В бедстващата Смолянска област обилният снеговалеж продължава. Десетки селища осъмнаха

...
В бедстващата Смолянска област обилният снеговалеж продължава. Десетки селища осъмнаха
Коментари Харесай

Десетки селища са без ток в Смолянско след аварии от тежкия ...

В бедстващата Смолянска област изобилният снеговалеж продължава. Десетки селища осъмнаха без ток в общините Баните, Смолян, Мадан, Рудозем, Неделино, Чепеларе и Борино след повреди от падналия тежък влажен сняг.

Според информация от денонощия телефон на ЕВН, с прекратено електрозахранване са в община Баните селата Давидково, Оряховец, Кръстатица, Треве.

В община Смолян - кв. Устово и кв. Петровица в регионалния град и селата Чокманово, Гела, Солища, Стикъл, Широка лъка, Виево, Кутела, Славейно, Петково, Малка Арда, Кръстатица, Треве, Равнината, Вълчан, Змеево, Липец, Сивино, Гудевица, Букаците, Чеплетен, Люлка, Елево, Горово, Катраница.


В Борино също няма ток. В Рудозем без ток са: Поляна, Пловдивци, Чепинци, Оглед, Рибница, Грамаде.
В Мадан - Печинско, Петров дол, Върли дол, Буково, Букова поляна, Галище, Шадийца, Уручевци, Мъглища.
В Неделино - Оградна, Карабовска.
В Чепеларе - Лилково, Малево, Орехово, Хвойна.

При извънредно комплицирани условия работят екипите за премахване на повредите, по кое време ще бъдат отстранени от сдружението не се наемат да дадат периоди. В обитаемоте места без ток няма и мобилни връзки.

Навсякъде по проходите има възбрана за придвижване на товарните коли над 12 т с ремаркета и полуремаркета, а за останалите придвижването е наложително с вериги.

В град Смолян снежната завивка е към 40 см, а по-високите елементи съвсем двойно.

През цялата нощ екипи на пожарната, пътното и горското са отстранявали паднали дървета от тежкия и влажен сняг по пътищата. За малко са били блокирани сектори в региона на Пампорово, Стойките, Широка лъка, Фатово, Смилян, Рудозем, Търън, Подвис. Закъсали бусове в региона на Пампорово, тръгнали без вериги, са били изтегляни през нощта.

Без достъп не престават да бъдат 4 села в община Девин, поради пресечен път в Триградско ждрело. Там се доставят хранителни артикули и питейна вода от общината, защото и водопровода на най-голямото село - Триград е отвън строя след бедствието.

" Пътят за селата Триград, Жребово, Кестен и Водни пад продължава да бъде затворен за придвижване, поради пропаднали два сектора. Първата права, която е компрометирана, е с дължина към 100 метра, през днешния ден до обяд тя ще бъде заскалена и ще може да се минава свободно през нея. Втората права, която е компрометирана, обаче, се намира на доста рисково място, мъчно за работа, защото скалите са отвесни и е в най-тясната част на ждрелото. Имаме техническо решение по какъв начин да бъде изпълнена, само че тя не може да бъде краткотрайно укрепена, би трябвало трайно да възстановим пътното платно там. В селата Триград и Кестен продължава да няма вода, поради опустошения тръбопровод. Около 50 метра довеждащ тръбопровод би трябвало да се подмени. Днес ще стартира работа по премахване на повредата и се надявам на следващия ден най-късно да захраним Триград с вода, а за Кестен не е ясно, тъй като през реката не може да се премине. Надяваме се през днешния ден да спадне още равнището на водата, с цел да се премине през реката и да се в профил повредата и на довеждащия тръбопровод за Кестен ", сподели кметът на Девин Здравко Иванов.

След разказване на вредите след наводнението на изключително съвещание, на следващия ден на Общински съвет в Девин, по предложение на кмета на общината Здравко Иванов ще се прегледа докладна за финансово подкрепяне на най-засегнатите семейства в кв. Настан и Триград. Финансовата помощ ще бъде от 500 до 2000 лева

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР