В българския парламент тази сутрин е внесено писмо от името

...
В българския парламент тази сутрин е внесено писмо от името
Коментари Харесай

Зеленски до българския парламент: От България очаквам единствено да ремонтира военна техника

В българския парламент тази заран е импортирано писмо от името на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това потвърдиха от пресцентъра на Народното събрание (НС), съобщи Българска телеграфна агенция. То е подадено от посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко.

В писмото Зеленски насочва молба за 6 типа помощ, като оръжията не са измежду тях. Президентът на Украйна желае „ ремонт “ на украинска военна техника във военните предприятия на Република България

Ето какво желае Киев от София:

1. Продължаване на поддръжката за участие на Украйна в Европейския съюз;

2. Помощ за украинските жители, бягащи от войната;

3. Осигуряване на опция за изнасяне на украинско зърно във Варна;

4. Засилване на енергийното съдействие, в частност доставки на електрическа енергия от Украйна и естествен газ;

5. Ремонтна активност на украинска военна техника във военните предприятия на Република България;

6. Продължаване на доставките на филантропична помощ, в частност медикаменти, облекла и филантропични артикули.

Писмото е разследване от диалозите в Киев на премиера Кирил Петков и президента на Украйна Володимир Зеленски. Българска делегация посети Украйна предходната седмица. В писмото, подадено в Народно събрание, се удостоверява, че Киев желае от България украинска военна техника да бъде ремонтирана у нас, както и поддръжка за европейската интеграция на страната.

Междувременно Народното събрание подхвана разискването на проекторешението, всесено от Политическа партия, Демократична България и ГЕРб-СДС, с които се предлага държавното управление да изпрати помощ на Украйна. С най-големи шансове да премине гласуването в пленарната зала е предлагането на групировката на Кирил Петков и Асен Василев.

В първичния му вид се говореше за " техническа помощ за защитни цели ". Днес депутатът от Политическа партия Атанас Михнев, който е измежду вносителите на плана, предложи редакция, за която сътрудниците му приказват от няколко дни - да се посочи, че става въпрос за " военно-техническа помощ ", както и да се добави, че помощта ще се дефинира съгласно писмото на украинския дипломат. Това на процедура значи, че под военно-техническа помощ ще се схваща ремонт на украинска бойна техника, както даде обещание Кирил Петков на Володимир Зеленски.

Михнев разяснява, че във групировката му са наясно, че компромисният им вид няма да удовлетвори нито горещите последователи на военната помощ, нито гневните й съперници. " Този, който търси баланс, е постоянно отговорен. Така или другояче, Путин ни спря кранчето на газа, без който газ се оказа, че можем forever, вечно. Готови сме да понесем нашата отговорност за това решение ", разгласи той, сподирен от смях в пленарната зала. Такъв се чу още веднъж, когато той прикани страната ни да застане от " светлата страна на историята ". " Нека да си пожелаем с това решение: Нека силата бъде с нас! ", приключи Михнев с метафора за " Междузвездни войни ".

" Възраждане " заплаши държавното управление с война

Както се очакваше, самодейността срещна гневна опозиция от " Възраждане ". Партийният водач Костадин Костадинов разгласи държавното управление за " екстремистка формация ", която " обслужва непознати ползи " и " кани непознати жители " у нас, като им обезпечава по-добри условия от тези, в които живеят българите.

Той предсказа, че ръководещите водят страната към крах. И злокобно се закани: " Това държавно управление желае война. Нека бъдат гласувани тези оферти. Щом държавното управление желае война, ще я получи. Ние, българите, ще му я дадем. "

Политическа партия предизвести, че няма време за очакване

Донякъде предизвикан от националистическия политик, Андрей Гюров от Политическа партия яростно установи, че " медии, тролове и политици чуждопоклонници непрекъснато ни плашат, че ще бъдем въвлечени във войната. " И попита: " Братска Русия ли ще ни нападне? Ако е по този начин, на нас какво ни остава? Да преклоним глава, да чакаме дали Путин ще ни нападне? Чакахме да забележим дали ще нападне Украйна, дали ще ни разгласи за врагове, дали ще ни спре газа. Какво още да чакаме? Кой може да ни отбрани? "

Той самичък даде отговор на въпроса - България може да спре всяка опасност, защото е член на НАТО и на Европейски Съюз. Ако страната ни удостовери, че е благонадежден сътрудник на двата съюза, уточни Гюров, никой няма да си намерения да ни нападне. И добави, че единственият метод да бъдем въвлечени във война, е Русия да завоюва борбата в Украйна, което ще я докара до границите на Молдова и Румъния, а най-после и до нас.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР