В България заразените с ХИВ са два-три пъти повече от

...
В България заразените с ХИВ са два-три пъти повече от
Коментари Харесай

Заразените с ХИВ у нас са два-три пъти повече от регистрираните

В България инфектираните с ХИВ са два-три пъти повече от публично записаните. Това сподели пред Българска телеграфна агенция доцент Тонка Върлева, член на Комитета по стратегическо обмисляне към Борда на Глобалния фонд за битка против СПИН, туберкулоза и малария. От началото на годината до момента новорегистрираните ХИВ положителни българи са 299, като 25-30 на 100 от тях са задгранични жители, а огромна част от тях са лица от Украйна, уточни доцент Върлева. Продължава работата по основаване на ваксина против ХИВ, сподели още доцент Върлева. По думите й основаването на имунизацията се затруднява поради прекомерно бързата неопределеност на вируса. В света над 6 милиона души не знаят, че са инфектирани с ХИВ инфекцията, добави тя.

Разпространението на ХИВ/СПИН в България

От началото на 2022 година до момента в България има 299 новорегистрирани носители на ХИВ инфекцията, като 25-30 на 100 от тях са задгранични жители, а огромна част от тях са лица от Украйна, сподели доцент Върлева. По думите й всички те получават антиретровирусна терапия. Регистрираните с ХИВ зараза в България общо са 4020 души. Прави усещане, че през последните години в страната ни 80-90 % са инфектирани по полов път, като близо половината от тях са мъже, имащи полови контакти с мъже. Близо 5 % от инфектираните са инфектирани при инжекционна приложимост на опиати, главно на хероин. За съпоставяне, през 2007-2008 година инфектираните измежду инжекционно употребяващите опиати беше над 40 %, уточни лекарят. Благодарение на стратегиите за продан на игли и спринцовки, както и своевременното включване на подвластните в метадонови стратегии, броят на инфектираните в тази група понижа. По думите й би трябвало да се регистрира обаче и фактът, че е намаляла използването на инжекционни опиати за сметка на пероралните. Инжекционната приложимост на опиати води до опасности от болест с изключение на с ХИВ, с хепатит В или хепатит С. Хепатит С е 100 пъти по-заразен от ХИВ, сподели още доцент Върлева.

Всяка година Министерството на здравеопазването провежда търг за централна доставка за проби за СПИН. Ежегодно се провеждат четири акции, в които се разпространяват проучванията за ХИВ и всяка година се изследват към 250 - 300 хиляди души. По думите й по време на коронавирус вълната броят им е намалял поради усложнения достъп до проучвания.

ХИВ/СПИН в Европа и в света

По данни на UNAIDS - Общата стратегия на Организация на обединените нации против ХИВ/СПИН, от началото на епидемията през 1986 година до момента 84,2 милиона души в света са инфектирани с ХИВ, а близо 40 млн. души са умряли. Към 2021 година 38,4 млн. души по света живеят с ХИВ, а новоинфектираните през предходната година са 1,5 млн.души. През последните пет години се регистрира понижаване на броя на инфектираните и на умрелите, добави доцент Върлева. По думите й при започване на епидемията от ХИВ всяка година са умирали по над два милиона, а над три милиона души са се заразявали с инфекцията, като тази наклонност е траяла до 1996 година

По данни от 2020 година на Европейския център за надзор на болесттите новоинфектираните в Европейския район на СЗО, включващ 53 страни, са близо 105 хиляди души. Важно е да се подчертае, че 81 на 100 от тях са в региона на Източна Европа и Централна Азия, сподели още доцент Върлева. Около 10-15 % са в Западна Европа, а 4-5 % са в Централна Европа. В страните от Европейски Съюз новоинфектираните са близо 15 хиляди, демонстрират още данните от Центъра. Прави усещане огромната разлика – 10 пъти повече са инфектираните в Русия, Украйна, Казахстан и други в съпоставяне със западноевропейските страни, означи доцент Върлева. В Западна Европа и страните от Европейски Съюз имат положителни политики за тестване и демократични политики във връзка с рисковите групи, както и положителни стратегии за предварителна защита. Основните уязвими групи в Източна Европа и в Централна Азия са лицата, употребяващи инжекционно опиати, които съставляват над 35 % от новоинфектираните. В Западна Европа главната уязвима група е на мъжете, които имат полови контакти с други мъже.

Антиретровирусна терапия и достъп до лекуване

Към 2021 година 28,7 млн. души в света получават антиретровирусна терапия. Най-ниско покритие с лечението има в страните от Източна Европа и в Централна Азия, където единствено 55-60 на 100 от нуждаещите се получават антиретровирусна терапия, уточни доцент Върлева. По думите й в страните от тези райони достъпът на лицата до тази терапия е понижен поради стигмата и дискриминирането, а има и райони, в които тази група от хора е криминализирана. Източна Европа и Централна Азия са райони с към момента високо равнище на инфектирани с ХИВ, добави доцент Върлева. Близо 6 млн. души в света към момента не знаят, че са инфектирани с ХИВ, тъй като не са се тествали. Обикновено човек схваща, че е инфектиран, откакто се тества, защото признаците на заболяването могат да се демонстрират дълго след заразяването. В отговор на въпрос по какъв начин е открит този брой на инфектирани, само че незнаещи, доцент Върлева изясни, че посредством модели, създадени от Глобалната стратегия по СПИН и от Европейския център за надзор на болесттите, се прави оценка броят на действително инфектираните и на живеещите с ХИВ. Благодарение на тези модели, се прави и догатката, добави тя. И за Западна Европа, и за Източна Европа е особено, че продължава да е проблем късната диагностика, което е предизвикателство за целия район, а и за света, добави доцент Върлева. Лекарят поучава всеки, който е имал рисков полов контакт, да се тества до 20 дни след него.

Най-голямото достижение е антиретровирусната терапия, защото посредством нея се удължава животът на пациентите и се усъвършенства качеството им на живот, акцентира доцент Върлева.

През последните години в България се работеше по шест национални стратегии и с изключение на, че имаме гратис проучване и консултиране, страната бързо вкара антиретровирусната терапия, която докара до понижаване на разпространяването на инфекцията. Когато вирусният товар в организма на инфектирания е невисок, той не може да заразява други хора, напомни доцент Върлева.

Независимо от коронавирус пандемията, поради която достъпът до лекуване на доста пациенти беше стеснен, 98 на 100 от инфектираните с ХИВ продължиха да се придържат към лечението си. Преди коронавирус пандемията беше обезпечена опцията пациентите да получават лечението си на три месеца и не се постановяваше всеки месец да вървят до съответния център. Обмисля се опцията, само че следва да се разиска с специалистите, пациентите, които от дълго време са на антиретровирусна терапия, да я получават на шест месеца, уточни доцент Върлева.

След няколко изследвания и по данни от лекуващите лекари се откри, че пациентите с ХИВ и СПИН, които са на постоянна антиретровирусна терапия, не бяха наранени по-тежко от коронавирусната зараза, спрямо останалите пациенти, страдащи от други болести. Според доцент Върлева това се изяснява с комплексната високоефективна антиретровирусна терапия, която ги протектира и оказва удобно въздействие върху имунната им система.

ХИВ измежду деца в България

Ако се проучват последните 10 години в България, ще се откри, че има години, в които няма случаи за отвесна трансмисия - предаване на болестта от майка към дете по време на бременност, раждане или кърмене, сподели доцент Върлева. Заради миграцията на бременни дами обаче, изключително от по-уязвимите групи, които не се изследват за ХИВ, има единични случаи на деца, инфектирани с ХИВ. Препоръката е всички бременни дами да се изследват за ХИВ в първия и третия триместър на бременността, а на тези, които не са изследвани, да се прави бърз тест преди раждането, сподели още доцент Върлева. По думите й, когато се откри, че бременната е ХИВ-позитивна, се ползва същата антиретровирусна терапия като профилактика, и шансът да се роди крепко дете е над 95 на 100. Важно е скринингът за ХИВ при бременни да се прави и да се управлява.

Тестване за ХИВ в домашни условия

Преди години полемиките в Съединени американски щати за тестването за ХИВ в домашни условия бяха доста огромни и продължиха дълго. В полемиките се обсъждаше какво би се случило с човек, тествал се у дома и получил позитивен резултат, в случай че няма нужната поддръжка. Дискутираше се дали подобен човек не би „ потопен “ в личните си страхове, дали би потърсил квалифицирана помощ, дали би направил тест в референтна лаборатория.

В България има направени някои изследвания, само че въпросът за тестването у дома би трябвало да се реши от експертен съвет и да има нормативни промени, с цел да стане факт. С коронавирус тестванията стана по този начин, че огромна част от хората, които в домашни условия откриха заразяването си, не го оповестиха и не са регистрирани в системата. Много деликатно би трябвало да се подходи към политиките на тестване, би трябвало да се вземе поради и народопсихологията, сподели още доцент Върлева.

Ваксина против ХИВ

Справянето и управлението на пандемията от инфекциозно заболяване каквото е ХИВ може да стане с ефикасна ваксина - профилактична или лечебна. ХИВ вирусът мутира с доста висока скорост. Доскоро се говореше, че разновидностите на COVID-19 мутират бързо, само че той не мутира толкоз бързо, колкото ХИВ. Пандемията от COVID-19 се отрази на създаването на ваксина против ХИВ.

RNA имунизациите, утвърдени за попречване на зараза с COVID-19, бяха революционни. И тъкмо същата технология може да се приложи за ваксина против ХИВ, само че има опасения, че част от съмненията по отношение на имунизациите, следени по време на пандемията от COVID-19, могат да се трансферират към ваксина против ХИВ.

Изключително значимо е авансово да има вярно създадена тактика, по която ще се предоставя/предлага имунизацията против ХИВ. На първо място тя би трябвало да бъде предоставена на най-уязвимите групи, на терен и от подготвени лица, и никога не би трябвало да се промотира първо измежду цялото население.

Доскоро най-обещаващата линия на проучване беше проучването дали инжектирането на здрави хора с необятно обезвреждащи антитела може да защищити от ХИВ. Учените създават едно антитяло, известно като VRC01 антитяло, намерено в кръвта на пациент, живеещ с ХИВ. Първоначалните проучвания допускат, че може да бъде до 75 % дейно за попречване на предаването на ХИВ, само че изследване от 2021 година, което наблюдава повече от 4000 изложени на риск хора в продължение на 20 месеца, откри, че това антитяло е в положение да блокира единствено към 30 % от вариантите на ХИВ, циркулиращи в дадена общественост, изясни доцент Върлева.

Въпреки това се разгледаха и други способи за развиване на антитела, като разбъркване на антитела дружно, с цел да се сътвори „ коктейл “, който блокира ХИВ в разнообразни точки. Изследванията на имунизацията против ХИВ не престават да напредват.

Обещаващи клинични изпитвания върху хора

HVTN 301 - това изследване, извършено от мрежата за тествания на ваксини против ХИВ в Центъра за ракови болести на Фред Хъч, употребява дребен протеин или имуноген, с цел да види дали може да генерира необятно обезвреждащи антитела, които защищават от ХИВ. Надеждата е, че имуногенът може да подтиква развиването на избран вид кафези на имунната система, известни като В кафези, тъй че те да могат да основават антителата сами.

HVTN 302 - това изследване, финансирано от Националния институт по опазване на здравето, прави оценка три пробни ваксини против ХИВ, основани на mRNA платформата. Всяка ваксина, основана от една от фармацевтичните компании, съдържа друг шипов протеин, открит на повърхността на ХИВ вируса, който му разрешава да навлезе в човешки кафези. Удивителното нещо за технологията иРНК е, че тя разрешава на тялото да създава доста по-високи равнища на протеин, тъй че да може да увеличи деятелен имунен отговор.

IAVI G002 - това е клинично изпитване, спонсорирано от Международната самодейност за ваксини против СПИН, което тества сигурността и имунния отговор на две иРНК ваксини върху 56 здрави възрастни. По-ранни проучвания откриха, че една от имунизациите е в положение да подтиква производството на редки имунни кафези, нужни за основаване на антитела против ХИВ вируса при 97 % от пациентите участници.

Изследователите изследват потреблението на някои от тези евентуални ваксини против ХИВ като средство за лекуване.

Днес се отбелязва Световният ден за битка със СПИН.

 

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР