В Беларус - първи коментари на президента Александър Лукашенко след

...
В Беларус - първи коментари на президента Александър Лукашенко след
Коментари Харесай

Случаят Протасевич: Първи коментари на Лукашенко

В Беларус - първи мнения на президента Александър Лукашенко след случая с отклонения аероплан и задържания публицист Роман Протасевич. Според президента против страната му се води " съвременна хибридна война ". Той твърди, че не е знаел Протасевич да е бил на борда на машината. С бащата на журналиста е разговарял ръководителят на Европейския съвет - Шарл Мишел.

" Да, той е единствено един публицист, само че апелирам те, свят, изправи се и помогни! Моля Ви толкоз доста, тъй като те ще го убият, те ще го убият! ", прикани майката на Роман Протасевич Наталия Протасевич.

Така звучи молбата за помощ на една майка. Въпреки декларираните пред камера уверения на сина ѝ - Роман, че с него се отнасят добре, майка му - Наталия Протасевич счита, че обръщението на сина ѝ е правено под напън. Според президента на Беларус при отклоняването на самолета и ареста на журналиста реакцията на Минск е била адекватнa.

" Сигналът за бомба в самолета също беше получен от чужбина - от Швейцария. Освен това, известието беше получено в Атина, Вилнюс и Минск по едно и също време ", съобщи президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Лукашенко твърди, че Протасевич е готвел " кървясъл бунт " в Беларус. Според него Беларус се явява " подготвителна площадка " за непознати тактики.

" Нашите недоброжелатели в чужбина, а и вътре в страната, трансформираха методите, с които нападат страната. Те прекрачиха доста червени линии, прескочиха границите на здравия разсъдък и човешкия морал. Това към този момент не е осведомителна война, а хибридна, съвременна война. Трябва да създадем всичко, с цел да не се трансформира в същинска ", акцентира Александър Лукашенко.

" Ако подготвяте следващите наказания, да не забравите да включите обезщетения за изключителното кацане на самолета в Минск ", сподели още Лукашенко.

Всички служби бяха на крайник - за това би трябвало да се заплати, добави президентът. Лукашенко изрази подготвеност да разиска проблемите на Беларус с президентите на Съединени американски щати и Русия - Джо Байдън и Владимир Путин.

Брюксел утвърди нови наказания против Беларус. Десетки самолетни компании към този момент не летят над страната. Лидерът на опозицията - Светлана Тихановская, съпостави Минск с Пхенян.

" Отговорът би трябвало да има поради протичащото се в Беларус като цяло. Или сходна обстановка ще се повтори и в бъдещето, тъй като Лукашенко трансформира моята страна в Северна Корея в Европа - непрозрачна, непредсказуема и рискова! ", добави опозиционният водач Светлана Тихановская.

Появи се видео и с приятелката на Роман Протасвеич - София Сапега. Тя беше арестувана дружно с него и в този момент се намира в арест в Минск.

" Редактор съм на телеграм канала " Черната книга на Беларус ", която разгласява персонални данни за чиновници на реда ", разяснява журналистът София Сапега.

По силата на законите в Беларус това е закононарушение. Сапега е съветска гражданка. Адвокатът ѝ е получил позволение за среща с нея. От Кремъл разясниха, че не виждат причина да се съмняват в обяснението на Минск за случилото се.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР