В български секционни комисии в Турция се говори на турски,

...
В български секционни комисии в Турция се говори на турски,
Коментари Харесай

Турция в изборния ден: Рекорден брой секции и сигнали, че в комисиите се говори на турски

В български секционни комисии в Турция се приказва на турски, а не на български.

Сигнали за това са получили в Централната изборна комисия и към този момент са изпратили предизвестие до тях да не го позволяват, заяви представителят на ЦИК Цветозар Томов на конференция.

Той добави, че такава информация е пристигнала от две, три места.

В подадените сигнали се твърди също, че в секции в Турция се нарушава тайната на вота.

Два от сигналите за нарушавания в страната касаят оповестяване на планирани резултати в новинарски уеб сайтове преди края на изборния ден. Подадени са и две тъжби за предизборна пропаганда.

Томов разяснява изказванията, че се готви разстройване на машинния избор тук-там посредством гласоподаватели, които да настояват, че машините не са отчели правилно гласуването им. Това „ не звучи напълно съществено “, сподели той и означи, че машините не се стопират заради изказвания, които не са подкрепени с доказателства.

Изборният ден в Турция стартира с най-вече секции зад граница, най-вече машини и най-вече авансово подадени заявки.

Секциите в Турция са 166 като в две трети от тях се гласоподава машинно – с 220 устройства. Рекорден е и броят на авансово подадените заявки – съвсем 26 хиляди.

Заради по-високият брой секции този път се чака да няма дълги опашки пред урните, само че пък прогнозите са това да докара и до по-висока изборна интензивност в страната.

Според локалните изселнически сдружения пред урните се чака да дойдат към 100 000 души – това е повече спрямо предходните предварителни избори през ноември, когато гласоподаваха към 90 хиляди български турци.

По традиция в изборния ден в Турция има напрежение във връзка попълването на декларациите. Този път още в методическите инструкции е разказано, че те могат да бъдат авансово попълнени и подписани.

Изборният ден продължава до 20 часа с опция за удължение с един час.

Към 11 ч. българско време парламентарните избори към този момент са завършили в Нова Зеландия и се чака да приключат в Австралия. Тези в Северна и Южна Америка още не са почнали. В Европа най-същественият проблем е с отсъствие на членове на секционни изборни комисии (СИК) или със забавяне, само че всички секции работят.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР