хора с махмурлийски тип с неизменимата цигара в уста.

Кафе " Балкански разузнавач " в Белград

В Белград британският се чува доста по-често даже от съветския, макар програмистите, които са пристигнали всеобщо от Русия. Нова безмитна зона за шпионаж. Като Казабланка през Втората международна война или Бейрут през шейсетте. Колко енергични младежи, представители на безчет интернационалните организации и фондации, какъв брой загорели предприемачи с визитки „ експорт-импорт “ („ разузнаване-контраразузнаване “, както се майтапят белградските ми приятели). Именно Белград може да се трансформира в тайната платформа за договаряния сред Русия и Запада и по тази причина локалните управляващи си затварят очите за цялата тази пъстра аудитория.

Най-безполезният контингент са така наречен евроинтегратори. Сърбия публично повтаря мантрата за светлия си път към Европейския съюз, макар че към този момент 52 % от популацията е срещу Европейски Съюз, а 91 % са срещу НАТО. Всъщност да влезеш в Европейски Съюз в този момент е като да си купиш билет за Титаник, когато той към този момент потъва.

- Европейската интеграция към този момент не съществува, това е агитационен мит, - споделя политологът Душан Пророкович. - Много мои сътрудници се занимаваха с поощряване на европейската интеграция и в действителност в този момент се опасяват да не изгубят работата си. Те са в суматоха! Това е като да си професор по марксизъм през 90-те години.

- Но за какво Сърбия се придържа към този мит? – запитвам аз.

- Защото във всяко министерство има хора, които дават отговор за евроинтеграцията. Те също желаят да им се заплаща. Има закон на инерцията и в този момент е невероятно публично да се направи крачка обратно. Има напън от нашия бизнес, който е обвързван с пазара на Европейски Съюз (износът ни за Европа е над 60 процента). В медиите има мощна агитация, че сме мъртви без Европейски Съюз. Имаме 80 % от медиите, които са антируски, а популацията е безусловно проруско.

Но Европейският съюз към този момент се разпадна! Това е цялостна лудница! Те постановиха наказания против Русия и в този момент просто не могат да се откажат, даже и да желаят. Имат потребност от консенсус. Дори да се опитате да отмените глобите, постоянно ще има Латвия или Литва, които ще се опълчват. И това е всичко! Няма консенсус. Европейците станаха жертва на личните си решения.

Оказа се, че Русия е мощ. Какво имат руснаците? Газ, масло, картофи. Сега обаче това се назовава с други думи - енергийна и продоволствена сигурност. Без Русия е невероятно да се обезпечи икономическото битие на цяла Европа. Сърбия устоя. Президентът Вучич е сериозен политик, само че типичен манипулатор. Той споделя на всеки точно това, което желае да чуе. Той повтаря на Европа, че за Сърбия няма живот без Европейски Съюз, оплаква се на американците, че Европейски Съюз е неприятен, а Съединени американски щати са поръчител за непоклатимост, и споделя на руснаците, че обичаме Русия повече от Сърбия. Стига да работи.

" Балканите - вашата карта "

Бившият югославски външен министър Живадин Йованович бе доведен в целунатия от слънце Белград от овощната си градина в планината, където с обич бере сливи за домашна ракия. „ Представете си, купих дъбови бъчви! — похвали се той. " Цветът на сливовицата ще бъде като коняк. "

Много одобрявам този чевръст и извънредно деятелен за неговите 83 години политик. Той беше министър в най-тежкото време - от 1998 до 2000 година, по време на бомбардировките на НАТО над Югославия. С цялото си сърце той ненавижда елита на Елцин и изключително някогашния съветски външен министър Андрей Козирев, който в този момент живее безшумно в Маями и е американски жител. (Козирев получи прякора „ господин Да “ на Запад, за разлика от този на руския министър Андрей Громико - „ господин Не “.)

Г-н Йованович си спомня съвършено всички детайлности от безнадеждните договаряния на Югославия за оръжия с Русия и отхвърли, който по-късно се трансформира в цялостното проваляне на една дребна самостоятелна страна. Той счита, че новият “drang nah osten ” (поход на Изток) е почнал точно през 1999 година с бомбардировките на Югославия, а разширението към съветските граници е същинската геополитическа цел.

Но в този момент господин Йованович е изпълнен с възторг:

- Западните центрове на власт бяха мощно отслабени след украинската рецесия. Те имат марионетно държавно управление в Киев, само че Украйна не действа като страна. Западна Европа за следващ път пожертва своите ползи в името на световните ползи на Съединени американски щати.

Икономическо и индустриално закъснение, хранителна рецесия, невиждана инфлация. Не знаят по какъв начин ще преживеят зимата! Европа към този момент не е рационална, тя е замаяна, лишена от ясна посока, а елитът няма нито смелостта, нито мъдростта да се отърси от задушаващата хватка на Америка.

Всъщност водачи като унгарския министър-председател Орбан и нашия президент Вучич в този момент печелят време за нея, с цел да отрезвее Европа и да покаже какво е без значение премислен курс. Рано или късно Европа ще би трябвало да има лична позиция. Европейски Съюз знае че няма сурогат на Русия като главен фактор в икономическото развиване.

Няма друга страна. Няма различен сътрудник. Русия е единственият метод Европа да оцелее. Всеки спор приключва спреговори. Ще би трябвало да седнем и да преговаряме с Русия, а европейците се пробват да намерят аргументи и благоприятни условия да заздравят позициите си тук и там.

Балканите са тяхната карта. Сърбия сигурно е прекомерно дребна, само че няма надзор над Балканите без контрола над Сърбия.

- А какви са нашите карти в тази игра? – запитвам аз.

- Вашата карта е най-малко една от тях – същите тези Балкани. А Сърбия изобщо е коз! Русия към този момент мисли за света след украинската рецесия. Ще стартират договаряния за нова европейска система за сигурност и съдействие. Балканите би трябвало да станат зона без непознати военни бази. Националните армии ще останат, само че не и непознатите. Законно ли е това условие? Несъмнено.

- По създание това е, което Русия изиска от Съединени американски щати през декември предходната година - обмислям аз. - Връщане на НАТО в границите от 1997г. Но Балканите в този момент са доста ситни и дребни държавици. Представляват ли заплаха?

- И тук грешите. Малките страни могат да бъдат извънредно нападателни, когато имат огромен началник и военни бази зад тила си. Те получават убеденост и нападат, с цел да завоюват бонбонче от шефа.

- О, какъв брой сте прав! — възклицавам, спомняйки си групата балтийски страни, толкоз мъничка и толкоз арогантна.

- Който има по-здрави нерви, ще завоюва. Всичко е с високо напрежение и цялостно с изненади. Съединени американски щати знаят, че Русия в този момент е извънредно заета с Украйна и те могат да употребяват това време, с цел да принудят Сърбия да влезе в НАТО. Кой попита хората от Финландия и Швеция? Или Черна гора?

Американският дипломат в Белград е непрекъснат бранител на НАТО и упорства, че това е единственият път за Сърбия. А в общественото пространство - тишина. Ние не можем да чуем гласовете на 90 % от сръбското население.

Затегнете коланите, зона на турбулентност “

Водният ресторант танцува в нощта върху радостните талази на Дунава.

- Но в случай че се откъснем от кея, накъде ще плаваме? – запитвам сервитьора.

- Едва ли маршрутът ще ви хареса. Първо в Румъния, а оттова в Одеса, на Змийския остров, където има доста мини в морето.

На собствен ред сервитьорът живо се интересува какъв брой Калибъра имаме и дали ще стигнат до Европа. Любим въпрос измежду сърбите. И незабавно се сещам по какъв начин през 1999 година, по време на бомбардировките над Белград, локалните мъже танцуваха на Бранковия мост и пееха с мелодията на " Катюша ": " И излезе на брега С-300 ". Тогава сърбите още имаха вяра, че Русия няма да ги остави в неволя и ще изпрати С-300. Не изпрати.

През последните години Сърбия интензивно и сполучливо, напряко до зъби, се въоръжава. Животът я научи. В промишлеността употребява китайски вложения, в търговията употребява съглашение за свободна търговия с Русия. Трите съществени артикули са ябълки (отначало, би трябвало да се признае, там се заселиха полски ябълки, само че сърбите се кълнат, че това към този момент е минало, споделят, дяволът ни подмами), гуми и дамски чорапи (!).

Западните компании от дълго време знаят за такава малка врата като Сърбия, тъй че доста немски компании отварят свои представителства тук. На етикетите на доста артикули написа „ създадено в Сърбия “, което значи „ Добре пристигнали в Русия “.

Годините на войната са развили измежду сърбите това, което разговорно се назовава " чуйка " (шесто възприятие, интуиция). За разлика от полудялата Европа, те доста трезво правят оценка историческото време, в което всички ние имали шанса да живеем.

- Не мога да се освободя от възприятието, че не всички в света схващат какви тектонични промени настъпиха в света след началото на съветската спецоперация в Украйна - освен в интернационалните връзки, само че и в региона на финансите, търговията, превоза, културата и даже спорта, - споделя шефът на Института за интернационална политика и стопанска система Бранислав Джорджевич.

Последиците ще са необратими. Вижте единствено какви са разликите сред балканските страни! Черна гора, членка на НАТО, наложи наказания против Русия, като напълно застана на страната на Запада, макар че исторически си сътрудничи с Русия. Вземете Македония. Тази православна страна също наложи наказания и изпрати оръжие на Украйна.

А България, която постоянно е била най-важната страна за Русия, по-важна даже от Сърбия? Въпреки невероятните исторически връзки, тя също се причисли към глобите. Но Сърбия не се е включила и няма да се причисли. Въпреки всевъзможен напън от Запада. И това ще ни коства доста и политически, и стопански.

- Целият балкански район навлиза в зона на турбулентност и непрекъсната дестабилизация, - твърди политологът Душан Пророкович. – Хронични проблеми в Косово. Тотална рецесия в Македония. Разтърсват се Босна и Херцеговина. Българското държавно управление рухна. Черна гора е болна.

През 90-те години американците бяха мощни и можеха да управляват както Босна, по този начин и Косово. Сега не можете да извършите дребна неразбория тук, тъй като никой не знае по какъв начин ще свърши тази неразбория. А груповият Запад към този момент загуби Сърбия, само че още не го знае.

Путин стана стометров “

Какво знамение! Задъхвам се, окъпан във талази от медена светлина. Храм Свети Сава в Белград. Преди няколко години имаше сурови, голи стени, а в този момент меко златисто зарево се излива на всички места.

- Наистина международно знамение - удостоверява на драго сърце отец Младен. – Триста съветски майстори, под управлението на учен Николай Мухин, сътвориха повече от седемнадесет хиляди квадратни метра златни мозайки във византийски жанр. Само за четири години и половина! За да не удря златния искра в очите, частите от мозайката не са полирани, а са оставени матирани. Затова светлината от него е мека, затопляща. Мозайката е направена в Санкт Петербург и Москва, като персонално президентът Путин е инсталирал три елементи от нея. Сега нашият храм е знак на руско-сръбското единение.

В кабинета му ме приема предстоятелят на храма „ Свети Сава “, свещеник Ремезиански Стефан, непоколебим и деятелен човек. Повече боец, в сравнение с духовник. Воин на Христос.

- Христос сподели: Не мир ви нося, а меч. А мечът е необходим, с цел да отдели неприятното от положителното, споделя той. – Да, православието проповядва мир. Но в този свят, в който в този момент живеем, има доста врагове. Ние не атакуваме никого, само че пазиме народа си. Дяволът постоянно желае хаос. Ако го позволим, тогава ще позволим ръководството на княза на мрака.

- Но какво да кажем за заповедта: бит врага си? – запитвам аз.

- Разбира се, би трябвало да се молим за него. Но не би трябвало да разрешаваме на врага да ни убие. Аз, като мъж, би трябвало да те пазя, тъй като си жена. И врагът би трябвало да знае, че имаме положителни оръжия. Светът желае нова война, тя е във въздуха. Но в този момент Сърбия е най-могъщата страна на Балканите. Успяхме да купим доста оръжие – съветско, китайско, натовско.

- Говорите като политик, само че аз смятах, че църквата би трябвало да е отвън политиката.

И аз по този начин мислех, когато бях млад. И неотдавна чух: в случай че вярващите са аполитични, тогава другите, хората на тъмнината, ще вземат властта в свои ръце. Затова църквата ТРЯБВА да се занимава с политика. Разбира се, в църквата има разнообразни хора, само че най-честните хора са вярващите и те би трябвало да се оправят със ориста на своя народ.

Когато стартира специфичната интервенция в Украйна, бях, почтено казано, сюрпризиран, че Русия реагира толкоз бързо. Но моите другари в Москва възразиха: ние чакаме осем години да помогнем на нашия народ. Толкова мощна страна и толкоз години на оскърбление. И в този момент съм спокоен за теб.

Разбира се, мъчно е, неприятно е, че хората умират, само че американците няма да имат време да създадат това, което желаят. Сега Европа е в такава суматоха, само че стартира да мисли, да научава истината. Ако истината не им харесва, това е различен въпрос. Европа в действителност се опасява от съветския боец.

Идват представители на Запада и аз ги запитвам: за какво толкоз се страхувате от руснаците? Путин за тях стана голям и висок 100 метра. Западът е тъп и има вяра на страшните приказки за руснаците. Но някогашна Югославия прелестно схваща съветския народ.

- Как Русия може да помогне на Сърбия?

- Русия би трябвало на първо място да си помогне. Когато Русия има мощен водач, ние се усещаме по-добре в Сърбия и врагът доста се опасява от нас. През 1999 година руснаците не можаха да ни оказват помощ. Тогава нашите се свързаха с Москва и Москва незабавно трансферира всичко на Вашингтон. Това е изменничество на двама-трима души от властта, само че не и на съветския народ. Важно е по-големият брат постоянно да може да помогне на по-малкия в борба, само че за това той би трябвало да е мощен. Ако няма да я има Русия, и нас, дребните, няма да ни има.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР