В българския футболен елит вече има вездесъщият, хвален и охулван

...
В българския футболен елит вече има вездесъщият, хвален и охулван
Коментари Харесай

Цифрите на есента – има ВАР, няма цар

В българския футболен хайлайф към този момент има вездесъщият, хвален и охулван ВАР, а пролетта ще отговори на въпроса дали ще има нов цар след 10-годишната доминация на трона на отбора от Разград. Цифрите на сезона остават в историята, само че могат и да подскажат някои отговори.

0, като равенствата на Лудогорец

И след последния мач за есента ЦСКА - Лудогорец (1:0) една " нула " остана да стои в таблицата за класирането след първия дял - тя е при равенствата на разградчани, които напълно не помниха що е това " хиксЮ. Нещо повече - те завършиха календарната 2021 година със единствено едно реми - 1:1 като посетител на Царско село на 20 март, в 33-и турнирни мача в интервала. Това значи, че са поделяли точките в едвам 3 % от дуелите си. Общата картина през есенния дял е в ослепителен контрастност - наедно приключиха 37 от 131 изиграни дуела, или повече от 28 % от срещите.

2, като точковата разлика сред съперниците за купата

Шампионът Лудогорец ще зимува с 2 точки повече на върха от най-близкия си преследвач ЦСКА (42 против 40) и това е гаранция за гореща пролет, за разлика от предходните 3 сезона, когато всичко към трофея изглеждаше предопределено преди втория дял от шампионата. През предишния Лудогорец бе с цели 6 точки повече от втория тогава Локо Пд (39 против 33), през 2019/20 година - с 5 пункта пред най-близкия си преследвач Левски (48 против 43), а през 2018/19 година - с 6 задатък пред подгласника ЦСКА (51 против 45).

7, като сухите мрежи на Николай Михайлов

В началото на сезона бе като в известната тв реклама с негово присъединяване - пълен си, би трябвало да се вкараш във форма и да отслабнеш, а след това спасяваш решителни дузпи. Кой споделя, че животът не повтаря изкуството? Ники Михайлов даже не бе на вратата на Левски в първия дуел през сезона със Славия на " Герена " за сметка на голобрадия Пламен Андреев, сетне не съумя да опази вратата си без гол чак до седмия си мач за сините (0:0 против ЦСКА 1948 у дома), а най-после приключи есента със 7 сухи мрежи (колкото има и Красимир Костов в Ботев Вр), като попътно избави две дузпи с цената на точки за своите - против Локо Сф (2:1) и Ботев Вр (0:0). А серията му без минути без гол набъбна на 577 - повече, в сравнение с всеки различен на поста му.

7, като треньорите, запазили поста си

Точно половината тимове в елита смениха наставниците, с които започнаха сезона. На този декор, във превъзходната седморка на оживелите, като същински деец се откроява Илиан Илиев, запазил поста си в Черно море от 28 декември 2017 година насам, който скоро ще закръгли на 4 години престоя си на " Тича ". Затова и третото място на моряците не наподобява изненадващо, въпреки тимовете в подреждането преди варненци също да смениха прибързано старши треньорите си. С 363 мача като ментор в елита Илиев постепенно, само че славно се изкачва към върховете на безконечния треньорски Топ 10 - към този момент е седми с наклонност до края на сезона да изпревари още двама - Атанас Ковачев (366) и Данко Роев (374).

Останалите, запазили поста си са Азрудин Валентич (Ботев Пд), Златомир Загорчич (Славия), Петър Колев (Берое), Александър Тунчев (Локо Пд), Даниел Моралес (Ботев Вр) и Иван Колев (Локо Сф).

Арда пък имаше трима единствено за 18 мача - първо бе Николай Киров, след това Георги Чиликов, а третият - Славко Матич също не се задържа дълго. В ослепителен контрастност с първите 2 сезона на кърджалийци в елита, когато те бяха водени единствено от двама - Стамен Белчев и Николай Киров.

7, като головете на Кайседо с глава

През есента на 2020 година се случи необичаен феномен - тогавашният водач в подреждането на стрелците Матиас Курьор (Черно море) вкара 15 гола и нито един не бе от дузпа. Сега същото стори нападателят на ЦСКА Жорди Кайседо - 12 пъти, въпреки един път да опита безрезултатно да се разпише от бялата точка против Пирин Бл вкъщи (1:0). По-впечатляваща обаче бе головата успеваемост на еквадорския национал при ударите с глава - 7 попадения (3 пъти от игрови обстановки и 4 след статични положения - осъществявания на два корнера и два директни свободни удара), или 58 на 100 от всички.

11, като автоголовете

В протоколите на съдиите бяха записани 11 автогола, само че още веднъж БФС остави този факт на юнашкото доверие на ръководещите срещите - няма комисия към централата, която да удостоверява с видеоматериали (които към този момент не липсват от всеки двубой) създателите на попаденията. Ярък образец е мачът Локо Пд - Левски (2:2) - имаме автогол на Бирсент Карагарен, или гол на Боби Цонев и след това - Георги Минчев пред или зад голлинията вкарва топката във вратата на сините, или кълбото влиза още след центрирането отдясно на Карагарен? Всичко това е подарено на усмотрението на съдията (за който това е последна грижа) и постоянно се стига до рядкости. Ако се питате Иван Коконов (Арда) дали е вкарал гол в отсрочения мач с ЦСКА (2:2), което се видя и от аероплан, правилният отговор съгласно формалния уебсайт (и респективно документи) на БФС е... Атанас Зехиров.

13, като секундите на най-ранния гол

На 13 август, след пас на Мохамед Брахими, халфът на Пирин Бл Красимир Станоев матира вратаря на ЦСКА 1948 Даниел Наумов още в 13-ата секунда след началния съдийски сигнал. За последно такова нещо се случи на 30 октомври 2016 година на мача Ботев Пд - Левски (1:1), когато бразилският нападател Жоао Пауло откри резултата в същата секунда след асистенция на Тодор Неделев. Рекордът на Първа лига за най-ранно попадение през новия век, след като има достоверни статистически данни, принадлежи на нападателя на варненските моряци Мирослав Манолов, който бе прецизен в 8-ата секунда на дуела Монтана - Черно море (1:3), игран на 22 март 2012 година

14, като задатъка на ЦСКА пред Левски

Само 16 кръга от предишния сезон бяха задоволителни сред историческите грандове на българския футбол ЦСКА и Левски да зейне същинска точкова бездна. Тогава, след успеха с 1:0 в дербито на България, алените зимуваха с рекордните в историята на яростното съревнование 18 точки задатък и 6 позиции по-напред от безконечния си противник. Сега разликата сред червени и сини е 14 пункта (вярно, с мач по-малко за армейците), а отборът от " Герена " е единствено с 4 места по-назад във краткотрайното класиране от алените. С дочакания камо избавител Мъри Стоилов Левски въпреки всичко завърши този дял с 6 следващи срещи без загуба (3 равенства и 3 загуби).

14, като директните участия в голове на Димитър Илиев

Вторият във краткотрайното класиране през предходната есен Локо Пд в този момент се сгромоляса чак до осмата позиция, само че капитанът на железничарите Димитър Илиев продължава да е непрекъсната големина в клубния ни футбол. Заедно с Пиерос Сотириу (Лудогорец) Митко е най-полезният футболист в шампионата с директно присъединяване в 14 от головете на своя отбор - 8 попадения и 6 асистенции. Футболист №1 в последните две календарни години влезе и във безконечния Топ 100 на стрелците в елита, като към този момент има 75 гола в сметката си.

15, като годините на Иван Сулев

Юношата на Локо Пд Иван Сулев дебютира в професионалния футбол в гостуването на Славия (1:1) и по този начин стана третия най-млад футболист за всички времена, играл в мач от шампионата. Сулев се появи на терена, заменяйки Георги Минчев, навръх 15 години, 2 месеца и 24 дни. През предишния сезон състезател на Арда записа името си като най-младия в историята на елита. Влезлият като промяна против Царско село на 15 април т.г. Радослав Узунов игра на възраст от 15 години и 1 месец и по този начин усъвършенства " брадясал " съвсем 60-годишен връх на футболист на Левски - Янко Кирилов, който дебютира в елита на 21 май 1961 година при домакинската загуба на сините с 0:3 от пернишкия Миньор на националния стадион " Васил Левски " на 15 години, 2 месеца и 11 дни.

19, като мачовете на Пирин без суха мрежа

Пирин единствен нито един път в 19-те си срещи не съумя да опази вратата си без попадение, няма тим, който да се разписа във всеки собствен мач, като любимците Лудогорец и ЦСКА не го направиха надлежно в 3 и в 2 от своите дуели.

45, като годините на Георги Петков

" Само Гошо древен! ", запя агитката на белите по време на дуела с ЦСКА 1948, когато на терена по насила се появи неостаряващият Георги Петков. Може и да е пресилено, само че както върви, Гошо Вратарчето може да продължи да усъвършенства своя връх за футболно дългоденствие. На 11 декември пазарджиклията бе на 45 години, 8 месеца и 27 дни, като за имитация получи нормалния си жълт картон. Преди това стражът бе създател на куриоз - имаше публично предизвестие, без да е записал и една игрова минута през сезона. На 22 август, при успеха на Славия с 1:0 на " Лаута ", Петков видя жълтото картонче, до момента в който бе на аварийна пейка. Пак за имитация.

54, като дузпите

Историческото въвеждане на системата за видеонаблюдение ВАР не докара по-голяма ефикасност, даже в противен случай - от 2,56 през есен 2020 година тя спадна до 2,50 сега, само че пък внезапно усили броя на дузпите. Ако през есен 2020 година съдиите показаха бялата точка 28 пъти в 112 мача (средно по 0,25 дузпи на двубой), то в този момент това се случи 54 пъти в 131 срещи (средно по 0,41). 11 от наказателните удари не се трансфораха в голове, като за Царско село не бе отсъдена нито една, до момента в който в мачовете на Пирин Бл те бяха цели 16.

79, като мачовете на Христофор Хубчев без гол

Един защитник ще запомни датата 28 август 2021 година Тогава Христофор Хубчев откри головата си сметка в елита в своя 80-и мач (срещу Берое), само че 7 минути по-късно бе изпъден от терена, а след броени часове - и от обичания му клуб Левски. Премина в Пирин и на съдбовния за някои 13 декември с нов прецизен удар с глава даде началото на най-голямата сензация през есента - 5:3 за благоевградските орлета посред Разград, където се рее орлицата Фортуна. Докога ли?

118, като чужденците

Все по-голям става броят на чужденците в елитните тимове - 118 записаха мачове през есента. Очаквано най-вече легионери още веднъж употребява планът " Лудогорец " - цели 20, следва кандидатът за трона ЦСКА със 17. Единственият оазис без футболисти с непознати паспорти продължава да е различен богаташки план - ЦСКА 1948, само че все по-усилено се приказва, че напролет и тази напълно българска цитадела ще падне...

256, като головете на Мартин Камбуров

Ако есента на 2021 година остане с нещо в историята на родния шампионат, то това със несъмнено ще е подобряването на до неотдавна считания за безконечен голов връх на Петър Жеков от 253 попадения. Дълго не вярвахме, че е допустимо, само че се случи след 47-годишно очакване - още от оня 22 септември 1974 година когато нападателят на ЦСКА вкара за последно в 21-ата минута на домакинския дуел с Пирин Бл (3:0). Направи го 41-годишният Мартин Камбуров на 13 септември 2021 година на стадиона под Аязмото на мача на своя Берое с Царско село (1:0), а в идващите месеци прибави още два към сметката си. За това какъв брой е фундаментален за отбора си приказва и фактът, че и в петте мача, в които се разписа за заралии, след това те стигнаха до успеха, в три от случаите с 1:0. Сега чакаме решението му дали да продължи и по този начин да счупи и друго върхово достижение в историята - за най-вече мачове в елита на България. Някогашният му съотборник Георги Илиев е с 461, а Марто е с едвам 5 по-малко.

407, като мачовете на Светослав Дяков

В осмия кръг на срещата Арда - Пирин Бл (3:0) 10-кратният първенец с Лудогорец Светослав Дяков стана едвам третият футболист през новия век, след Георги Илиев и Мартин Камбуров (и общо девети в историята), стигнал до " свръхзвуковата " граница от 400 турнирни мача в българския хайлайф. После Съни прибави още 7 към актива си и към този момент е осми във безконечната класация.

688, като жълтите картони

Футбол може и да няма, само че картоните в никакъв случай не свършват, дори прогресивно нарастват. 688 пъти реферите бръкнаха в джобовете си, с цел да санкционират с жълти картони провинилите се играчи. Милош Петрович от Локо Пд направи поредност от 6 дуели, в които непроменяемо бе предупреждаван публично, а най-после прикрючи първия дял с 9 жълти картона в 18 срещи, какъвто е и " активът " на Емил Виячки (Славия). Двама пък бяха изгонени от терена с червени картони на два пъти през сезона - Родриго Енрике (Черно море) и Йоан Бауренски (Ботев Вр).

1710, като игровите минути на Красимир Костов и Георги Аргилашки

Двама вратари - Красимир Костов (Ботев Вр) и Георги Аргилашки (Ботев Пд) изиграха без промяна цялостния комплект от игрови минути през есента - 1710. Към тях при започване на пролетния дял може да се причисли и техният сътрудник по пост в столичния Локомотив Александър Любенов, в случай че вземе присъединяване в отсрочения дуел с ЦСКА. Още 19 пък записаха участия във всеки един от 19-те кръга - Красимир Станоев и Петър Занев (Пирин Бл), Бирсент Карагарен, Лукас Салинас, Георги Минчев и Димитър Илиев (Локо Пд), Сержиньо (Ботев Вр), Георги Русев (ЦСКА 1948), Светослав Вуцов, Тони Тасев и Радослав Кирилов (Славия), Виктор Генев и Емануел Току (Ботев Пд), Янко Георгиев (Царско село), Влатко Дробаров и Васил Панайотов (Черно море), Билал Бари и Здравко Димитров (Левски), както и Кийлън Лебон (Берое).

16 500, като феновете на безконечното дерби

Каквото и да става, един Мач е предопределен да бъде с основно М. 16 500 събра националният стадион на безконечното дерби сред червени и сини. Нито един различен дуел даже не се приближи до тази цифра. 11 от срещите се играха без аудитория най-много поради наказания, а куриозно Царско село непринудено заключи вратите за някои от домакинските си срещи, базирайки се на санитарните условия. Голяма част от срещите пък се играха пред един файтон хора, които доведоха до гротескна картина на 44-хилядния " Васил Левски ". Дори кокетният (разбирай малък) стадион в Бистрица се оказа прекомерно необятен за дуелите " у дома " на ЦСКА 1948. Тревожната обстановка с ковид и затегнатите условия за визити на мачове естествено рефлектираха отрицателно върху така и така слабия зрителски интерес към шампионата ни. Средната посещаемост бе малко над 1300 души на мач, до момента в който през есента на 2020 година тя бе над 1600. Тишината по трибуните в родината стартира да става оглушителна и за това надали е отговорна единствено пандемията...
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР