В Белград искаха да организират международен гей парад - но

...
В Белград искаха да организират международен гей парад - но
Коментари Харесай

Защо забраниха гей парада в Белград


В Белград желаеха да провеждат интернационален гей церемониал - само че той бе неразрешен от " съображения за сигурност ". Мнозина считат, че това е единствено предлог.

От 2014-а година насам шествията на хомосексуалните в Белград минават без произшествия

Стефан Радович е единствено на 16, когато отива в училище, с цел да се яви на изпит. Пред постройката го атакуват негови съученици, които крещят: " Убийте педала! ".  

Момчето се тормози за живота си. Оттогава е под полицейска протекция всякога, когато отива на учебно заведение в родния си град Куршумлия. " Това прекарване беше толкоз травматично за мен, че още пострадвам от психическите последствия ", споделя Радович 13 години по-късно. Неговите съученици го ненавиждат единствено по една причина - тъй като е гей.  

Половината от ЛГБТИ хората в Сърбия крият ориентацията си 

Днес Стефан Радович е деятел и се бори за правата на хората с нетрадиционна полова ориентировка в Сърбия., а към 90 % от запитаните не смеят да се държат за ръка с колегата си на публични места.  

Стефан Радович е трябвало да върви на учебно заведение с полицейска защита - тъй като е гей

Събитието Европрайд, което тече в Белград от понеделник насам, целеше да даде сигнал против необятно публикуваните хомофобски настроения в страната. То се организира годишно от 1992-а година в разнообразни европейски градове. Белград е първият огромен град на Балканите, който посреща Европрайд. Много деятели и политици от чужбина обявиха, че ще вземат участие. Символичната кулминационна точка на събитието е плануваното шествие, което трябваше да се организира в събота в центъра на Белград.  

Вучич анулира парада  

В края на август президентът Александур Вучич анулира шествието - управляващите не можели да подсигуряват сигурността му поради другите рецесии. Решението провокира остра реакция в цяла Европа. Свиканият от Вучич Национален съвет за сигурност удостовери решението във вторник. 
Редакцията предлага
" Намирам за извънредно тревожно това, че управляващите възпрепятстват шествието Европрайд, до момента в който в това време други събития и всеобщи манифестации се организират свободно и безвредно по улиците на Белград ", съобщи Дуня Миятович, комисар на Съвета на Европа за правата на индивида. Въпреки формалната възбрана, уредниците имат намерение да проведат шествието. " Няма да позволим на нетолерантността и омразата да победят ", се споделя в тяхно изказване. 

Притесненията за сигурността, посочени от президента Вучич, имат съображение. Първият гей церемониал в бе анулиран през 2001-а година, тъй като участниците в него бяха брутално нападнати от хулигани. При идващия опит през 2010-а избухнаха улични боеве сред полицията и контрадемонстрантите. Анти-ЛГБТИ навалица от сръбски хулигани, националисти и представители на църквата хвърляха заслепяващи гранати по силите за сигурност и запалителни устройства по централата на ръководещата тогава партия и по постройката на държавната телевизия. Няколко коли бяха подпалени, стигна се до плячкосвания на магазини. Близо 100 души бяха ранени.. 

Отклоняване на вниманието? 

Александра Гаврилович от Белград и нейната организация " Лабрис " от години водят акции за повече видимост и по-нормално отношение към ЛГБТИ общността в Сърбия. Тя и други деятели считат, че опасенията за сигурност, посочени от президента, са единствено предлог. В същия ден, в който Вучич за първи път разгласи, че маршът няма да се състои, Сърбия и Косово се споразумяха да признават документите на жителите си при прекосяване на границата. За националистическите гласоподаватели на Вучич сходна отстъпка пред Прищина, колкото и дребна да е тя, е равна на проваляне. " Европрайдът беше идеалният мотив за отклонение на вниманието от Косово ", споделя Гаврилович. 

Отменяйки шествието на ЛГБТИ общността, Вучич още веднъж трансформира нейните членове в цел. Стефан Спаравало от организацията " Da se zna " ( " Да се знае " ) споделя: " Само през август документирахме толкоз доста набези против членове на ЛГБТИ общността, колкото през седемте предходни месеца ". 

Активисти от ЛГБТИ групата " Da se zna " ( " Да се знае " )

През последните седмици хиляди националисти и крайнодесни участваха в хомофобски митинги в Белград. Патриарх Порфирий, който беше определен за глава на Сръбската православна черква предходната година, заприказва на контрашествие предходната събота за полезностите на " обичайното семейство ". " С тази тирада той ни отдели от останалата част от обществото и насърчи нетолерантността и хомофобията ", упреква го Спаравало. Еднополовите двойки не престават да са изправени пред съществени правни компликации - те не могат да осиновяват деца, изкуственото оплождане им е неразрешено. 

Ана Бърнабич не е направила нищо за правата на общността 

Александра Гаврилович е изпитала тези компликации на собствен тил. Тя има три деца и живее дружно с партньорката си. Тризнаците са родени прибързано и са прекарали първите си седмици в кувьоз. През този интервал партньорката ѝ нямала право да ги посещава. Забранено ѝ било да ги запише в детска градина или учебно заведение, както и да пътува с тях в чужбина. " Партньорката ми като че ли е невидима. Живея в тази страна, все едно съм самотна майка на три деца ", споделя Гаврилович.  

Фактът, че, не е съдействал с нищо, счита Гаврилович. Бърнабич не отхвърля своята хомосексуалност, само че и не поддържа ЛГБТИ общността. По време на дебата за актуалната възбрана на шествието Европрайд тя застана напълно на страната на Вучич. 

Вучич още веднъж я номинира за министър председател, което съгласно критиците му е стратегически ход. В чужбина това основава на Сърбия, която е кандидатка за участие в Европейски Съюз, имидж на страна, другарски настроена към ЛГБТИ. Но същинските проблеми остават, споделя Стефан Радович.

Вижте и това видео на Дъждовни води: 
Когато Йован и Сергей се обичат
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР