В банковите среди се говори, че управляващите вече имат своя

...
В банковите среди се говори, че управляващите вече имат своя
Коментари Харесай

Кой ще замести подалия оставка Димитър Костов като подуправител на БНБ?

В банковите среди се приказва, че ръководещите към този момент имат своя кандидатура за заместител на Костов - сегашният началник на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков

Оставката на подуправителя на Българска народна банка, отговарящ за банковия контрол, Димитър Костов, пристигна изведнъж за необятната аудитория. В професионалните среди обаче се приказва, че той я обмисля от много време. Официалните претекстове за тази оставка, оповестени на 1 март 2019-а на страницата на Българска народна банка, са, по този начин да се каже, политически и професионално правилни.

" Извъpшeнaтa интeнзивнa paбoтa в yпpaвлeниe " Бaнĸoв нaдзop " пpeз пocлeднитe няĸoлĸo гoдини и ocъщecтвявaнeтo нa ocнoвнaтa чacт oт плaниpaнитe peфopми ми дaдoxa ocнoвaниe ĸъм cpeдaтa нa мaндaтa ми пpeз 2018 година дa пoмoля зa нeгoвoтo пpeдcpoчнo пpeĸpaтявaнe. Πo мoлбa нa yпpaвитeля зaбaвиx изпълнeниeтo нa мoeтo нaмepeниe, пopaди нoвoвъзниĸнaлия oбeм aнгaжимeнти пpeд yпpaвлeниe " Бaнĸoв нaдзop " cлeд зaявeнитe пpeз юни и юли м.г. плaнoвe зa пpиcъeдинявaнe ĸъм Eдинния нaдзopeн мexaнизъм (EHM).

Днec, пpи вeчe ycтaнoвeнaтa мнoгo дoбpa paбoтнa ĸoмyниĸaция c Eвpoпeйcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa и Единния контролен механизъм (ЕНМ) в тoзи пpoцec и нeгoвaтa нaпpeднaлa фaзa, e нaлицe възмoжнocттa дa ce oттeгля oт pъĸoвoдcтвoтo нa yпpaвлeниe " Бaнĸoв нaдзop ". Moмeнтът e пoдxoдящ и oт глeднa тoчĸa нa xopизoнтa зa eфeĸтивнoтo пpиcъeдинявaнe ĸъм EHM, ĸъдeтo пpeглeдът нa aĸтивитe и cтpec тecтът нa EЦБ щe бъдaт caмo нaчaлнитe eтaпи oт eдин пo-ĸoмплeĸceн пpoцec. C цeл дoбpo yпpaвлeниe и пpиeмcтвeнocт в тoзи пpoцec, пo мoe мнeниe, e пpeпopъчитeлнo нa нacтoящия eтaп дa бъдe пoтъpceн нoв pъĸoвoдитeл нa бaнĸoвия нaдзop c шecтгoдишeн xopизoнт ", написа подуправителят в известието оповестено от Българска народна банка.

В допълнение може да се изтъкне, че след две години Костов влиза в пенсионна възраст и извънредно интензивната му кариера на финансист - заместник-финансов министър от 1990-а до 1995-а, финансов министър - от 1995-а до 1997-а, изпълнителен шеф на Централна кооперативна банка - от 1997-а до 1999-а и на " Алианц Банк България " - от 1999-а до 2005-а, и най-после подуправител на Българска народна банка с три следващи мандата - от 11 юни 2005 година, са натрупали отмалялост в него.
 Подуправителят на Българска народна банка Димитър Костов подава оставка
Подуправителят на Българска народна банка Димитър Костов подава оставка

Той ще я внесе в Народното събрание

Всички упоменати досега публични причини са показани, тъй че в публичното пространство да се поднесат институционално правилни и допустими за необятната аудитория аргументи.

Според финансовите среди истината е напълно друга и много нелицеприятна. Банкери разясняват, че директно след встъпването в служба - през юли 2015-а, на настоящия шеф на Българска народна банка Димитър Радев и на Димитър Костов като подуправител, отговарящ за банковия контрол (преди това той отговаряше за ръководство " Банково " ), управлението на Българска народна банка е било от време на време подлагано на политически, институционален и всевъзможен различен напън по всевъзможни въпроси. По разбираеми аргументи изключително мощен този напън е бил върху подуправителя, отговарящ за ръководство " Банков контрол ".

Разбира се, самият Костов в никакъв случай публично няма да удостовери това, с цел да не стане причина за институционален спор. В неговите думи в формалното известие на Българска народна банка за оставката му обаче има един намек. Там се споделя, че той е обмислял своята оставка още през 2018-а, само че по-късно е отсрочил това свое решение поради уговорките свързани с кандидатурата на България за влизане в Банковия съюз на Европейски Съюз.

Точно при започване на 2018-а Българска народна банка позволи на лихтенщайнската компания " Новито Опортюнитис " да закупи 67% от " Общинска банка ". Целесъобразността на това решение получи доста спорна, да не кажем отрицателна оценка, измежду финансовите среди, най-малкото поради това, че нарушаваше открита от повече от едно десетилетие традиция - Българска народна банка да не позволява непосредствено в банките у нас вложители, които не са банки или най-малко известни на интернационалните пазари финансови институции. " Новито Опротюнитис " не е нито едното, нито другото.

Това е съвместен фонд от Лихтенщайн - страна известна като леговище на банковата загадка, основан особено за покупката на акциите в Общинска банка. При това договорката стана с запас, който фондът притегли от българската компания " Инса Ойл ". Одобряването на сходна договорка изобщо не бе в стила на Българска народна банка и още тогава във финансовите среди се говореше, че разрешението за нея е обещано след сериозен напън. Натиск, поради който още при започване на 2018-а Димитър Костов е обмислял подаването на оставката си. Разбира се, по-късно очевидно е имало още много опити за пресиране на подуправителя, другояче той не би стигнал до това съществено решение за оставка единствено поради случаен случай.
 Българска народна банка стяга с нови условия надзора над банките
Българска народна банка стяга с нови условия надзора над банките

Какво включват те?

Какви процедури ще последват след днешното заявление за овакантяване?


На първо място, както е написано по закон, той ще продължи да извършва уговорките си на подуправител, отговарящ за ръководство " Банков контрол ", само че не повече от три месеца, откакто Народното събрание одобри оставката му. В този интервал шефът Димитър Радев би трябвало да внесе в Народното събрание своята номинация за заместител на Димитър Костов като подуправител, отговарящ за ръководство " Банков контрол " и депутатите да я гласоподават. Ако в този тримесечен период няма нов подуправител, някой от в този момент настоящите ще би трябвало да се нагърби краткотрайно да извършва тази служба.

До по този начин обстановка обаче надали ще се стигне, тъй като в банковите среди се приказва, че ръководещите към този момент имат своя кандидатура за заместител на Костов и това е сегашният ръководител на УС на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков , чийто мандат по този начин или другояче изтича тази година. Разбира се, в актуалната турбулентна обстановка нищо не е несъмнено, само че ръководещите надали ще рискуват да оставят Българска народна банка без началник на банковия контрол тъкмо преди финала на провеждания сега обзор на качеството на активите, чието сполучливо привършване е основно за приемането на страната ни в Банковия съюз на Европейски Съюз.

По сходен на случая с Българска народна банка метод се развиха и събитията в КФН

Там първо - през август 2018-а, оставка подаде заместник-председателят на Комисията, отговарящ за застрахователния контрол Ралица Агайн. Няколко месеца по-късно по същия метод постъпи и ръководителят на КФН Карина Караиванова. Мотивите - публични и действителни, и на двете са разнообразни. Факт е, че сега КФН е с краткотрайно изпълняващ длъжността ръководител - това е заместник-председателят, отговарящ за капиталовите медиатори Бойко Атанасов. Членът на КФН Владимир Савов пък краткотрайно дава отговор за надзора на застрахователите.
 Българска народна банка усилва заплатите си: Колко ще получава управлението през 2019-а?
Българска народна банка усилва заплатите си: Колко ще получава управлението през 2019-а?

И какъв брой ще получават чиновниците на финансовата институция

Парламентът към този момент започва процедура по желание на нов ръководител на КФН. В политическите и финансови кръгове се приказва, че за тази позиция ръководещите ще предложат Бойко Атанасов. Това бе доказано през днешния ден, откакто се оказа, че неговата кандидатурата е единствената импортирана в Народното събрание. След като ръководителят бъде определен, той би трябвало да номинира минимум претендент за заместник-председател, отговарящ за застрахователния контрол. Ако председателският пост бъде поверен на Бойко Атанасов, той ще би трябвало да излъчи и претендент за позицията която в този момент заема - заместник-председател на КФН, отговарящ за капиталовите медиатори.

Впрочем като най-вероятна номинация за началник на застрахователния контрол се спряга Владимир Савов. Евентуалното му избиране на тази позиция обаче овакантява мястото на член на КФН, на което в този момент Савов е определен. Така че при пододбна композиция и за тази позиция ще би трябвало да се търси човек.

Що се отнася до длъжноста заместник-председател, отговарящ за капиталовите медиатори, в случай че тя бъде овакантена от Бойко Атанасов поради избора му за ръководител на КФН, тази позиция най-вероятно ще бъде препоръчана на Николай Попов, който в интервала 2012-2014 година към този момент е бил на този пост, само че се отегли от него преди мандата му да завърши.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР