В белгийската столица днес започна делото срещу Абдеслам - единствения

...
В белгийската столица днес започна делото срещу Абдеслам - единствения
Коментари Харесай

Белгийската прокуратура: 20 години затвор за Салах Абдеслам

В белгийската столица през днешния ден стартира делото против Абдеслам - единствения оживял терорист от атентатите в Париж през 2015 година. Тогава при няколко едновременни набези с огнестрелно оръжие и бомби на разнообразни места на френската столица починаха 130 души.

Прокуратурата упорства подсъдимият да излежи най-малко 13 години от този.
В белгийската столица стартира делото против Абдеслам - единствения оживял терорист от атентатите в Париж през 2015 година.

Абдеслам е френски жител, роден и живял в Брюксел до задържането му. От две години той е въдворен в затвор край Париж, откъдето през днешния ден бе извозен до Белгия. Срещу него във Франция следва друго дело - за присъединяване в парижките атентати.

В пледоарията си прокурорът по днешното дело означи, че Абдеслам е радикализиран. Цитирано бе негово писмо до майка му, в което той декларира, че се е врекъл във честност на ръководителя на терористичната формация "Ислямска страна " Абу Бакр ал Багдади.

Прокуратурата упорства за периода на присъдата Абдеслам да бъде лишен също от цивилен и политически права.

Белгийското законодателство позволява наказаните да бъдат освободени, откакто изтърпят единствено половината от присъдата си. Най-тежкото наказване в Белгия е 30 години отнемане от независимост или пожизнен затвор.

Доживотните присъди постоянно подлежат на преразглеждане, защото в страната не се ползва възбрана за обжалване. За изключително тежки закононарушения срокът на наказването предстои на удължение по решение на съда.

Салах Абдеслам отхвърли през днешния ден да отговори на въпроси по дело пред съда в Брюксел.

Подсъдимият, доведен от затвор край Париж, отхвърли да стане при влизането на съда, както и да дава показания, заяви Българска телеграфна агенция. Той е декларирал, че мълчанието, което резервира от самото задържане до момента, не значи нито че е отговорен, нито че е нарушител.

Терористът е настоял делото да се преглежда не по изказвания, а по "достоверни научни доказателства ". Абдеслам е добавил, че с него се отнасят по допустимо най-лошия метод и е отправил обвинявания към медиите.

Съдът е приел показанията на подсъдимия да бъдат показани от неговата отбрана. Заседанията по делото ще продължат до края на седмицата.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР