В българското общество има остро усещане за липса на справедливост

...
В българското общество има остро усещане за липса на справедливост
Коментари Харесай

Лена Бориславова предупреди прокуратурата: Да не дава брифинги, а да работи

" В българското общество има остро чувство за липса на правдивост и правораздаване. За нас будят учудване редица обстоятелства и държание на прокуратурата . Съдебните и досъдебното производства се точат с години, а спецсъдът и прокуратура бяха превърнати в комфортна бухалка. "

Това съобщи представителят на държавното управление Лена Бориславова в малко изказване в Министерски съвет в отговор на по-ранната изява на прокуратурата - поредност от цитати, за които се твърди, че уронват престижа и държавността.

Тя недоумява още по какъв начин прокуратурата за две години към момента не е разпитала предприемача, избягал в Дубай - Васил Божков, а толкоз бързо за по-малко от два часа е образувала досъдебно произвеждане против вицепремиера и финансов министър Асен Василев. Бориславова недоумява по какъв начин профилираната прокуратура е поискала да бъде изпратен лист от лица и политически персони, които да могат да проверяват. " Такъв лист няма да бъде издаван и не е роля на изпълнителната власт да дава инструкции на прокуратурата кого да проверява. Роля на изпълнителната власт е да помогне на прокуратурата да проверява, който тя пожелае, в случай че има задоволително данни ", акцентира Бориславова и изрично се опълчи прокуратурата да постанова на актуалната изпълнителна власт свои остарели привички.
 Прокуратурата събрала цитати, които й уронват престижа
Прокуратурата събрала цитати, които й уронват престижа

На брифинг регистрира доста офанзиви, които имат политически темперамент

Бориславова изрече вяра въпреки всичко българската прокуратура да стартира да работи дейно и в границите на своите пълномощия, ще регистрира активност, дейности и резултати, а да не дава единствено конференции.

По думите ѝ прокуратурата не би трябвало да не помни, че с изключение на е самостоятелна, само че и дължи отчетност на хората. Когато проумее това, може би тогава ще стане вярната бариера сред беззаконието и справедливостта за българското общество, сподели още тя. Лена Бориславова напомни, че още през 2010 година България е наказана за това, че липсват гаранции по какъв начин действа българската прокуратурата и че не може да й се търси отчетност и отговорност (делото Колеви, бел.ред.)

Също по този начин и съществена причина за неприемането на първичния План за възобновяване и развиване на държавното управление била точно неналичието на задоволително решими поръчки за промени в частта отчетност на основния прокурор и прокуратурата.

Бориславова заявява още веднъж и главния приоритет на " Продължаваме промяната " за връщането на доверието в съда и прокуратурата . Като триумф тя регистрира съвсем сполучливото закриване на спецпрокуратурата, а в ход е внасяне и законопроекта за промяна на КПКОНПИ.

Министерски съвет към този момент е контактна точка на европейската прокуратура за предаване на сигнали по самостоятелен метод и в скоро време за публично разискване ще бъде качен Законопроект за дейно следствие и без значение такова в интерес на европейската прокуратура.

В правосъдното министерство действат към 100 работни групи , които работят по правосъдната промяна - изменение на Закона за правосъдната власт, ограничение пълномощията на основния прокурор, механизъм за неговия надзор и промени в Наказателния кодекс във връзка измамите с евросредствата и тяхното по-успешно гонене.

" Тези дейности са единствено началото, само че са решителна крачка в вярната посока . Българската изпълнителна власт няма да се откаже и ще работи интензивно в тази посока ", безапелационна бе Бориславова.
 В писмо и прокурор Маджарова прави забележка за речника на Кирил Петков
В писмо и прокурор Маджарова прави забележка за речника на Кирил Петков

Изказването жестоко нарушава правилото за разделяне на управляващите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР