В българския парламент вилнее неофашистка партия - тя шества и

...
В българския парламент вилнее неофашистка партия - тя шества и
Коментари Харесай

Проф. Георги Фотев: България ще загуби битката за европейската си идентичност без смели медии

" В българския парламент вилнее неофашистка партия - тя шества и в националните медии. Обявена е война на европейските полезности, каквито са и фундаменталните български национални полезности. България ще загуби борбата за своята европейска еднаквост без вярната и смела европейска позиция на медиите " - това сподели философът проф. Георги Фотев във встъпителната си тирада на конференция, отдадена на българския народен интерес в изменящата се геополитическа среда и европейската вероятност на Западните Балкани.

Речта на проф. Фотев, озаглавена " Цивилизационният избор на България - 25 години по-късно ", сподели контраста сред полезностите на българските възрожденци - и държанието на тези, които присвоиха това име за идеология на опасност против свободата.

" Във времена на доста рискови турбуленции са нужни персони, които не се опасяват да отстояват непреходните европейски полезности ", сподели проф. Фотев в изявлението си, което можете да прочетете тук:

Ще използвам изрази, които може би ще се сторят на някого доста мощни, само че не съм индивидът, който желае да разчита в това да основава непотребни страхове у хората, с цел да ги активизира. Всяка дума тук е преценена и премислена.

Ходът на международната история е безмислен. Само хората и народите приписват смисъл на човешкия живот и на историческите събития. Само хората и народите приписват подобен смисъл.

Що е смисъл? " Смисълът е отговорът на въпроса ". Въпросите, на които във всички старания не може да се откри отговор, са безсмислени. Човекът е питащо създание. Смисълът е обвързван с полезности. Човекът обаче е и извънредно създание. В това в религията се има поради, когато се споделя " първороден грях " - крайното създание.

Човешкото мислене, познанието и възприемането на света са перспективни. Човекът е жертван да прави избор, а всеки избор - безусловно всеки избор - е ценностно избран. Така е с хората, и с народите.

Българите са горди, че имат 1300-годишна история. Но не знаят или не желаят да знаят, че с дребни изключения са правили все по-грешен избор. Едва в днешно време България направи верния избор да стане член на НАТО и на Европейския съюз. Този цивилизационен избор не е инцидентен.

Всички огромни имена на българското национално Възраждане са разкрили в сърцата си фундаменталните европейски полезности.
Какво е извезано на знамето на първата Легия на Раковски - " Свобода или гибел ".Левски желае България да е равна с другите европейски нации.Ботев споделя " Свобода или гибел юнашка ".Какво е извезала Райна Княгиня на знамето на въстаниците? " Свобода или гибел ".
Свободата и самоценността на човешкия живот са фундаментални европейски полезности.

Възрожденците слагат полезността на свободата по-високо даже от живота.

Не можем да си представим щастието на Левски, в случай че би могъл да види Отечеството, поради което е обесен, като пълноправен член на Европейски Съюз. Това не е възторг.

Безпрецедентно в историята на човешкото обединяване на ценностна основа - това е Европейски Съюз. Трудна вяра, тъй като има вътрешни и външни врагове.

Европейските полезности не са бижута на блестящата витрина в Брюксел. Ценността съществува в човешкото сърце. Ценностите са грижа. Те са най-важната грижа в този живот.

Умното общество се грижи за европейските полезности, които го свързват, задействат, които са неговата сила в античния смисъл на тази дума.

Нашата национална болест е меланхолията. След като разгласих " Българската потиснатост ", си мислех, че имплозията на тоталитарно-комунистическата система открива нов небосвод. Уви. Общественото развиване във всеки случай е нелинейно.

Хората вършат историята и са виновни за своята орис. Всеки член на обществото е виновен. Това осъзнаване е безконечна задача на разсъдъка.

Тъмни сили, очевидно през последните години, тласкат България към неуспех. Общественото развиване е нелинейно - това не значи криволичене в историческия развой, отклоняване от правилния път, неточност и коригиране на грешката, илюзия и излизане от заблудата. Има криволичене, само че нелинейното човешко обществено развиване е въпрос на двоякост на обществените практики. Проблемът е в същността на обществените явления, в същността на индивида и човешките дейности. В това е архиотговорността на всеки.

Двусмислието се дължи на перспективността на човешкото мислене, знание и разбиране на действителността. Човек е извънредно създание, тъй като съществува във времето.

Човекът от плът и кръв е в сегашното и в това, което към този момент не е - предишното, и в бъдещето с очакванията, упованията, проектите, което се стреми да бъде и да стане, което още не е. Това е екзистенцията.

Същото се отнася за обществото и за всички други обществени единства. Ако няма бъдеще, няма нищо. Има гибел. Непрогледна нощ.

Ние се тревожим в днешното време от доста рисковите турбуленции за европейското бъдеще на страната ни.

В българския парламент вилнее неофашистка партия - внимавам доста в думите. Неофашистка партия, която шества и в националните медии. Несъстоятелен и може би комплициран държавен глава. Политическо русофилство.

Обявена е война на европейските полезности, каквито са и фундаменталните български национални полезности.

У нас се злоупотребява с полезността " приемливост ". Фундаменталната европейска полезност " приемливост " има граница. Границата на толерантността е там, където стартира опасността за свободата.

Свободата на словото има граница и тя е речта, която цели ликвидирането на самата независимост.

България ще загуби борбата за своята европейска еднаквост без вярната и смела европейска позиция на медиите. Те конструират и конституират смислово късномодерния обществен свят. Никакви илюзии в това отношение. Това е напълно нов феномен.

Аз знам, научил съм го от Макс Вебер, че публицистиката е една от най-трудните специалности и едно от най-тежките призвания. Но желая да подчертая, че това е напълно нов проблем в историята на човечеството - те конструират действителността.

Създават една действителност и ние не можем да стигнем до оригинала. Хората не могат да стигнат до оригинала. Това е рискова работа.

Те са повече от политическа мощ, само че за разлика от политическите партии не носят никаква отговорност.

Тук е необходим огромен спор и той би трябвало да стартира. Има доста въпроси, на които аз нямам отговор.

В " Майстора и Маргарита " Булгаков няколко пъти споделя " Страхът е най-големият недостатък ".Булгаков не споделя " Страхът е недостатък ", той не споделя " Страхът е един от най-големите пороци ". Булгаков споделя " Страхът е най-големият недостатък ".

Всички човешки пороци произтичат от страха. Във времена на доста рискови турбуленции са нужни персони, които не се опасяват да отстояват непреходните европейски полезности. Апостол Павел неведнъж насочва зов в Евангелието " Не бойте се ". " Не бойте се ".

Тук има такива хора.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР