В Белград - протест срещу мръсния въздух. Стотици протестиращи се

...
В Белград - протест срещу мръсния въздух. Стотици протестиращи се
Коментари Харесай

В Белград протестират срещу мръсния въздух

В Белград - митинг против мръсния въздух. Стотици протестиращи се включиха в демонстрацията с хирургически маски и респиратори на лицата и настояха държавното управление да вземе ограничения против замърсяването на въздуха в Сърбия.

Белград и няколко сръбски градове дни наред бяха покрити от гъст смог, заемайки челните позиции в класациите с най-замърсените градове. Не по-различна е обстановката в столиците на прилежащите Босна и Херцеговина, Косово и Северна Македония.

Най-малко 175 от 100 000 смъртни случая в Сърбия са непосредствено свързани с мръсния въздуха, сочат данни на Глобалния съюз за опазване на здравето и битка със замърсяването. Това слага страната на девето място в света по този индикатор след Чад, Северна Корея и Южен Судан.

И въпреки лек вятър да разсея смога, неналичието на дейности от страна на ръководещите стана причина за митинг в Белград.
Радомир Лазович, протестиращ: Дишаме един въздух, без значение дали сме прогресисти, социалисти, колоездачи, или родители, деца, спортисти, или пък някой от тези хора, които са се събрали тук. Въздухът е един и не можем да избягаме от този факт. Но можем да създадем нещо, което да промени тази пагубна обстановка.Наташа Пежич, жителка на Белград: Трябва да чакаме да излезе вятър, с цел да дишаме обикновено, тъй като няма тактика за битка с климатичните промени.
Две трети от електрическата енергия на Сърбия идва от остарели централи, захранвани с въглища. Цената на природния газ е висока за доста хора, които живеят приблизително с 500 евро на месец.

Все повече сърби се топлят, горейки каквото намерят - от въглища до остарели автомобилни гуми. По улиците се движат остарели коли, които също способстват за високите равнища на замърсяване.

Правителството в Белград счита, че замърсяването е типично за зимните месеци, само че въпреки всичко дава обещание ограничения за намаляването му. А по думите на президента Александър Вучич резултатът от тях ще бъде забележим едвам след шест-седем години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР