"В българското общество има остро усещане за липса на справедливост

...
"В българското общество има остро усещане за липса на справедливост
Коментари Харесай

Лена Бориславова: Специализираният съд и прокуратура бяха превърнати в удобна бухалка

"В българското общество има остро чувство за липса на правдивост и правораздаване. Съдебните и досъдебните производства се точат с години. Специализираният съд и прокуратура бяха превърнати в комфортна бухалка ". Това сподели на брифинг в Министерски съвет началникът на кабинета на Петков Лена Бориславова.

По думите ѝ съществена причина за неприемане на Плана за възобновяване и резистентност е била неналичието на задоволително обилни и значими поръчки за промени по отношение на отчетността и отговорността на основния прокурор и българската прокуратура.

"Още през 2010 година България е наказана по делото "Колеви " от европейските институции за това, че липсват гаранции за това по какъв начин действа нашата прокуратура и по какъв начин се търси нейната отчетност ", уточни Бориславова. И добави: "Още в своята предизборна акция "Продължаваме смяната " постави като главен приоритет връщането на доверието в съда и прокуратурата посредством дълбока промяна ".

Говорителят на на кабинета на Петков акцентира, че "само за 100 дни към този момент са напът сполучливо да закрият и да одобряват на второ четене закриването на спецсъда и прокуратурата ".

"В ход е и внасянето на законопроекта за промяна на КПКОНПИ. Министерският съвет към този момент е контактна точка на Европейската прокуратура за подаване на сигнали по самостоятелен метод ", добави тя.

Бориславова изрично съобщи, че българската изпълнителна власт няма да се откаже и ще продължава да работи интензивно в посока на промени.

"За нас буди учудване редица обстоятелства в държанието на прокуратурата. Недоумение буди и поканата на спецпрокуратурата да бъде изпратен лист на физически лица, които могат да бъдат разследвани ", сподели още тя.

Бориславова изрази вяра, че "българската прокуратура ще стартира да работи дейно и ще покаже на българското общество резултати ".

"Прокуратурата не трябва да не помни, че тя дължи и отчетност на българския народ ", сподели в умозаключение тя.

От Министерски съвет обявиха, че мотивът за брифингът са множеството медийни запитвания, постъпили в Министерски съвет, след състоялия се по-рано денем брифинг на българската прокуратура.

На конференция по-рано през днешния ден заместникът на основния прокурор Десислава Пиронева съобщи, че "в последната една година Прокуратурата на Република България регистрира голям брой офанзиви от представители на изпълнителната и законодателната власт, ориентирана против правосъдната власт и в частност прокуратурата ".

"Предвид техния забележителен размер се стига до засягане на престижа на правосъдната власт. Тези офанзиви изкривяват публичната визия за активността на прокуратурата, като това заплашва правата на всеки един жител поради нарушаването на върховенството на закона ", добави Пиронева.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР