В българското обществено пространство периодично се появяват твърдения, че Европейският

...
В българското обществено пространство периодично се появяват твърдения, че Европейският
Коментари Харесай

ЕС ни забранява розовия домат? Пълни глупости!

В българското публично пространство от време на време се появяват изказвания, че Европейският съюз (ЕС) ще забрани някой обичаен артикул, считан за знак на " българщината ". През годините се разпространяваха такива митове за ракията, шкембе чорбата, розовия домат и други.

Не беше подминат и дюнерът, който е известна улична храна в доста страни в Европа. Едно от доказателствата, че тези опасения са били неоснователни, е фактът, че тези храни и питиета не престават да участват необезпокоявани в менюто ни.

Въпреки това обаче тезата, че Брюксел желае да забрани нещо " изконно българско ", още веднъж стартира да се експлоатира в обществените мрежи.

Такъв е казусът с обичаните на доста хора розови домати вид " биволско сърце ". Преди близо 10 години интензивно се разпространяваше изказванието, че Европейски Съюз желае да ги забрани.

Това освен че не се случи, само че беше и изрично опровергано от Министерството на земеделието. Сега същата дезинформация се появява още веднъж във фейсбук страница, където е споделена над 2600 пъти. Коментарите под обявата са стотици, измежду тях не липсват и такива, които жигосват Европейски Съюз.

Откъде потегля всичко?

През 2014 година стартират да се появяват редица идентични изявления в разнообразни уеб сайтове, в това число и на интернет страницата на Българската стопанска камара, в които се твърди, че се приготвя нов европейски правилник, който може да забрани производството и продажбата на " най-любимите български зеленчуци ", измежду които локални сортове чушки и розови домати. 

В множеството публикации тогава се цитира зеленчукопроизводителят Данаил Стефанов, който е споделил пред бТВ, " че ще има митинги, в случай че забранят тези бабини сортове. Това е нашата история, няма по какъв начин някой да ни я забрани ". 

Не били компютри, а компоти

Европейски Съюз не е забранявал розовия домат. Това написа в позиция от 2016 година на Министерството на земеделието във връзка редица изявления, които предизвестяват за такава заплаха.  През май 2013 година Европейската комисия предлага за разискване план на правилник по отношение на производството и предлагането на пазара на растителен репродуктивен материал, т.е. семена.

Проектът е отритнат с голямо болшинство от Европейския парламент през март 2014 година и е отдръпнат от Европейската комисия (ЕК). Предложението се е отнасяло за узаконяване, което е можело да докара до спомагателни разноски за фермерите.

В отхвърления план на правилник не се съдържат разпореждания, които да не разрешават достъпа до пазара на български зеленчуци, създадени от семена, които не са минали процедура за сертификация.

Заключение

Твърдението, че Европейски Съюз е желал да забрани българския розов домат, е НЕВЯРНО, безапелационни са от БНР. Спекулациите по тематиката стартират през 2014 година поради оферти през 2013 година от Европейска комисия план на правилник по отношение на производството и предлагането на пазара на семена, който след това е отритнат от Европарламента.

В своята същина обаче той не е съдържал възбрана за търговия на български зеленчуци даже и те да са несертифицирани.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР