В Българската банка за развитие (ББР) има прекрасно разработена магистрала

В Българската банка за развитие (ББР) има прекрасно разработена магистрала ...

Цанко Арабаджиев от ББР: В банката има прекрасно разработена магистрала за отпускане на лоши кредити


В Българската банка за развитие (ББР) има прекрасно разработена магистрала за отпускане на лоши кредити. Това коментира пред БНТ изпълнителният директор Цанко Арабаджиев, чието назначение дойде след усилията не предходния министър на икономиката Кирил Петков да подмени ръководството.

Арабаджиев обясни, че в банката има съответните структури за оценка на риска преди отпускането на заемите, но той е заварил ситуация, в която исканията за кредити изобщо не са минавали през тези структури, а контролните механизми на институцията са били изключени.

Посочи, че заради кредити, които ръководството не очаква, че ще бъдат събран, и смята за лоши, общо за 2020 и за 2021 г. загубата на банката ще бъде 250 млн. лв.

Банката вече отпуска заеми при новите правила - тоест с таван 5 млн. лв., а скоро предстои да представи и новата си стратегия за развитие, се разбра от разговора с Арабаджиев.

Съобщи и че след търг за 87 хил. лв. е продадена лимузина БМВ Серия 7, ползвана доскоро от съветник на бившия изпълнителен директор Стоян Мавродиев.

Източник: skandal.bg