В бежанския лагер в Обреновац, Сърбия, се стичат нови хора.

...
В бежанския лагер в Обреновац, Сърбия, се стичат нови хора.
Коментари Харесай

Мигрант се оплака: Българските граничари ме биеха с палки, с ръце, с ритници

В бежанския лагер в Обреновац, Сърбия, се стичат нови хора. Идват от целия свят. Там им се предлага медицински обзор, душ, нещо за ястие и заслон. Никой няма проекти да се застоява.

“Можем да приемем 200 души в Спешните ни центрове. Те остават тук приблизително към 2 седмици. Така че имаме задоволително място ", сподели Никола Любомирович, Комисариат бежанци.

Азар и Билал са двама от най-отдавнашните поданици на лагера. И двамата са прекарали години в бягство и са изтощени от рисковото секване на граница. И двамата са подали молба за леговище, написа NOVA. 

“Тук ми демонстрираха почитание и обич и аз взех решение, че желая да остана. Тук се усещам малко по-спокоен ", сподели Азар Кан, емигрант от Пакистан.

Билал също се открива в центъра. Той бяга от войната в Сирия преди 4 години и няма по какъв начин да се върне назад. Надява се да остане и да работи в Сърбия.

“В Сирия бях дърводелец, също като татко ми, научих занаята от него. Когато напуснах страната си планирах да отида в Германия, само че след това взех решение да остана тук. Дадоха ми машини, с които да работя и място - всичко нужно, с цел да мога да върша дървени фигури и да работя тук ", споделя Билал Фахро, емигрант от Сирия.

Бежанците намират време и да играят крикет. Всеки обаче играе своя игра, както назовават те рисковите си опити да прекосят границата към Европейски Съюз.

Пътят им натам стартира от парк покрай централната автогара в Белград, където хората се готвят да пътуват към селища в граничните зони към Хърватия, Унгария и Румъния. Там те ще платят на трафиканти хиляди долари, с цел да преминат от другата страна на границата.

“Българските граничари ме биеха с палки, с ръце, с ритници ", сподели мигрантът и деятел Никола Ковачевич. “Планът ми е да отида в европейска страна, където да съм в сигурност ", добавя той. 

Бежанците желаят да изоставен Сърбия освен поради сигурността, а и тъй като виждат по-добри шансове да си намерят работа в Европейски Съюз. 

Сърбия не може да ги спре, споделя Ковачевич. 

Всички те са избягали от война, беднотия и гонене. Автобусът, който потегля от белградската гара е просто още една стъпка. Балканският маршрут е отворен и за мнозина. Той е най-хубавият им вид за тази зима.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР