В българското общество има остро усещане за липса на справедливост

...
В българското общество има остро усещане за липса на справедливост
Коментари Харесай

Лена Бориславова: Специализираният съд и прокуратура бяха превърнати в удобна бухалка

В българското общество има остро чувство за липса на правдивост и правораздаване. Съдебните и досъдебните производства се точат с години. Специализираният съд и прокуратура бяха превърнати в комфортна бухалка. Това сподели началникът на кабинета „ Петков” Лена Бориславова на брифинг в Министерския съвет.

„ Основна причина за неприемане на нашия План за възобновяване беше точно неналичието на задоволително решителни и значими поръчки за промени по отношение на отчетността и отговорността на основния прокурор и българската прокуратура”, добави тя.

Бориславова регистрира, че държавното управление за 100 дни към този момент е напът сполучливо да закрие и да одобри на второ четене закриването на Спецсъда и Спецпрокуратурата. В ход е внасяне на законопроект за промяна на КПКОНПИ.

„ Министерският съвет към този момент е контактна точка на Европейската прокуратура за подаване на сигнали по самостоятелен метод и също по този начин с Министерство на правораздаването сме напът да качим за публично разискване законопроект, който ще разреши дейно следствие и без значение такова в интерес на Европейската прокуратура”, акцентира началникът на кабинета.

Бориславова уточни, че будят учудване „ редица обстоятелства и държание на прокуратурата. Като образец уточни, че на обвиняването му е лишило повече от две години, с цел да пожелае да разпита лице, готово да даде показания за осъществени закононарушения и корупция.

„ В същото време, за по-малко от два часа, Българската прокуратура съумя да открие досъдебно произвеждане против вицепремиер за присъединяване в диалог, в който той не е взел участие и който не се е състоял”, безапелационна е тя.

Според нея също по този начин неразбиране будела и поканата от Специализираната прокуратура да бъде изпратен лист от лица, политически персони, които те могат да проверяват.

„ Искам доста ясно да заявя, че подобен лист няма да бъде издаван. Не е роля на изпълнителната власт да дава инструкции на прокуратурата кого да проверява. Роля на изпълнителната власт е да помогне на прокуратурата да проверява, който тя пожелае, в случай че има задоволително данни”, акцентира Бориславова.

Тя посочи, че точно зад тази политика застават като изпълнителна власт и добави: „ Ако прокуратурата има остарели привички, ги поканвам най-учтиво да не ни ги налагат”.

Припомняме, че по-рано през днешния ден управлението на прокуратурата показа позиция във връзка със „ систематичното нарушаване на правилата на върховенството на закона, изразяващо се в манипулативни и погрешни изказвания от представители на изпълнителната и законодателната управляващи “.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР