В базата на Аварийно спасяване – Пловдив посрещнаха с хляб

...
В базата на Аварийно спасяване – Пловдив посрещнаха с хляб
Коментари Харесай

Български спасители се завърнаха, разказаха за ужаса в Турция

В базата на Аварийно избавяне – Пловдив посрещнаха с самун и сол 27 български доброволци- спасители от София и от Пловдив, които помагаха за разкриване на живи хора под руините след земетресението в Турция. Българският отбор е разкрил 31 живи души, които са извадени от профилирани екипи.

При завръщането им на родна земя в очите на мъжете и на дамата, взели участие в избавителната акция, имаше сълзи. " Трагедията там в действителност е огромна – на терен останаха доста хора без фамилии, доста деца изгубиха родителите си. Едно детенце, колкото нея (посочва щерка си, която е към 3-годишна, облегната на рамото му), пристигна и ме прегърна с една кифла в ръката. Обърнах се, с цел да не вижда сълзите ми ", сподели мъжът, преглъщайки страстта си пред Nova.

" Ние бяхме вяра на тези хора на всички места, където сме били. Видяхме доста тъга в очите им, доста хора има под руините. В лагера, в който бяхме, имаше ужасно доста сътрудници от съвсем всички страни. Благодарение на четириногите ни другари спасихме хора. Любовта към околните ме накара да се върна ", сподели спасителят, до момента в който прегръща детето си.

Тази групата включва 27 доброволци от Пловдив и от София. Те за своя сметка, със лична екипировка и съоръжение отпътуваха преди седмица да търсят оживели след земетресението в Турция.

Пътуваха с рейс, два джипа и единствената в България офроуд кола за спешна помощ, пригодена за избавителна активност в сходна обстановка.

" Пристигнахме след 32 часа шофиране. От 10 часа вечерта разпънахме лагер и вкарахме действен екип на 24-часови смени. На другия ден пристигна кучето – с български лидер, само че самото то е от Швеция. То доста оказа помощ при търсене на хора. Беше много тежко, никой от нас не бе отивал на злополучие от подобен мащаб. Имаше квартали, които безусловно бяха изравнени със земята. Получавахме задания от оперативния център, правехме оглед на местата и там, където намирахме хора, подавахме информация, с цел да могат профилирани екипи да ги извадят. Имаме доказани 31 случая на живи хора, които са извадени по наша информация, от тях 12 са открити с кучето ", описа един от спасителите.

Студът бе едното тестване, с помощта на рейса, успяхме да оцелеем, единият ден температурите бяха минус 17 градуса. Другото тестване – непрестанно натрупващия се стрес и отмалялост, обясниха спасителите.

" С нас имаше и сеизмично-акустичен микрофон. Надявам се да не се постанова да се връщаме по подобен мотив ", сподели доброволецът-спасител.

Водачът на кучето, помогнало за разкриване на 12 души под руините, сподели, че то е трябвало да минава през железа, части желязо. " С кранове и машини ни подвигаха. Той (посочи кучето), е теоретичен по какъв начин се прави това. Кучето работи със специфични обувки от кевлар, с цел да не си нареже краката ", посочи спасителят.

Сред посрещачите бе и началникът на националната пожарна Александър Джартов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР