В Белгия 300 души се включиха във възстановка на отблъскването

...
В Белгия 300 души се включиха във възстановка на отблъскването
Коментари Харесай

В Белгия отбелязаха 75 години от отблъскването на последната нацистка офанзива

В Белгия 300 души се включиха във възстановка на отблъскването на последната атака на Нацистка Германия във Втората международна война - Арденската. В градчето Бастон, покрай границата с Люксембург, беше и внучката на именития военачалник Джордж Патън.

Точно преди 75 години - в средата на декември 1944-а, отстъпващите войски на Нацистка Германия контраатакуват при Бастон за да стигнат до пристанището Антверп и да блокират снабдяването с боеприпаси на съдружниците. Хиляди американски бойци от 101-а парашутна дивизия са обсадени от тежковъоръжения Вермахт.
Гийом Серон: Искаме да покажем на публиката, че войната е мръсна. Вижте за 15 минути на какво ми станаха облеклата, а си представете за цяла седмица какво щеше да бъде.
Цели 10 дни по-късно обсадата е скъсана от трета американска войска, командвана от военачалник Джордж Патън.

На възпоменателните събития през днешния ден в Бастон беше внучката му:
Хелън Патън, внучка на ген. Джордж Патън: Той е освобождавал със размах. Понякога е правил неточности, само че рядко. Защото се е подготвял доста, даже от историческите книги за завоеватели като Наполеон и Цезар.
Проявите във връзка годишнината от отблъскването на Арденската атака ще продължат и през идната седмица.

Към към този момент пристигналата делегация от американския Конгрес се чака да се причислят и държавни и държавни ръководители от Европа, измежду които президентите на Германия и на Полша.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР