В Барселона се провежда демонстрация на привържениците на единна Испания

...
В Барселона се провежда демонстрация на привържениците на единна Испания
Коментари Харесай

Сепаратистите в Каталуния биха загубили мнозинството си след изборите


В Барселона се организира проява на последователите на единна Испания

Каталунските партии, подкрепящи независимостта, биха изгубили болшинството си в локалния парламент, в случай че гласуването беше през днешния ден, въпреки че нежната разлика сред двете страни предвещава яростна акция преди изборите през декември. Проучването, оповестено в неделя от в. " Ел Мундо ", е извършено при започване на седмицата, до момента в който централното държавно управление в Мадрид се готвеше да поеме надзор над самостоятелната област, чийто водач Карлес Пучдемон разгласи в петък едностранна декларация за самостоятелност.

За сепаратистките партии биха дали своят вот 42.5% от каталунците, до момента в който политическите им съперници събират 43.4% поддръжка, сочи изследването.

Мадрид ще приветства присъединяване на отстранения Пучдемон в районните избори

Междувременно централното испанско държавно управление разгласи, че ще приветства присъединяване на отстранения каталунски министър председател Карлес Пучдемон на предварителните районни избори, които Мадрид насрочи за 21 декември, съобщи Ройтерс, цитирайки направено нощес изказване на представителя на испанското държавно управление Иниго Мендес де Виго.

" Сигурен съм, че в случай че Пучдемон взе участие в тези избори, ще може да упражни тази демократична опозиция ", съобщи Мендес де Виго, откакто каталунският водач прикани към " демократична опозиция " против директното ръководство на Мадрид.

Пучдемон подписа изказването си като каталунски президент, което демонстрира, че не приема отстраняването си, отбелязва Ройтерс. Той обаче прикани каталунците да не употребяват принуждение или обиди, и да почитат митингите на каталунците, които не са съгласни с решението за оповестяване на самостоятелност, взето от парламентарното болшинство.

На изборите каталунците ще получат последната дума

Свикването на избори на 21 декември е опасен ход от страна на испанския министър председател Мариано Рахой, тъй като може да докара и до увеличение на броя на сепаратистите в новия районен парламент, само че даже и да завоюват партиите, които са срещу отделянето, Каталуния си остава надълбоко разграничена. Мендес де Виго акцентира, че на изборите каталунците ще получат последната дума.

В отговор на въпрос дали Пучдемон би трябвало да бъде съден, Мендес де Виго съобщи единствено, че в Испания изпълнителната и правосъдната власт са отделени и никой не е над закона.

В Каталуния съжителстват две правни уредби, означи юристът на Пучдемон, представен от Франс прес. " От една страна имаме районен парламент, който разгласи самостоятелна република и като разследване, районно държавно управление, което декларира, че е държавно управление на нова страна ", отбелязва юристът Жауме Алонсо Кевиляс. " От друга страна имаме испанска страна, която споделя, че направеното е невалидно ", добави той.

" Ще би трябвало да изчакаме идващите дни, с цел да забележим дали новосъздадената страна има задоволително сили, с цел да се наложи ", счита Алонсо Кевиляс. " Това ще зависи от жителите. В деня на заплащане на налозите, те ще го създадат или в Испания, или в Каталуния ", добави той, наблягайки, че въпросът ще се реши през идните дни и седмици.

Карлес Пучдемон е и ще остане отпред на районното държавно управление, съобщи неговият заместител Ориол Хункерас. Той дефинира като държавен прелом дейностите на испанския парламент, който в събота пое ръководството на Каталуния. Така Мадрид отговори на оповестената от Народното събрание в Барселона самостоятелност на най-богатата испанска провинция.

В неделя в Барселона се организира протестна акция против отделянето на Каталуния от Испания. Предишната нощ към 150 души на мотори и в леки коли минаха по улиците на Барселона, развявайки знамената на Испания и Каталуния, с цел да покажат солидарността си с испанската национална полиция и несъгласието си с оповестената в петък самостоятелност на Каталуния.

Карлес Пучдемон прикани каталунците към мирна опозиция на решението на централните испански управляващи да разхлабен Народното събрание в Барселона. Той съобщи, че счита да продължи по пътя на създаване на независима страна.

Страната изпадна в конституционна рецесия след провеждането на референдума, проведен от сепаратисткото държавно управление на Пучдемон и отритнат от Конституционния съд на Испания като нелегитимен. В допитването участваха едвам 43% от гласоподавателите в региона, като 90 на 100 от тях поддържаха независимостта, по данни на каталунското държавно управление.

Социологическо изследване, представено от испанският вестник " Ел Паис ", който е срещу отцепването на Каталуния, демонстрира, че единствено един от трима поданици на района поддържа независимостта, до момента в който 46 на 100 от интервюираните считат, че Каталуния би трябвало да остане в състава на Испания, като получи нови и обезпечени права.

Белгия би дала леговище на Карлес Пучдемон

Междувременно ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни съобщи, че никой в никакъв случай няма да признае Каталуния за самостоятелна страна. Таяни счита, че в Каталуния би трябвало да се върне върховенството на закона, откакто там бе извършен противозаконен референдум. Той се разгласи срещу ходатайство от страна на Европейски Съюз, определяйки рецесията като вътрешен проблем на Испания.

Отстраненият министър председател Карлес Пучдемон може да изиска леговище в Белгия, а по молбата му думата ще има белгийски съд, заяви белгийският държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен. Той посочи, че в случай че Пучдемон изиска и получи протекция, белгийското право ще го пази от екстрадиция. Франкен изрази подозрение, че някогашният каталунски министър председател ще получи обективен развой в Испанияи посочи, че към този момент няма постъпила молба от Пучдемон.

Местни медии означават, че в последните дни каталунският лидер е загатнал, че може да потърси сходен жанр отбрана, както и че изборът му би бил Белгия. Настоящото белгийско държавно управление бе излъчено с мандата на фламандските националисти, които също в дълготраен проект обмислят цялостно обособяване на област Фландрия или най-малко прекосяването към конфедерална страна.

По-рано този месец министерството на външните работи на Испания привика белгийския дипломат в Мадрид, с цел да стачкува против коментар на белгийския министър председател Шарл Мишел за полицейското принуждение, съпътствало референдума за Каталуния. Белгийското държавно управление тогава бе предизвестено за опцията " двустранните връзки съществено да пострадат ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР