В българската акватория на Черно море няма открити мини до

...
В българската акватория на Черно море няма открити мини до
Коментари Харесай

ВМС: Няма открити мини в българската акватория на Черно море

В българската акватория на Черно море няма открити мини досега. Това заяви на брифинг контраадмирал Кирил Йорданов, пълководец на Военноморски сили. В понеделник бяха получени сигнали от няколко региона у нас.

 

" Вчера военноморските сили работиха по два сигнала за хипотетични мини край Галата. Изпратихме вертолет да разпознае ситуацията. В единия случай ставаше въпрос за черни боклуци, а при втория обект не беше открита мина. Продължаваме да следим деликатно какво се случва във военния спор. Системата за наблюдаване на Военноморски сили работи надеждно и периоднично се правят облитания на акваторията, тъй че при забелязване на съмнителни обекти да се реагира и те да бъдат навреме разузнати и да бъдат унищожени в случай че се постанова ", добави той.

" До този миг, с изключение на първата открита мина край Босфора на 26 март, през вчерашния ден бяха открити още две. Едната беше открита на към 12 благи източно от нос Инеада и беше унищожена. Другата беше открита от нашите румънски сътрудници на към 40 благи източно от Констанца. И трите са от вида ЯМ. Взривното вещество е 20 кг. Първите две мини са били в бойно състояние ", посочи командирът.

Йорданов прикани всички, които плават в морето да подават сигнали, в случай че виждат обекти, наподобяващи мина.

" Потвърденото съществуване на три мини за жалост демонстрира, че войната, която се води на Север от нас по един или различен метод ни визира директно в морската среда. Но, във връзка с сигурността на корабоплаването се вземат всички нужни ограничения ", сподели още той.

Мините от този вид са предопределени за битка с корабите, а не за битка с хора, плуващи в морето. Мините са рискови за корабите, които плават, маневрират мъчно, защото те са дребни и не се откриват на радарите, разясни Йорданов.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР