В Беларус продължават сблъсъците между полиция и демонстранти. Протестите избухнаха

...
В Беларус продължават сблъсъците между полиция и демонстранти. Протестите избухнаха
Коментари Харесай

Нови сблъсъци и арести в Беларус, протест и пред посолството на страната у нас

В Беларус не престават конфликтите сред полиция и стачкуващи . Протестите избухнаха след оповестяването на предварителните резултати от президентските избори в страната. До момента има двама починали протестиращи, хиляди са арестувани, оповестява се и за над 200 потърпевши.

Authorities in Belarus say 6,000 people were arrested and one person has been killed in the violent aftermath that followed longtime President Alexander Lukashenko`s reelection https://t.co/YTKhYnnORO
— CNN Breaking News (@cnnbrk) August 13, 2020
за присъединяване в нерегламентирани акции, оповестиха от вътрешното министерство, съобщи БГНЕС.
По предварителни данни на Централната изборна комисия на Беларус актуалният държавен глава Александър Лукашенко завоюва 80,08% от гласовете на изборите, а Светлана Тихановская - 10,09%.
След като гласуването завърши вечерта на 9 август, в центъра на Минск и в някои други градове на републиката започнаха всеобщи митинги, които ескалираха в конфликти със чиновниците на реда.
Организация на обединените нации осъди насилието, упражнявано от управляващите върху протестиращите хора, които са уверени, че президентските избори са били фалшифицирани.

Special forces are beating up man who is kneel#Belarus #BelarusProtest pic.twitter.com/wNnfj1EEbl
— Denis Belarus (@belarus_denis) August 12, 2020
Върховният комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Мишел Бачелет съобщи, че полицията е употребила несъразмерна мощ като е използвала гумени патрони, водни оръдия и шокови гранати. По думите ѝ измежду арестуваните хиляди хора има инцидентни минувачи, както и малолетни, което е очевидно нарушаване на интернационалните стандарти за правата на индивида.
Бачелет прикани за освобождението на всички нелегално арестувани. Снощи за четвърта поредна нощ избухнаха конфликти по улиците на столицата Минск и други градове. Броят на стачкуващите изглеждаше по-малък в сравнение с предходните нощи. Вотът в неделя беше наказан и от Европейски Съюз, който уточни, че изборите не са били нито свободни, нито почтени.
Основният опозиционен претендент Светлана Тихановска напусна страната, откакто по-рано беше арестувана за малко. Литва, Полша и Латвия показаха подготвеност да посредничат сред беларуското държавно управление и опозицията. Междувременно Литва заяви, че ще смекчи рестриктивните мерки за влизане в страната за жители на Беларус, които идват по филантропични аргументи.
Тази вечер от 18.30 часа ще се състои митинг пред посолството на Беларус у нас . Един от уредниците на митинга - журналистът Димитър Кенаров. През 2011 година е бил в Беларус като публицист с туристическа виза и е бил арестуван за 6 дни в изолатор, а след това депортиран от страната със възбрана да влиза 3 години. Пред " Хоризонт " той споделя, че има и персонален мотив за организирането на митинга:
" Тогава белоруски деятели се заеха с моя случай. Носеха ми храна, носеха ми тетрадка с писалка, интересуваха се от това, което се случва с мен. И по някакъв метод аз се усещам виновен - с това, което се случва в Беларус: всеобщите репресии против протестиращите, против публицисти, потреблението на оръжие, методът, по който бяха откраднати тези избори. Протестите на стотици хиляди хора там ме допряха доста и взех решение, че е нужно да бъдат подкрепени символни тези хора. Най-добрият метод това да стане е да се изрази нашето неодобрение пред посолството на Беларус. "
Протестите в България и Беларус имат друг подтекст и не могат да бъдат сравнявани, счита Кенаров. " Въпреки това желанието на хората за независимост, за правдивост, за правова страна по някакъв метод са сходни на всички места и е хубаво да изразим нашата взаимност. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР