В базата ще работят и живеят над 10 000 души,

...
В базата ще работят и живеят над 10 000 души,
Коментари Харесай

На 130 км от Варна НАТО стори в Румъния най-голямата в Европа база. Какво е известно за нея?

В базата ще работят и живеят над 10 000 души, а площта ѝ ще е над 10 пъти по-голяма от на Монако
В началото на тази седмица стана ясно, че в Румъния ще бъде издигната най-голямата база на НАТО в Европа. Нейната повърхност ще е над 10 пъти по-голяма от територията на Монако и към 2 пъти по-голяма от площта на " Рамщайн " в Германия - най-голямата и значима база на американските Военновъздушни сили на континента към днешна дата.

Как ще наподобява оборудването на НАТО, по кое време ще е готово, кой ще заплати за него и какви ще са геополитическите последици от завършването му?
Предистория
Военновъздушната база " Михаил Когълничану " се намира на 12 километра от най-големия румънски курорт Мамая, който стартира директно на север от Констанца. Базата е на 34 километра от румънската АЕЦ " Черна вода ", на 60-тина километра от българската граница и

Още от 1999 година Съединени американски щати стартират да употребяват тази летището за своите потребности. През 2003 г. румънската база се трансформира в едно от четирите румънски военни уреди, употребени от Съединени американски щати за плацдарм при нахлуването им в Ирак.



През първите три месеца на войната от румънската база започват 1300 полета, пренасящи товари и личен състав към Ирак. За това време са превозени 6200 боеца и най-малко 11 100 тона съоръжение.
 Може да видите по какъв начин наподобява авио-базата преди разширението ѝ
Може да видите по какъв начин наподобява авио-базата преди разширението ѝ
Снимка: Гугъл Earth
Твърди се, че по това време в " Михаил Когълничану " е и една от тайните бази на Централно разузнавателно управление на САЩ в Европа. Данни на " Евроконтрол " сочат, че на летището са осъществявани кацания и излитания на самолети, принадлежащи на Централната разследваща организация на Съединени американски щати. Според изказвания на  е допустимо при започване на века там да е имало и скришен затвор, в които са арестувани иракски и афганистански пленници, подозирани в тероризъм.

От 2009 година Съединените щати ръководят непрекъснат действен център в базата " Михаил Когълничану ". Междувременно румънските Военновъздушни сили стартират да употребяват аеродрума само за полети на хеликоптери.

След 2014 година в Съединени американски щати осъзнават, че намиращата се само на 400 километра от Севастопол румънска база може да има доста по-голямо стратегическо значение. От 2014 година на летището стартират да се базират изтребители на страните от НАТО.

Инвазията на Русия в Украйна форсира проектите за промяна въз основата. Още от 2022 година тя става дом на разследващи радарни самолети, които правят полети по границите с Украйна, Молдова и над Черно море.

На 12 юни 2023 година два американски бомбардировача B-1B Lancer кацат за презареждане в  " Михаил Когълничану ".


Военна база Номер 1 в Европа
Решението " Михаил Когълничану " да бъде превърнато в най-голямата база на НАТО в Европа датира още преди войната на Русия против Украйна.

През 2019 година румънското държавно управление утвърждава план за построяването на боен град и разширението въз основата. Според признатия проект,  " Михаил Когълничану " би трябвало да може да приюти най-много 10 000 американски, съюзнически бойци и цивилни. Общата повърхност на новата база ще е 28 000 декара или над 10 пъти повече от цялата територия на Монако.
 Местоположението на бъдещата най-голяма база на НАТО в Европа
Местоположението на бъдещата най-голяма база на НАТО в Европа
Снимка: Гугъл Earth
Планът е разграфен в четири стадия.

На първо време е планувано построяването на две нови писти, хангари, центрове за поддръжка и казарми.

Вече е почнала първичната работа по главната инфраструктура на бъдещата база - създаване на пътища за достъп и нова електропреносна мрежа. Разширението започва в южната част на сегашната писта.

" Скоро ще стартира построяването на нова писта, една успоредна на съществуващата ", оповестява Euro News Romania. " Те ще бъдат свързани, а в източната част летищната инфраструктура ще бъде развита с нови пътища за рулиране, паркинги и благоприятни условия за приемане на разнообразни типове самолети ", споделя Николае Крецу, настоящия пълководец въз основата.

В първия стадий ще бъдат издигнати още нови хранилища за гориво, муниции, съоръжение, механически авиационни материали, симулатори.

Идеята е преди края на това десетилетие базата да може да приема разнообразни изтребители, бомбардировачи, транспортни и разследващи самолети. Бойната й подготвеност би трябвало да нарасне, както и спектъра на интервенциите, които могат да се правят от нея.

Разширяването въз основата има има и една по-краткосрочна цел.

Въздушната база Папа в Западна Унгария сега е доста значима за НАТО, защото е хазаин на смесен флот от товарни самолети C-17. В доста скоро време те могат да бъдат пребазирани в новата база в Румъния.

Причина за това е позицията за неутралитет в спора сред Украйна и Русия, подхваната от Унгария и държавното управление на Виктор Орбан.
Срок на довеждане докрай въз основата и военния град
Както към този момент писахме, планът е разграничен на четири стадия.

Изпълнението на първия стадий започва през 2021 година. Румъния афишира, че ще финансира напълно плана, отделяйки 2.5 милиарда евро за него.

На 10 юни 2022 година Министерството на защитата на северната ни съседка афишира спечелилите в първия стадий от контракта за рационализация въз основата. Проектът се реализира от три компании и 22 подизпълнители.

Първият стадий от разширението би трябвало да е завършен до края на това десетилетие.

Завършването на целия комплекс обаче ще стане чак след 20 години. По това време до нея би трябвало да е зародил нов боен град с магазини, болница, учебно заведение, детски градини, клубове и жилищни здания.
 Скрийншот: euronews.ro
В него ще се настанят бойци с техните фамилии. В крайния си тип базата ще стане дом за елементи към 5-ия армейски корпус на Съединени американски щати. По време на Студената война той е бил сухопътния авангард на Съединени американски щати в Европа, основан по границата с Източна Германия.

На процедура смисъла въз основата ще се увеличи значително с края на първия стадий, трансформирайки я в един от най-стратегическите военновъздушни бази на НАТО.
Геополитическо значение
Значението на Румъния за НАТО нараства непрекъснато от приемането ѝ в Алианса.

В началото на 2010 година авиобазата край Девеселу в Румъния бе определена за дом на противоракетна защита на НАТО. Към 2016 година ПРО комплекса стана действен.
 ПРО базата в Румъния
ПРО базата в Румъния
Снимка: U.S. Embassy in Romania
Днес тази база може да обезврежда балистични и хиперзвукови ракети.

Румъния има големи проекти за възобновяване на своите военноморски сили. Букурещ възнамерява да се снабди с 2 френски подводници от клас " Скорпен ", нови корвети и фрегати.

Европейски Съюз е отпуснал 300 милиона евро за обновяване на пристанището в Констанца. В разследване на войната в Украйна, това пристанището се трансформира в едно от най-използваните в Европа. Още през 2021 година то бе стигнало 11-о място в класацията на най-големи пристанища в Европейски Съюз.

Букурещ стартира и стратегия за възобновяване на своите радари. През 2022 година НАТО разположи две нови системи. Едната за наблюдаване на акваторията на Черно море, а другата за следене на обстановката в Украйна.

Близостта на Румъния до Украйна и Русия я прави доста значима за НАТО. Освен това Букурещ има сериозно влияние в Молдова. Последната се ръководи от про-западно държавно управление, само че още не е станала част от НАТО. Въпреки това Кишинев стартира развой по доближаване с Алианса. В най-източната част на страната се намира и непризнатата про-руска Приднестровска република. В бъдеще тя може да стане гореща точка от спора сред Русия и Запада.

Румъния има и още една значима роля. Засега тя е най-северната граница на НАТО в Черно море.

Алиансът обаче има огромен интерес да трансформира водоема в " собствен ". Ако в бъдеще бъдат признати Молдова, Украйна и Грузия, то Русия ще има единствено дребна брегова линия в Черно море. Загубата на Крим би означавала, че Кремъл няма да има огромно пристанище или способни корабни фабрики във водоема.
 Настоящата геополитическа обстановка в Балтийско море. Със синьо е бреговата линия на страните в НАТО, а в алено е Русия
Настоящата геополитическа обстановка в Балтийско море. Със синьо е бреговата линия на страните в НАТО, а в алено е Русия
Снимка: iStock by Getty Images
Подобна е развръзката за Русия в Балтийско море след приемането на Швеция и Финландия. Тя резервира своите огромни пристанища и корабни фабрики в Санкт Петербург и Калининград, само че целият водоем се трансформира в " езеро на НАТО ".

Ако това се случи и с Черно море, то Русия ще остане без основни военноморски благоприятни условия в Европа.
 Потенциална геополитическа обстановка в Черно море при победа на Украйна и влизането ѝ, дружно с Грузия, в НАТО
Потенциална геополитическа обстановка в Черно море при победа на Украйна и влизането ѝ, дружно с Грузия, в НАТО
Снимка: iStock by Getty Images
Не всички обаче са въодушевени от тази опция. Една от аргументите е, че изтласкването на Русия от района покачва рисковете от спор, който ще прерасне в нуклеарен.

В този случай противоракетната база в Румъния сигурно ще може да смъкна някои ракети, само че не и всички. Противовъздушна отбрана и ПРО комплексите лесно могат да бъдат претоварени с солиден удар или даже с примамки.

Например, през 1990 година Съединени американски щати претрупват Противовъздушна отбрана защитата на Ирак, употребявайки голямо количество безпилотни апарати и примамки.

Жителите към базите също имат терзания, тъй като те биха били цел на възможен удар, който може и да е нуклеарен.

Публичното американско радио  документира част от страховете на локалните в дребното градче Девеселу. По думите им те осъзнават, че родното им място се е трансформирало в евентуална цел, а обтегнатите връзки сред Запада и Русия ги плашат.

Тази година теч на информация разкри по кое време Русия може да употребява тактически нуклеарни оръжия.

" Прагът е по-нисък от този, който Москва в миналото е признавала обществено ", декларират специалисти, които са прегледали и ревизирали документите .

Голямо внимание е отредено точно на военоморските качества на Москва.

Критериите за нуклеарен удар варират " от вражеско навлизане на съветска територия до по-конкретни аргументи, като унищожаването на 20% от съветските подводници със стратегически балистични ракети ", написа изданието.

Унищожаването на три или повече огромни надводни бойни кораба, три летища, 30% от съветските атомни атакуващи подводници или по едно и също време попадение върху основните и аварийни крайбрежни командни центрове също биха довели до ответен нуклеарен удар.
 Голяма част от Черноморския флот на Русия към този момент е обезвредена
Голяма част от Черноморския флот на Русия към този момент е обезвредена
Снимка: БТА/АР
Очаква се също по този начин съветската войска да употребява тактически нуклеарни оръжия за необятен набор от цели, в това число " въздържане на страните от експанзия или ескалация на военни спорове ", " прекъсване на експанзия ", попречване на съветските сили от загуба на борби или територия.

Преди седмица Путин съобщи, че Русия е подготвена - от военно-технологична позиция - за нуклеарна война, само че към този момент никой не бърза за това.

Същевременно мнозина виждат в тази реторика празни закани. Нито Русия, нито Съединени американски щати, имат интерес да ескалират обстановката до нуклеарна война, която би била пагубна за всички.

Геополитическата конкуренция в Черно море предефинира районния ред, промени неговата геополитическа еднаквост и оформи връзките сред страните в по-широкия район, написаха при започване на този месец анализаторите на .

Според тях Русия търси да върне въздействието си в Черно море, с цел да може да ускори своите позиции в Западните Балкани, Южен Кавказ и даже Близкия Изток.

Преследването на тази цел е повече от сериозна и се потвърждава от войната против Грузия през 2008 година, анексирането на Крим и войната против Украйна от 2022 година Тези дейности на процедура стопират НАТО от придобиването на по-голямо въздействие в Черно море, само че и отварят път за пробутване на геополитическите ползи на Русия отвън района.

" За да се опълчват на съветския ревизионизъм, Европейски Съюз и НАТО би трябвало да поддържат вероятността за присъединение свежа и надеждна за страните, които не са членки в Западните Балкани и Черноморския район. Те би трябвало също по този начин да работят по отношение на възходящите взаимовръзки сред Черно море и Източното Средиземноморие, което се обрисува като единно пространство със доста припокриване в динамичността на сигурността ", гласи изводът на Кралски институт за интернационалните връзки.

Според анализаторите това трансформира Турция в страната, която държи ключа за геополитическия ход на събитията в района.

От близо две години южната ни съседка  последователни старания за събаряне на напрежението сред Русия и Запада и заема балансираща роля в спора сред Москва и Киев. Междувременно и НАТО, и Русия, вземат ограничения за усилване на военния си потенциал в Черно море.

Стоян Гогов,
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР